search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 07:46
MENU CLOSE

Σχέδιο «Θερμοστάτης»: Σήμερα οι ανακοινώσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας – Μπόνους στο Δημόσιο, σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις (videos)

09.06.2022 09:21
AIRCONDITION

Τις λεπτομέρειες του σχεδίου «Θερμοστάτης» θα ανακοινώσουν σήμερα στις 10:00 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει ότι η εξοικονόμηση στο ρεύμα θα επιτυγχάνεται, πρωτίστως, με τη σωστή ρύθμιση του θερμοστάτη στα κλιματιστικά, αρχικά στο Δημόσιο και στη συνέχεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Οι υπουργοί αναμένεται να ανακοινώσουν ότι τα κλιματιστικά θα πρέπει να ρυθμίζονται ώστε να λειτουργούν στους 26 με 27 βαθμούς -και όχι πιο χαμηλά, για να μην καταναλώνουν άσκοπα ρεύμα. Πέραν των κλιματιστικών, το σχέδιο «θερμοστάτης» θα προβλέπει και τον περιορισμό στις καταναλώσεις του οδικού φωτισμού.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως μόνο από τον περιορισμό κατανάλωσης στους οδικούς φωτισμούς μπορεί να προκύψει εξοικονόμηση 18 έως 20 εκατ. ευρώ.

Πώς θα δοθεί το bonus

Το bonus θα δοθεί αρχικά σε φορείς του Δημοσίου που θα συμμορφωθούν με τις οδηγίες για μείωση της κατανάλωσης ρεύματος.

Καθώς δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί στο Δημόσιο αν τα κλιματιστικά θα λειτουργούν πράγματι στους 26 με 27 βαθμούς, οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς θα μπορούν να επιβεβαιώνουν αν επετεύχθη η μείωση της κατανάλωσης ρεύματος κάνοντας σύγκριση με τους περσινούς λογαριασμούς ρεύματος. Τότε, όταν διαπιστώνεται χαμηλότερη κατανάλωση από ένα ποσοστό που θα οριστεί, ο φορέας θα έχει bonus και θα επιβραβεύεται με αυξημένα κονδύλια από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Να σημειωθεί ότι για την εφαρμογή του μέτρου το ΥΠΟΙΚ θα φτιάξει πλατφόρμα όπου θα καταχωρούνται τα στοιχεία και οι καταναλώσεις κάθε δημόσιου κτιρίου. Ήδη η ΡΑΕ έχει καταγράψει πλήρως την ενεργειακή κατανάλωση κάθε δημόσιου κτιρίου τους χειμερινούς και θερινούς μήνες και έχει υπολογίσει την εξοικονόμηση που μπορεί να προκύψει.

Το bonus στα νοικοκυριά

Οι υπουργοί που θα ανακοινώσουν τα μέτρα, θα κάνουν σύσταση και σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να βάλουν «φρένο» στην κατανάλωση ρεύματος.

Για την επιβράβευση των νοικοκυριών το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο απόδοσης bonus μέσω ενός αντίστοιχου μηχανισμού σύγκρισης με το αντίστοιχο περσινό δίμηνο. 

Στα νοικοκυριά το bonus θα είναι η αυξημένη επιδότηση ρεύματος, για την οποία η πλατφόρμα θα ανοίξει σε μια εβδομάδα από σήμερα.

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Σχέδιο για αύξηση επιτοκίων και στήριξη ευάλωτων οικονομιών της ευρωζώνης

«Ράλι» χωρίς τέλος για το πετρέλαιο – «Πιέζει» το καλοκαίρι για νέες αυξήσεις

Συντάξεις – Αναδρομικά: Εν αναμονή της κρίσιμης απόφασης του ΣτΕ – Ποια ποσά αφορά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 07:43