search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 03:15
MENU CLOSE

Διάγγελμα Μακρόν: Μπορούμε να βρούμε νέα πλειοψηφία – Έκκληση στα υπόλοιπα κόμματα (Video)

22.06.2022 21:25
macron_new

Όλοι οι ηγέτες κομμάτων στο γαλλικό κοινοβούλιο συμφωνούν στην ανάγκη να αποφευχθεί ένα πολιτικό αδιέξοδο, δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι θα εργαστεί για να σχηματίσει πλειοψηφία τις επόμενες εβδομάδες.

Στα πρώτα σχόλιά του για τις εκλογές στις οποίες το στρατόπεδό του έχασε την απόλυτη πλειοψηφία του, ο Μακρόν είπε επίσης ότι οι νέες συμφωνίες πρέπει να συναφθούν πέραν των κομματικών γραμμών και ότι οι υπεύθυνοι λήψης πολιτικών αποφάσεων πρέπει τώρα να μάθουν να κάνουν συμβιβασμούς.

Ο Μακρόν κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να ξεκαθαρίσουν αν και κατά πόσο είναι διατεθειμένες να αναλάβουν μερίδιο ευθύνης αναφορικά με την διακυβέρνηση της χώρας.

«Με εκλέξατε τον Απρίλιο επί τη βάσει ενός ξεκάθαρου προγράμματος» δήλωσε ο Mακρόν ο οποίος αναφερόμενος στις βουλευτικές εκλογές ανέφερε ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τις σημαντικές πολιτικές διαφορές που αναδείχθηκαν, ούτε όμως και το εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό της αποχής.

Συνεχίζοντας, ο Μακρόν ανέφερε ότι όπως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχει στη Γαλλία απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενός κόμματος και συνεπώς θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος πολιτικής συνεννόησης. Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως είναι διατεθειμένος να διευρύνει την παράταξη του αλλά και να υιοθετεί αποφάσεις που κατά περίπτωση θα συγκεντρώνουν την πλειοψηφία στην γαλλική Εθνοσυνέλευση.

«Αυτό δεν σημαίνει ακινησία, σημαίνει επίτευξη συμφωνιών μέσα από τον διάλογο» είπε ο Μακρόν.

Αναφέρθηκε ωστόσο στην ανάγκη ύπαρξης διαφάνειας στην πολιτική ζωή λέγοντας ότι όπως είχε υποσχεθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές θα προωθήσει σειρά αποφάσεων σχετικών με την τόνωση της αγοραστικής ικανότητας των Γάλλων, την οικονομία, την οικολογία, την ασφάλεια, την υγεία, τη δικαιοσύνη κ.α.

«Θα προτείνουμε μέτρα που θα μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς την επιβολή πρόσθετων φόρων, ωστόσο για να επιτευχθεί αυτό είναι αναγκαίες οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις» είπε ακόμη ο πρόεδρος της Γαλλίας καταλήγοντας ότι μετά την επιστροφή του από τις συνόδους κορυφής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα αξιολογήσει το μερίδιο της ευθύνης που δηλώνει ότι είναι διατεθειμένη να αναλάβει η κάθε πολιτική παράταξη με στόχο την διακυβέρνηση της Γαλλίας.

Ο Μακρόν είχε διήμερες συνομιλίες με ηγέτες της αντιπολίτευσης στο Μέγαρο των Ηλυσίων, συμπεριλαμβανομένης της επικεφαλής της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, για να βρεθεί μια διέξοδος από την πολιτική κρίση.

Σύμφωνα με Γάλλους αναλυτές, η πιο βιώσιμη λύση θα ήταν μια συμφωνία μεταξύ της κεντρώου συμμαχίας του Μακρόν και των δεξιών ρεπουμπλικανών, ενός κόμματος σε παρακμή που κέρδισε ωστόσο 61 έδρες. Όμως, μετά τις συνομιλίες με τον Μακρόν την Τρίτη, ο ηγέτης του κόμματος Κρίστιαν Τζέικομπ απέκλεισε κάθε είδους συμφωνία με τη συμμαχία του Μακρόν και είπε ότι το κόμμα του προτιμά να παραμείνει στην αντιπολίτευση.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα χολέρας και πολιομυελίτιδας στην Ευρώπη – Επανεμφάνιση «ξεχασμένων» ασθενειών

Έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης η βουλγαρική κυβέρνηση

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επίθεση δέχτηκε η δημοσιογραφική αποστολή της Bild (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15