search
ΚΥΡΙΑΚΗ 19.05.2024 23:08
MENU CLOSE

Ο Κύκλος Ιδεών τίμησε τον Παρασκευά Αυγερινό!

10.06.2022 11:34
venizelos

Ο Κύκλος Ιδεών είναι μακράν η πιο παραγωγική, ενεργή, έγκυρη και ανεξάντλητη δεξαμενή σκέψης στη χώρα μας. Είναι όντως εντυπωσιακό το εύρος θεμάτων, πρόσωπων και παρουσιάσεων όσο και το υψηλό επίπεδο και η επιστημονική επάρκεια με τα οποία εξαντλούνται και τα πιο απαιτητικά θέματα. Η συνεισφορά του αλλά και το υλικό που έχει ήδη συσσωρευτεί υπό διάφορες μορφές, ψηφιακές και έντυπες, καθίστανται ανεκτίμητα. Το ευτύχημα είναι ότι το πλούσιο αυτό υλικό είναι αρχειοθετημένο και προσβάσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο και αποτελεί ήδη μια πολύτιμη εθνική παρακαταθήκη. 

Ο Κύκλος Ιδεών δεν έμεινε αθηνοκεντρικός αλλά έστρεψε την προσοχή του και στην υπόλοιπη Ελλάδα οργανώνοντας εκδηλώσεις σε ολόκληρη την επικράτεια, αλλά και προβάλλοντας κάθε του δραστηριότητα διαδικτυακά. Κατά τη γνώμη μου, το πιο ενδιαφέρον στον Κύκλο Ιδεών είναι οι συνθήκες μέσα στις όποιες γεννήθηκε, καθώς δεν δημιουργήθηκε ως μια αφηρημένη ιδέα αλλά ως μια πιεστική αναγκαιότητα μέσα στα επώδυνα χρόνια της κρίσης και της ακρισίας όπου χώρα και πολίτες βίωσαν μιαν ακραία όσο και επικίνδυνη περιπέτεια. Ο Κύκλος Ιδεών γεννήθηκε ως ανάχωμα στον λαϊκισμό των ψευδαισθήσεων, των υπεραπλουστεύσεων ή των επικίνδυνων γενικοτήτων και ως απάντηση στο ταραγμένο θυμικό των αγανακτισμένων. Ο Κύκλος ήρθε ως η συντριπτικά διαφορετική εκδοχή της κοινωνίας εκείνης των πολιτών που όχι μόνο δεν παρασύρθηκαν από τον ανεμοστρόβιλο του λαϊκισμού αλλά παρέμειναν σταθεροί, υπερασπιζόμενοι τις ευγενικότερες εκδοχές της δημοκρατίας, των θεσμών, του συντάγματος – και το πέτυχαν. Μέσα από τον Κύκλο αναδείχτηκε μια άλλη Ελλάδα, διαφορετική, μια Ελλάδα ευρωπαϊκή, του ορθολογισμού, της απόλυτης προσήλωσης στους δημοκρατικούς θεσμούς, μια Ελλάδα της επιστήμης, του πολιτισμού και της πολιτικής. Μέσα από τον Κύκλο αναδείχθηκε η φωτεινή πλευρά της χώρας – τόσο σε πρόσωπα όσο και σε ιδέες.

Μετά από δυο χρόνια ανελλιπούς διαδικτυακής επικοινωνίας, λόγω των περιορισμών της πανδημίας, ο Κύκλος επανήλθε στις ζωντανές εκδηλώσεις θέλοντας να τιμήσει την μεγάλη προσφορά του Παρασκευά Αυγερινού, εμπνευστή και ιδρυτή του ΕΣΥ. Η εκδήλωση αυτή θα έπρεπε  να είχε πραγματοποιηθεί πολύ καιρό πριν ως μια οφειλή σε έναν πολιτικό ο οποίος τίμησε την ιδιότητά του στο έπακρο και υπήρξε υπόδειγμα μετριοπάθειας, τολμηρότητας, αφοσίωσης και  ήθους. Ένας πολιτικός εκσυγχρονιστής χαμηλών τόνων και υψηλών επιτευγμάτων που έδειξε μεγαλύτερη φροντίδα και μέριμνα στην αποστολή του ως πολιτικός παρά στο όνομα του. Γι’ αυτό και αδικήθηκε καθώς ενώ υπήρξε ο εμπνευστής και δημιουργός του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με το ΕΣΥ ταυτίστηκε ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς.

Πρόκειται για έναν πολιτικό του οποίου το έργο αποτελεί την  παρακαταθήκη υγείας του ελληνικού λάου, ένα έργο που ξεκίνησε το 1983 και αποτελεί βασική εθνική κληρονομιά που οφείλουμε να διαφυλάξουμε και προφανώς να εξελίξουμε. Η χώρα αυτή κάποια στιγμή οφείλει να μάθει να εκτιμά και να σέβεται τα επιτεύγματά της και τους άξιους ανθρώπους της.

Στην ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, ο 95χρονος  Παρασκευάς Αυγερινός με φωνή νεανική και αιωνόβια σοφία μας έδειξε πώς θα μπορούσε να ασκείται η πολιτική και πώς να πολιτεύονται οι πολιτικοί. «Τέτοιες στιγμές είναι αυτές που γίνονται όλη σου η ζωή!», ξεκίνησε την ομιλία του ο Παρασκευάς Αυγερινός, εμφανώς συγκινημένος μετά το προλόγισμα του Ευάγγελου Βενιζέλου: «Υποδεχόμαστε σήμερα με πολύ μεγάλη χαρά και τιμή τον Παρασκευά Αυγερινό. Τον ευχαριστώ από καρδιάς γιατί αποδέχτηκε την πρότασή μας και είναι σήμερα εδώ, όχι για να τιμηθεί, αλλά για να μας τιμήσει με την παρουσία του και νομίζω ότι αυτό το λέω εκφράζοντας όλες και όλους σας.»

Στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στον υπέροχο κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου παρευρέθη και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μεταξύ πολλών άλλων βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που για λίγο ανέσυραν στο νου αλησμόνητες εποχές – όταν το ΠΑΣΟΚ ήθελε και μπορούσε! 

Ο Βενιζέλος ο οποίος γνωρίζει να συνδυάζει την ιστορία με την συγκυρία, δωρίζοντας ένα κλαδί ελιάς στο Παρασκευά Αυγερινό ως αναμνηστικό, δεν παρέλειψε να αφήσει ασχολίαστο τον συμβολισμό στέλνοντας ένα μήνυμα και προς όλους εκείνους τους  «ειρηνιστές – ανθρωπιστές»:   «Θέλουμε να επιβληθεί η ειρήνη με ακέραιη την επικράτεια της φιλελεύθερης δημοκρατίας»!

Photo: Χρίστος Σιμάτος

Διαβάστε επίσης:

Από τον Κεμάλ στον Ταγίπ: Η Τουρκία επενδύει σε αστάθεια και σύγκρουση

Από το «το ΠΑΣΟΚ φταίει για όλα» στο «ΠΑΣΟΚ σώσε μας» να γίνουμε Πρωθυπουργοί 

Ο «βολικός» πόλεμος της Ουάσιγκτον

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 19.05.2024 23:03