Le Figaro για ελληνοτουρκικά: «Το φιτίλι καίγεται ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα στο Αιγαίο»
Στα ελληνοτουρκικά αναφέρεται με άρθρο της η γαλλική εφημερίδα Le Figaro σε ανταπόκρισή της από την Κωνσταντινούπολη.
Αυτή η αναφορά στον Τουρκικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας δεν έπεσε στο κενό. Για πολλούς Έλληνες, ανοίγει εκ νέου μια οδυνηρή πληγή: αυτή της «καταστροφής της Σμύρνης» όταν το 1922, με φόντο την ελληνοτουρκική σύγκρουση, μια καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε σε αρκετές συνοικίες της πόλης, οδήγησε στον θάνατο χιλιάδων κατοίκων -κυρίως Χριστιανών- ωθώντας δεκάδες χιλιάδες Έλληνες να εγκαταλείψουν την πόλη.
Ένα χρόνο αργότερα, το 1923, η Συνθήκη της Λωζάνης οδήγησε σε μαζική ανταλλαγή πληθυσμών. Μέσα σε μερικούς μήνες, 1,5 εκατομμύριο Έλληνες έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου ή στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ 500.000 μουσουλμάνοι επέστρεψαν στην Τουρκία.
Εκατέρωθεν κατηγορίες από Έλληνες και Τούρκους
Από τουρκικής πλευράς, η Ελλάδα παραβιάζει επί του παρόντος τις συνθήκες ειρήνης με την Τουρκία, όπως υποστήριξε πρόσφατα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπενθυμίζοντας «τον όρο που είχε τεθεί να μην εξοπλιστούν» (τα νησιά του Αιγαίου) στη Διάσκεψη της Λωζάνης». Αλλά η Αθήνα ακούει διαφορετικά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου.
«Η Άγκυρα αποτελεί απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια», ανέφερε ο Έλληνας ομόλογός του, Νίκος Δένδιας, στο Twitter, ενώ ο εκπρόσωπος της ελληνικής διπλωματίας περιέγραψε τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ως «αβάσιμους μύθους που δεν μπορούν να αμφισβητήσουν ή να υποκαταστήσουν το διεθνές δίκαιο».
Και συνεχίζει η έγκριτη γαλλική εφημερίδα:
«Για να ξεφύγει από τις δυσκολίες που πιθανό να απομονώσουν τη χώρα στην εσωτερική και διεθνή σκηνή και την προοπτική των επόμενων εκλογών, δεν θα σκεφτεί ο Ερντογάν να εμπλακεί σε νέα στρατιωτική πρόκληση στο Αιγαίο; Αυτή η κλιμάκωση των εντάσεων έχει σκοπό να αποκαταστήσει την εικόνα του στην πατρίδα του ή είναι μέρος μιας μεγαλύτερης επίδειξης δύναμης;. Δεν λείπουν οι διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών: για τα θαλάσσια και εναέρια σύνορα, για το καθεστώς των νησιών, για το Κυπριακό. Για να μην αναφέρουμε τη διαμάχη για τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο ή το ζήτημα των προσφύγων».
Παράλληλα η Le Figaro, επισημαίνει ότι την περασμένη Παρασκευή, ο Τούρκος πρόεδρος,Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε στις κατηγορίες κατά της Ελλάδας, αποφασίζοντας αυτή τη φορά την διακοπή των διμερών συνομιλιών με την Αθήνα.
Ήταν ο τρόπος του να «τιμωρήσει» μια παρέμβαση, που έκανε τον Μάιο ο Έλληνας πρωθυπουργός ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, όταν η ομιλία του είχε ερμηνευτεί από την Άγκυρα ως επιθυμία να αποτρέψει την Ουάσιγκτον από την προμήθεια μαχητικών F-16 στην Τουρκία.
«Είπαμε ότι δεν θα τους ξανασυναντήσουμε μέχρι να έχουμε έναν έντιμο πολιτικό απέναντί μας», δήλωσε από πλευράς του ο Σουλτάνος του Βοσπόρου. Πέρα από τις προκλήσεις, «οι δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν ωστόσο ανοιχτοί» υποστήριξε από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θα επιστρέψουμε γρήγορα σε ήρεμα νερά», πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης:
Άμπερ Χερντ: Γράφει βιβλίο για τον γάμο της με τον Τζόνι Ντεπ
Νέα καταδίκη για τον Μπιλ Κόσμπι: Ενοχος για σεξουαλική κακοποίηση έφηβης στην έπαυλη του Playboy
Σεισμός στο Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 1.000 οι νεκροί – 1.500 οι τραυματίες (photos/videos)