search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:18
MENU CLOSE

Ταϊβάν: Αναπόφευκτη η στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας; – Οι ασκήσεις αυτοσυγκράτησης και η σημαντική συνάντηση

14.06.2022 17:09
taiwan_new

Η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ Βεν, κρατά έναν φορητό εκτοξευτή ρουκετών. Οι φωτογράφοι περιμένουν και απαθανατίζουν την εικόνα. Τα κλείστρα στις φωτογραφικές μηχανές ακούγονται την στιγμή εκείνη σαν ριπές όπλων. Η φωτογραφία κάνε τον γύρο του κόσμου, γίνεται viral. Το μήνυμα εστάλη.

Το ερώτημα που τίθεται μετά από αυτή την εικόνα, είναι κατά πόσο ΗΠΑ και Κίνα οδεύουν προς μία πολεμική σύγκρουση για τα μάτια της… Ταϊβάν.

Η απάντηση του Πεκίνου στον Μπάιντεν

Το τελευταίο πολιτικό επεισόδιο ήταν η δήλωση του Κινέζου υπουργού Άμυνας, Γουέι Φενγκέ, ο οποίος προειδοποίησε ότι το Πεκίνο «θα πατάξει οποιαδήποτε απόπειρα» γίνει στην κατεύθυνση της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν.

Ήταν η απάντηση του Πεκίνου στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Μπάιντεν, που ερμηνεύθηκαν ως αλλαγή πλεύσης της Ουάσινγκτον, η οποία ως τώρα αναγνώριζε την αρχή της «μίας Κίνας», δηλαδή το κινεζικό δόγμα με βάση το οποίο η Ταϊβάν αποτελεί τμήμα της κινεζικής επικράτειας.

Ο Κινέζος υπουργός Άμυνας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, «παρεμβαίνουν» στα εσωτερικά θέματα της Κίνας και «παραβιάζουν την υπόσχεσή τους στο θέμα της Ταϊβάν».

«Επιτρέψτε μου να το καταστήσω σαφές: αν κάποιος τολμήσει να αποσπάσει την Ταϊβάν από την Κίνα, δεν θα διστάσουμε να πολεμήσουμε. Θα πολεμήσουμε με κάθε κόστος και μέχρι το τέλος. Αυτή είναι η μόνη επιλογή για την Κίνα», δήλωσε ο Γουέι Φενγκέ, μιλώντας στην πρόσφατη σύνοδο ασφαλείας της Ασίας, που έγινε στην Σιγκαπούρη.

Η κινεζική απάντηση στο μήνυμα του προέδρου Μπάιντεν ότι η Κίνα «φλερτάρει με τον κίνδυνο» πετώντας αεροσκάφη κοντά στην Ταϊβάν και στη δέσμευσή του ότι οι ΗΠΑ θα προστατεύσουν στρατιωτικά το νησί αν δεχτεί επίθεση, δείχνει κλιμάκωση της ρητορικής, που συνοδεύει την εντεινόμενη στρατιωτική δραστηριότητα στα νερά της Ταϊβάν.

Αναπόφευκτη η στρατιωτική σύγκρουση;

Προκύπτει,  λοιπόν, το ερώτημα, κατά πόσο οι ΗΠΑ κι η Κίνα οδεύουν προς μία στρατιωτική σύγκρουση λόγω της Ταϊβάν. 

Το BBC εξηγεί ότι μία σύγκρουση θα μπορούσε να προκληθεί σε περίπτωση που η Κίνα εισβάλει στην Ταϊβάν. Κατά το παρελθόν η Κίνα έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει τον έλεγχο του νησιού ακόμα και με την βία αν χρειαστεί. Αλλά οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό δεν είναι ένα πιθανό σενάριο στην παρούσα συγκυρία.

Υπάρχει εξάλλου μια ολόκληρη συζήτηση για το κατά πόσο η Κίνα έχει την στρατιωτική δυνατότητα να κάνει μία επιτυχημένη εισβολή από την στιγμή που η Ταϊβάν έχει αναβαθμίσει σημαντικά τα συστήματα άμυνας που διαθέτει.

Εξάλλου οι περισσότεροι αναλυτές λαμβάνοντας υπόψη τον χαρακτήρα των Κινέζων, που είναι ρεαλιστές, εκτιμούν ότι και το Πεκίνο αναγνωρίζει πως μια τέτοια ενέργεια θα είχε πολύ μεγάλο κόστος για την Κίνα  και για ολόκληρο τον κόσμο.

