search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:37
MENU CLOSE

Ενέργεια: Έκκληση των εταιρειών στη Γαλλία για «ατομική ευθύνη» υπό τον φόβο για ενεργειακό σοκ τον Ιούλιο

28.06.2022 00:24
fysiko-aerio-gaz-new

Σε επιφυλακή φαίνεται ότι βρίσκεται η Ευρώπη ενόψει της ενεργειακής κρίσης που αναμένεται να κορυφωθεί τον Ιούλιο.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η «παράκληση» των εταιρειών ενέργειας στη Γαλλία, που ζήτησαν «επειγόντως αυτοσυγκράτηση» από τους πελάτες τους εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Συγκεκριμένα, σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν τη Δευτέρα οι επικεφαλής της EDF, της Engie και της Total Energies, κάλεσαν τους πελάτες τους στη Γαλλία να επιδείξουν «επειγόντως αυτοσυγκράτηση», ζητώντας τους να μειώσουν τη χρήση ενέργειας λόγω της ανόδου στις τιμές.

«Εδώ και μήνες, το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα βρίσκεται υπό σοβαρή πίεση και το γαλλικό ενεργειακό σύστημα δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών έχουν μειωθεί απότομα για ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας», δήλωσαν η Catherine MacGregor, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Engie, ο Jean-Bernard Lévy, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της EDF, και ο Patrick Pouyanné, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Total Energies.

«Οι αυξανόμενες τιμές που προκύπτουν από αυτή την κατάσταση απειλούν την κοινωνική και πολιτική συνοχή και έχουν πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών», πρόσθεσαν.

Οι τρεις επικεφαλής της γαλλικής ενεργειακής βιομηχανίας δήλωσαν ότι έχουν λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του εφοδιασμού βραχυπρόθεσμα «διαφοροποιώντας τις προμήθειες φυσικού αερίου, γεμίζοντας προληπτικά τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης, εγκαθιστώντας μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) στο λιμάνι της Χάβρης για την επιτάχυνση των εισαγωγών LNG, και ενεργοποιώντας εκ νέου τις εγκαταστάσεις που δεν χρησιμοποιούνταν πλέον».

Ωστόσο, κάλεσαν τους πελάτες τους να αναλάβουν τον δικό τους ρόλο σε αυτό και να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, πετρελαίου και προϊόντων ενέργειας, ξεκινώντας ήδη από το καλοκαίρι. «Η καλύτερη ενέργεια παραμένει η ενέργεια που δεν καταναλώνουμε», υπογράμμισαν οι τρεις αξιωματούχοι.

«Πρέπει να ενεργήσουμε στο θέμα της ζήτησης ενέργειας μειώνοντας την κατανάλωση, πράγμα που θα μάς προσφέρει περισσότερο χώρο για ελιγμούς. Θα το χρειαστούμε για να διαχειριστούμε τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης στο μέλλον, αλλά και για να μετριαστούν οι τεχνικοί κίνδυνοι ή οι γεωπολιτικοί κλονισμοί που μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε», προτρέπει τέλος η κοινή δήλωση.





Σε ετοιμότητα οι χώρες της ΕΕ

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε την Δευτέρα πως είναι πολύ πιθανή πλέον μια «σοβαρή διαταραχή» στις προμήθειες φυσικού αερίου της ΕΕ από τη Ρωσία, καλώντας τις χώρες να εντείνουν την ετοιμότητά τους.

«Από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία γνωρίζαμε ότι είναι πιθανή μια πολύ σοβαρή αναταραχή, και τώρα αυτή φαίνεται ιδιαίτερα πιθανή. Έχουμε κάνει πολύ σημαντική δουλειά για να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό. Αλλά τώρα είναι η ώρα να επιταχύνουμε τις κινήσεις μας», δήλωσε η επίτροπος ενέργειας Κάντρι Σίμσον μετά από τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των κρατών μελών.

«Η κατάσταση επιδεινώνεται. Ενώ η προμήθεια φυσικού αερίου στα κράτη μέλη είναι προς το παρόν εγγυημένη, οι κίνδυνοι για την ασφάλεια του εφοδιασμού είναι μεγαλύτεροι από ποτέ», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ είναι οι μισές από ό,τι πριν από ένα χρόνο.





Ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι κίνδυνοι για την ασφάλεια του εφοδιασμού δεν είναι άμεσοι και ότι το ευρωπαϊκό σύστημα φυσικού αερίου έχει αντιδράσει καλά και μέχρι στιγμής είναι σε θέση να απορροφήσει τις περικοπές.

Η Σίμσον είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο προετοιμασίας για περαιτέρω «σοκ» με το φυσικό αέριο τον Ιούλιο, καθώς η Ρωσία έχει ήδη περικόψει ή μειώσει τις προμήθειες σε 12 από τα 27 κράτη μέλη του μπλοκ.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Εκτροχιασμός τρένου στο Μιζούρι μετά από σύγκρουση με απορριμματοφόρο – Αναφορές για τραυματίες (Photos/ Videos)

Gazprom: Ξεκινά και πάλι η τροφοδοσία προς την Νοτιανατολική Ευρώπη μέσω Turk Stream

Ισπανία: Διαμαρτυρία ακτιβιστών για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ – Ξάπλωσαν μπροστά από την Γκουέρνικα του Πικάσο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:32