search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 10:24
MENU CLOSE

EE: Γιατί έπεσε στα βράχια το σχέδιο για την φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων

18.06.2022 06:00
foroi ee -new

Άλλη μία παταγώδης αποτυχία για την Ευρωπαϊκή  Ένωση και  μία απόδειξη της ομηρείας στην οποία βρίσκεται το κλαμπ- κατά περίπτωση- είναι το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να φτάσει σε συμφωνία για την φορολόγηση των εταιριών, μετά την κατηγορηματική αντίθεση που εκφράστηκε από τον υπουργό Οικονομικών της Ουγγαρίας, Μίχαλι Βάργκα.

Η επίτευξη της συμφωνίας θεωρείτο βέβαιη, καθώς η Πολωνία είχε άρει τις αντιρρήσεις της στην θεσμοθέτηση ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% για τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις. Αλλά το … πάρτι χάλασε από την Ουγγαρία, που την τελευταία στιγμή ανακοίνωσε ότι δεν θα συναινέσει στα σχέδια των άλλων εταίρων .

«Η Ουγγαρία δεν μπορεί να υποστηρίξει την υιοθέτηση ενός γενικού ελάχιστου φόρου σε αυτή την φάση», δήλωσε ο Μίχαλι Βάργκα, απευθυνόμενος στους ομολόγους του. «Η δουλειά δεν είναι έτοιμη. Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, που έκανε σημαία της γαλλικής προεδρίας (που λήγει σε  δύο εβδομάδες) την επίτευξη συμφωνίας για την φορολογία των επιχειρήσεων, δεν μπόρεσε να κρύψει την απογοήτευσή του. Αλλά έκανε την ανάγκη … φιλοτιμία και κάλεσε τους ομολόγους του να συνεχίσουν να εργάζονται για να επιτευχθεί συμφωνία έστω αργότερα.

Από λόγια χορτάσαμε…

Οι συνομιλίες των ευρωπαίων εταίρων είχαν στόχο την υιοθέτηση μίας συνολικής μεταρρύθμισης του τρόπου φορολόγησης των μεγάλων εταιριών, που στα λόγια έχει ήδη συμφωνηθεί από τον περασμένο Οκτώβριο, από 140 χώρες.

Ο Μπρούνο Λε Μερ δήλωσε ότι έχουν επιλυθεί όλα τα τεχνικά ζητήματα και η καθυστέρηση ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας γίνεται καθαρά για πολιτικούς λόγους.

Η ουσία όμως είναι ότι εννέα μήνες μετά την ανακοίνωση για αλλαγή της εταιρικής φορολόγησης – που έγινε με τυμπανοκρουσίες- δεν έχει γίνει ούτε ένα βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της απόφασης.

Και η επίκληση «πολιτικών λόγων» για την καθυστέρηση δείχνει πως υπάρχει ένας φαύλος κύκλος ανάμεσα σε μία πολιτική απόφαση, τα τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν για την υλοποίησή της, τα παζάρια για την υιοθέτησή της και την επίκληση «πολιτικών λόγων» για την ακύρωση της αρχικής απόφασης.  

Τι βρίσκεται πίσω από την στάση της Ουγγαρίας και της Πολωνίας;

Πιθανότατα η αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αποφάσισε να μην εκταμιεύσει τα ποσά που αναλογούν στις δύο χώρες για την ανάκαμψη από τις συνέπειες της πανδημίας, λόγω των ανησυχιών που υπάρχουν για το κράτος δικαίου και την ισχύ άλλων  θεμελιωδών ευρωπαϊκών αρχών στην Πολωνία και την Ουγγαρία. Προφανώς και αυτές οι αρχές και οι αξίες είναι ζήτημα υπό διαπραγμάτευση…

Διαβάστε επίσης:

Πρωτοφανής καύσωνας σαρώνει την Ευρώπη (Photos/Videos)

Πέθανε στα 91 του ο σπουδαίος ηθοποιός Ζαν-Λουί Τρεντινιάν (Video)

Γαλλική υπηκοότητα στον Ασάνζ υπόσχεται ο Μελανσόν αν γίνει πρωθυπουργός

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 10:21