«Υπάρχει υψηλή ρητορική, αλλά οι Κινέζοι χρειάζεται να δείξουν προσοχή στο κενό αν θελήσουν να εξαπολύσουν μια εισβολή στην Ταϊβάν, ιδιαίτερα τώρα, τόσο κοντά στην ουκρανική κρίση. Η κινεζική οικονομία είναι πολύ περισσότερο διασυνδεδεμένη με την παγκόσμια οικονομία σε σύγκριση με την Ρωσία»  δήλωσε ο Ουίλιαμ Τσουνγκ, καθηγητής στο Ινστιτούτο Νοτιοασιατικών Σπουδών

Η επίσημη και επίμονη θέση της Κίνας είναι ότι επιθυμεί την «ειρηνική επανένωση» με την Ταϊβάν και ότι θα αντιδράσει μόνο σε περίπτωση προβοκάτσιας.

Ασκήσεις αυτοσυγκράτησης

Κι αν η Ταϊβάν ανακηρύξει επισήμως την ανεξαρτησία της; Ακόμα και η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ Βεν έχει αποφύγει να μιλήσει για τέτοιο ενδεχόμενο, παρόλο που πρόσφατα δήλωσε ότι η Ταϊβάν είναι ήδη μία εθνικά κυρίαρχη χώρα.

Αναλόγως μέχρι τώρα οι ΗΠΑ ήταν πολύ προσεκτικές για να αποφύγουν μία σύγκρουση στην Ασία και γι’ αυτό έχουν ιδιαίτερη σημασία οι δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, στην σύνοδο ασφαλείας στην Σιγκαπούρη. Ο Όστιν είπε ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, ούτε θέλουν ένα «νέο ψυχρό πόλεμο».

«Και οι δύο πλευρές δείχνουν τα όπλα τους στην Ταϊβάν.. Χρειάζονται να δείχνουν σκληροί, δεν θέλουν να φανεί πως υποχωρούν», δήλωσε ο Κόλιν Κοχ, ερευνητής της Σχολής Διεθνών Σπουδών Rajaratnam, «αλλά την ίδια ώρα έχουν στο μυαλό την σύρραξη. Παρακολουθούν ο ένας τον άλλον με ανοιχτά μάτια και προσπαθούν να εκτιμήσουν τους κινδύνους».

Μια συνάντηση με νόημα

Στο περιθώριο της συνόδου της Σιγκαπούρης έγινε συνάντηση των υπουργών Άμυνας των ΗΠΑ και της Κίνας, κάτι εξαιρετικά θετικό, αφού το μήνυμα είναι πως και οι δύο «επιθυμούν να καθίσουν κάτω και να μιλήσουν, να φθάσουν σε συνεννόηση, να συμφωνήσουν ότι διαφωνούν», πρόσθεσε ο Κόλιν Κοχ.

Αυτή η διαδικασία είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε συζητήσεις για επιχειρησιακά θέματα ανάμεσα στα στρατεύματα των δύο υπερδυνάμεων κι αυτό μειώνει τον κίνδυνο μίας λάθος εκτίμησης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση.

Στο μεταξύ θα μπορούν να συνεχίζονται τα παιχνίδια «στην γκρίζα ζώνη» που έχουν σκοπό να εξαντλούν τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ταϊβάν και οι εκστρατείες παραπληροφόρησης, δήλωσε μιλώντας στο BBC ο Δρ. Ίαν Τσονγκ, ειδικός σινολόγος στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

Τουλάχιστον οι ΗΠΑ και η Κίνα «δεν δείχνουν πολιτική βούληση για να αλλάξουν τις θέσεις τους», με τόσο σημαντικά γεγονότα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη διεθνή σκηνή, αλλά και με τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ και το 20ό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, που θα γίνει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

«Η λαμπρή πλευρά είναι ότι κανένας δεν δείχνει διάθεση κλιμάκωσης», δήλωσε ο Δρ. Τσονγκ, «αλλά η μη κλιμάκωση δεν σημαίνει ότι θα οδηγηθούμε σε καλύτερη κατάσταση. Άρα όλοι θα  μείνουν προσκολλημένοι σε αυτή την κατάσταση για κάποιο διάστημα».

Διαβάστε επίσης:

Κρεσέντο προκλήσεων Μπαχτσελί: Ζητά επ’ αόριστον NAVTEX και μονομερή κήρυξη ΑΟΖ σε Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειο

Ανησυχία για δραματική μείωση στην παραγωγή ελαιολάδου – Βακτήριο απειλεί με αφανισμό τους ελαιώνες (Videos)

Ινδία: Μάχη για να σωθεί κωφό αγόρι που έπεσε σε πηγάδι – Παραμένει εγκλωβισμένο επί 4 ημέρες (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:17