search
ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 02:37
MENU CLOSE

Ινστιτούτο Reuters: Οι καταθλιπτικές ειδήσεις προκαλούν αποστροφή της κοινής γνώμης – Μονοψήφιοι οι δείκτες εμπιστοσύνης στην Ελλάδα (photos)

15.06.2022 17:08
media_eidiseis_news
credit: pixabay

Η πανδημία, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η κρίση του κόστους ζωής, που κυριαρχούν στην ειδησεογραφική ατζέντα, παγκοσμίως, ώθησε μεγάλο μέρος αναγνωστών/χρηστών είτε να στρέψουν την πλάτη τους στις ειδησεογραφικές πηγές που επιλέγουν για ενημέρωση είτε να αποφεύγουν συγκεκριμένες ειδήσεις, δείχνει η νέα έκθεση του Ινστιτούτου Reuters.

Ο ερευνητικός οργανισμός του πανεπιστημίου της Οξφόρδης θέτει στο επίκεντρο της μελέτης του τη Δημοσιογραφία -κυρίως στο διαδίκτυο- προσπαθώντας να ερμηνεύσει τις τάσεις που αναπτύσσονται, αναδεικνύοντας παράλληλα σημαντικά θέματα από τον χώρο των ΜΜΕ που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον.

Η φετινή μελέτη αποτυπώνει με μάλλον απτό τρόπο τη φθορά εμπιστοσύνης του κόσμου στους οργανισμούς ενημέρωσης αλλά και την κάμψη ενδιαφέροντος στην προσφερόμενη ενημέρωση, έστω σε συγκεκριμένους τομείς της ειδησεογραφίας.

Η αποστροφή αυτή είναι μεγαλύτερη, αρα πιο έντονη, στα νεανικά κοινά, κάτι που επισήμανε στην συνέντευξη του στο topontiki.gr νωρίτερα ο επικεφαλής της έρευνας σε εξέλιξη, δημοσιογράφος- ειδικός επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Reuters για τη Μελέτη της Δημοσιογραφίας, Νικ Νιούμαν.

Σύμφωνα με τον ερευνητικό οργανισμό αυτά είναι τα κυρίαρχα ευρήματα της νέας έρευνας που μόλις πριν από λίγες ώρες δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η έρευνα διενεργήθηκε διαδικτυακά στο διάστημα (τέλη) Ιανουαρίου- (αρχές) Φεβρουαρίου αναπτύχθηκε σε 46 χώρες και συμμετείχαν 93.432 άτομα/χρήστες του ίντερνετ (αντικατοπτρίζει δείγμα 2.000 ατόμων αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού κάθε χώρα).

Με μια ματιά στα γραφήματα με τα δεδομένα και τη χρονική εξέλιξη, μπορεί να πει κάποιος ότι τα «μηνύματα» είναι ανησυχητικά για το που πάει ειδησεογραφικά/δημοσιογραφικά το πράγμα.

Σχεδόν τέσσερις στους δέκα (38%) αποφεύγουν την ειδησεογραφία μετ επιτάσεως όταν το 2017 ο μέσος όρος ήταν στο 29%. Στα υπόψη ότι το 2021 η έρευνα έδειξε ότι η ντίτζιταλ δημοσιογραφία εμφάνισε «κέρδος» στην εμπιστοσύνη του κοινού.

Σκεφτείτε ότι ενδεικτικά στη Βραζιλία το ποσοστό απόρριψης είναι σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρο της έρευνας και στην Αγγλία ένας στους δύο «αποφεύγει τις ειδήσεις».

Στοιχείο για ανακατεύθυνση των ΜΜΕ αποτελεί το γεγονός ότι οι νέοι 35 ετών και κάτω -σε εκείνους δηλαδή που «επενδύουν» θεωρητικά τα μίντια για να έχουν συνέχεια και μέλλον- δηλώνουν ότι οι η ειδησεογραφική ατζέντα τους ρίχνει την ψυχολογία.

Κάποιοι (νέοι πάντα) -σε ποσοστό όχι αμελητέο (17%)- είπαν ότι η ειδησεογραφία γίνεται αιτία για εντάσεις/διαφωνίες που θα ήθελαν να αποφύγουν ή ότι τους κάνει να αισθάνονται (16%) ευάλωτοι/ανυπεράσπιστοι/αδύναμοι. Η πρόσθεση, απλώς, δείχνει την πρόθεση.

Σημαντικό ποσοστό νέων λέει ότι αποφεύγει τις ειδήσεις διότι του είναι δύσκολο να τις παρακολουθήσει -εδώ έρχεται η διαπίστωση των ερευνητών και του Νικ Νιούμαν ότι είναι δυσδιάκριτο το τί είναι ή δεν είναι είδηση εξαιτίας του όγκου πληροφοριών ιδίως στις ιστοσελίδες- υποδηλώνοντας ότι οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα ώστε σύνθετα ρεπορτάζ να είναι κατανοητά και εύληπτα.

Αν και η έρευνα πραγματοποιήθηκε πριν από την ρωσική εισβολή, ευρήματα από πέντε χώρες  δείχνουν ότι η αποφυγή ειδήσεων έχει αν αυξητική τάση, αν μη τι άλλο.

Η Φινλανδία αποτελεί το «Έβερεστ» αξιοπιστίας/εμπιστοσύνης στις 46 χώρες της έρευνας με ποσοστό που προσεγγίζει το 70%.

Στον αντίποδα- αν υπάρχει- βρίσκεται η Ελλάδα παρέα με την Ταϊβάν, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Γαλλία (λίγο καλύτερη εικόνα από την Ελλάδα), τις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

Η ΕΣΗΕΑ αντιδρά στην πρόσφατη βράβευση δημοσιογράφου

Σασμός – Spoiler: Η αστυνομία τους περικυκλώνει και η αγωνία κορυφώνεται (Videos)

Netflix: Το Squid Game γίνεται ριάλιτι – 456 παίκτες διεκδικούν το μεγαλύτερο χρηματικό έπαθλο στην ιστορία της τηλεόρασης (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 01:39