search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:24
MENU CLOSE

Ακρίδες: Μπορεί ο εγκέφαλός τους να εντοπίσει τον καρκίνο;

22.06.2022 20:24
akrida430-new

Οι ακρίδες μόνο συμπαθή έντομα δεν χαρακτηρίζονται. Φαίνεται, ωστόσο ότι οι επιστήμονες αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τον εγκέφαλό τους για τους σκοπούς της ιατρικής.

Μετά τους σκύλους που ανίχνευαν τον κορωνοϊό , ήρθε η ώρα των cyborg ακρίδων να «μυρίσουν» τον καρκίνο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ertnews, μια ερευνητική ομάδα στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ανέπτυξε ένα σύστημα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο που χρησιμοποιεί ακρίδες.

Όπως αναφέρει το MIT Technology Review, αρχικά, οι ερευνητές τοποθέτησαν ηλεκτρόδια στους λοβούς του εγκεφάλου των ακρίδων. Τα ηλεκτρόδια αυτά λαμβάνουν σήματα από τις κεραίες του εντόμου, τις οποίες χρησιμοποιεί για να ανιχνεύει τις μυρωδιές.

Στη συνέχεια, η ομάδα καλλιέργησε τρεις διαφορετικούς τύπους ανθρώπινων καρκινικών στοματικών κυττάρων καθώς και ένα ξεχωριστό σύνολο υγιών. Παράλληλα, κατασκεύασε μια συσκευή που συλλαμβάνει τα αέρια που εκπέμπει ο κάθε τύπος κυττάρου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος των ακρίδων ανταποκρινόταν διαφορετικά σε κάθε τύπο κυττάρου και ότι μπορούσε να αναγνωρίσει σωστά τα άρρωστα κύτταρα από τα αέρια.

«Το έντομο είναι νεκρό όσον αφορά τη λειτουργία του σώματός του», δήλωσε ο ερευνητής Debajit Saha στο MIT Technology Review. «Εμείς απλώς κρατάμε ζωντανό τον εγκέφαλό του».

(Photo: Debajit Saha/ Michigan State University)

Η μελέτη δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν ρυθμιστικές αρχές όπως η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων θα ενέκριναν ποτέ μια τέτοια διαδικασία.

Ο Saha και η ομάδα του πάντως, σκοπεύουν να συνεχίσουν τα πειράματα με τις ακρίδες. Το σύστημά τους απαιτεί μεταξύ έξι και 10 εγκεφάλους ακρίδων για να λειτουργήσει. Για αυτό και οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα νέα ηλεκτρόδια θα μπορούν να καταγράφουν περισσότερους νευρώνες, ώστε ένας μόνο εγκέφαλος να είναι αρκετός για μια ατομική εξέταση. Θέλουν επίσης να μετατρέψουν τη συσκευή που περιέχει τον εγκέφαλο και τις κεραίες σε φορητή, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός εργαστηρίου.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο «bioRXiv».

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος του μαστού: Γίνεται επιθετικά μεταστατικός κυρίως τη νύχτα, λένε επιστήμονες με επικεφαλής Ελληνίδα

Κορωνοϊός: «Πρωταθλητές» θετικότητας Μύκονος, Μήλος, Σαντορίνη – Ποιες περιοχές «φλέγονται»

Κορωνοϊός: «Σαρώνει» το έκτο κύμα πανδημίας – Οι διευκρινίσεις των ειδικών για τα μέτρα και τα εμβόλια (videos/audios)


google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:23