search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 18:30
MENU CLOSE

«Η Καλύβα του Ψαρά»: Μία βόλτα στην υπερπολυτελή ντάτσα που συνδέεται με τον Πούτιν (photos)

24.06.2022 12:29
Fishermans-Hut-Lavish-Pavilion1
credit: OCCRP

Η πολυτέλεια είναι τέτοια που θα έκανε ακόμα και τους τσάρους να κοκκινίσουν. Οι μπιντέδες κοστίζουν 10.800 δολάρια έκαστος, οι λουτήρες είναι της τάξεως των 4.600 δολαρίων, το δάπεδο είναι στρωμένο με μάρμαρο Fior di Bosco, αξίας 110.000 δολαρίων και η εσωτερική πισίνα έχει ένα διακοσμητικό καταρράκτη που πέφτει από το πρώτο όροφο.

Δεν έγινε καμία τσιγκουνιά και μάλιστα όλα τούτα αφορούν μόνο το… σπίτι στον κήπο, σύμφωνα με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν και τα οποία επικαλείται ο Guardian.

Πριν από έξι χρόνια το ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Dozhd μετέδωσε ρεπορτάζ που αναφερόταν σε ένα κτιριακό συγκρότημα στα δάση της περιοχής Καρέλια, στην βόρεια Ρωσία, το οποίο οι αρχιτέκτονες περιγράφουν ως «η Καλύβα του Ψαρά» και που σύμφωνα με τους ντόπιους είναι «η ντάτσα του Πούτιν».

credit: OCCRP

Αν και ο Ρώσος πρόεδρος επισήμως δηλώνει στο πόθεν έσχες ότι έχει ελάχιστα περιουσιακά στοιχεία, μεταξύ των οποίων ένα διαμέρισμα στην Αγία Πετρούπολη, δύο αυτοκίνητα της  δεκαετίας του 1950, ένα μικρό γκαράζ και την προεδρική αποζημίωση, το κανάλι Dozhd ανέφερε στο ρεπορτάζ ότι στην περιοχή Καρέλια βρίσκεται το καταφύγιο του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πρόκειται για ένα συγκρότημα που αποτελείται από δύο κατοικίες. Η μία είναι καλυμμένη από πρασινάδα και στην ταράτσα υπάρχει ελικοδρόμιο. Στο κτίριο κυριαρχούν το ξύλο και το γυαλί και η εσωτερική διακόσμηση είναι απλή, με μεγάλους μπεζ καναπέδες και πράσινες αναπαυτικές πολυθρόνες. Από emails κατασκευαστικών εταιριών που διέρρευσαν και ετέθησαν υπόψη του Προγράμματος Αναφοράς για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά (Organized Crime and Corruption Reporting Project – OCCRP) αναδεικνύεται μια πιο σαφής εικόνα των πολυτελών κατοικιών με το όνομα «η Καλύβα του Ψαρά».

Η κατασκευή του σπιτιού στον κήπο άρχισε το 2021. Πρόκειται για ένα κτίσμα όπου τον τόνο δίνουν οι λίθοι λάπις λάζουλι, που πιστεύεται ότι έχουν ιαματικές ιδιότητες και οι κρύσταλλοι λαμπραδορίτη που θεωρείται ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους.

Την επίβλεψη του πρότζεκτ έχει το ρωσικό γραφείο εσωτερικής διακόσμησης FullHouseDesign, που απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο για το κόστος της κατασκευής.

credit: OCCRP

Δίπλα στο κεντρικό κτίσμα υπάρχει άλλο ένα καινούριο, διώροφο, όπου υπάρχουν ανοιχτοί χώροι για διασκέδαση και μία τραπεζαρία σε χώρο 200 τετραγωνικών. Η τραπεζαρία ξεχωρίζει από την επαγγελματική κουζίνα με έναν γυάλινο τοίχο . Στον δεύτερο όροφο υπάρχει το δωμάτιο του τσαγιού, με θέα στη λίμνη Λαντόγκα.

Στο κτίσμα αυτό υπάρχει η μικροζυθοποιία, με μηχανήματα αυστριακής προέλευσης που κοστίζουν 345.000 δολάρια. Αυτή η μικροζυθοποιία μπορεί να παράγει 47 λίτρα μπύρας την μέρα.

Πριν από δύο χρόνια άρχισε η κατασκευή κι ενός άλλου διώροφου, με πρόσθετες εγκαταστάσεις μαγειρίων, αποθήκες και ειδικούς χώρους συντήρησης για κρέας, ψάρια και λαχανικά. Σε αυτό υπάρχουν τέσσερα υπνοδωμάτια με αναδιπλούμενα κρεβάτια, που προορίζονται για την στέγαση του προσωπικού.

Ο Πούτιν αρνείται κάθε σχέση με αυτό το συγκρότημα, αλλά στην περίμετρο κάνουν περιπολίες άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίοι βεβαίως δεν λένε ούτε λέξη όταν τους ρωτούν για ποιον δουλεύουν.

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ερωτηθείς από τον Guardian τι σχέση έχει ο Βλαντίμιρ Πούτιν με το πολυτελές συγκρότημα στην Καρέλια, απάντησε ότι «ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν έχει καθ’ ουδένα τρόπο σχέση με τα αντικείμενα και τους οργανισμούς που αναφέρατε».

credit: OCCRP

Διαβάστε επίσης:

Σπάνια σύνοδος πέντε πλανητών στον ουρανό (photos)

Ρωσία: Συντριβή στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους – 4 νεκροί και 5 τραυματίες (Video)

Τουρκία: Η εξουδετέρωση ιρανικών σχεδίων για δολοφονίες Ισραηλινών και ο ρόλος που θέλει να παίξει η Άγκυρα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 18:25