search
ΣΑΒΒΑΤΟ 23.08.2025 12:04
MENU CLOSE

Τονοπιτάκια με ντομάτα και αυγό, στο φούρνο

22.06.2022 06:00
syntagi

Δημοφιλές ισπανικό ορεκτικό, του οποίου η προέλευση χρονολογείται εκατοντάδες χρόνια πριν και αποτελεί μια παραδοσιακή παραλλαγή των empanadas. Ένα καθημερινό σνακ, ένα ιδιαίτερο γεύμα ή ένα ελαφρύ δείπνο που ετοιμάζεται εύκολα και γρήγορα και θα σας λύσει τα χέρια σε κάθε περίσταση.

Υλικά για τη Συνταγή

1 πακέτο ζύμη κουρού για ταρτάκια/πιτάκια, ή σπιτική ζύμη για πιτάκια της επιλογής σας ή σφολιατάκια στρογγυλά

2 κονσέρβες τόνο σε λάδι, στραγγισμένες

3 αυγά, τα 2 βρασμένα για τη γέμιση και 1 ωμό χτυπημένο για επάλειψη

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

½ πιπεριά πράσινη, ψιλοκομμένη

½ πιπεριά κόκκινη, ψιλοκομμένη

2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες (προαιρετικά)

200ml σάλτσα ντομάτας

50 γραμμάρια ελιές ροδέλες, στραγγισμένες

1 κουταλιά της σούπας κάππαρη, στραγγισμένη (προαιρετικά)

Αλατοπίπερο κατά βούληση

Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

Εκτέλεση

Αρχικά, βράστε τα αυγά για 10 λεπτά και ψιλοκόψτε τα λαχανικά της γέμισης. Σε ένα τηγάνι βάλτε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και τις πιπεριές σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά. Βάλτε λίγο αλάτι και προσθέστε τις κονσέρβες τόνου, που έχετε στραγγίξει  καλά από το λάδι τους. Με μια ξύλινη κουτάλα σπάστε λίγο τον τόνο και συνεχίστε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας για 2 λεπτά. Βάλτε τις στραγγισμένες ελιές και την κάππαρη, αν χρησιμοποιήσετε, και συνεχίστε για άλλα 2 λεπτά. Τέλος, προσθέστε την σάλτσα ντομάτας και βράστε για 2 ακόμα λεπτά. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και αδειάστε μέσα τα βραστά αυγά που έχετε ψιλοκόψει ή τα έχετε πολτοποιήσει ελαφρά με ένα πιρούνι. Δοκιμάστε το μίγμα της γέμισης, αν χρειαστεί διορθώστε ανάλογα τη γεύση με λίγο αλάτι και αφήστε το στην άκρη να κρυώσει. Προθερμάνετε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 180ο C και στρώστε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Πάρτε ένα στρογγυλό πιτάκι κουρού και βάλτε στη μισή πλευρά του μια γεμάτη κουταλιά από την γέμιση. Διπλώστε τη ζύμη στη μέση σαν μισοφέγγαρο, πιέστε λίγο τις άκρες με τα δάχτυλα σας και πατήστε τις άκρες με ένα πιρούνι για να σφραγίσετε τη γέμιση και να μην ανοίξουν τα πιτάκια στο ψήσιμο. Τρυπήστε τα λίγο ελαφρά από πάνω, ειδικά αν χρησιμοποιήσετε φύλλα σφολιάτας. Συνεχίστε το ίδιο και με την υπόλοιπη ζύμη, τοποθετήστε τα πιτάκια μέσα στο ταψί και βουρτσίστε την επιφάνειά τους με ένα πινέλο και το χτυπημένο αυγό για επάλειψη. Ψήστε για 10 – 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν πολύ όμορφα στην επιφάνειά τους.  

Διαβάστε επίσης:

Αφράτα κανελορολάκια με γεύση μηλόπιτας

Αυγά σε φωλιές μελιτζάνας

Παγωτό ξυλάκι σοκολάτας, ωδή στα παιδικά καλοκαίρια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 23.08.2025 12:02