search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:34
MENU CLOSE

Κανάλια προς ΕΣΡ: Δεν είναι προβολή κομματικού/κυβερνητικού έργου η ενημέρωση για την πανδημία

28.06.2022 16:56
esr_new

Άρχισε σήμερα η ακροαματική διαδικασία των καναλιών εθνικής εμβέλειας στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης τα οποία κλήθηκαν να παρέχουν εξηγήσεις σχετικά με το αν ήταν αντικειμενική ή δεν ήταν η ενημέρωση κατά την πρώτη καραντίνα και επίσης αν καταστρατηγήθηκε η πολιτική πολυφωνία.

Η ακρόαση, που είχε και διάσταση τηλεδιάσκεψης για προληπτικούς υγειονομικούς λόγους, θα συνεχιστεί στα μέσα Ιουλίου (πιθανόν 18- ή- και 19 του μήνα) καθώς οι σταθμοί Mega, Alpha και Star πήραν αναβολή λόγω φόρτου εργασίας των μελών του ΕΣΡ.

Ωστόσο οι εκπρόσωποι των καναλιών ANT1, Open και Σκάι και οι νομικοί σύμβουλοι τους παρείχαν προφορικώς εξηγήσεις στα μέλη του εποπτικού οργάνου και μέσα στις επόμενες επτά ημέρες θα πρέπει να υποβάλλουν εγγράφως υπομνήματα, διαδικασία που προβλέπεται από την ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία.

Τα κανάλια υποστήριξαν, επικαλούμενα το Σύνταγμα, προγενέστερες σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ, αλλά και το διεθνές σχετικό Δίκαιο ότι ενήργησαν στις αρχές της Συντακτικής ελευθερίας, ότι υπάρχει η ελευθερία στον δημοσιογράφο και τον σταθμό να αναδεικνύει θέματα που αφορούν την κοινή γνώμη και ως τέτοιο αξιολογήθηκε η πανδημία του κορωνοϊού.

Υποστηρίχθηκε επίσης από τα κανάλια ότι η κάλυψη των μέτρων από εκπροσώπους της πολιτείας, από επιστημονικούς συμβούλους ή και αξιωματούχους της κυβέρνησης δεν συνιστούν προβολή κυβερνητικού/κομματικού έργου από τη στιγμή που η πληροφορία αφορά σε μείζον θέμα υγείας που έχει επιπτώσεις στην κοινωνία, την οποία όφειλαν και οφείλουν να την ενημερώνουν.

Το ΕΣΡ δεν δίνει προσοχή σε αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας σύμφωνα με τις οποίες καταγράφηκε υπέρμετρη προβολή της ΝΔ σε βάρος των άλλων κομμάτων, ιδίως της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, και επομένως υπάρχει σοβαρό ζήτημα πολιτικής πολυφωνίας, αποσαφηνίστηκε από κύκλους του Συμβουλίου.

Τονίστηκε ωστόσο ότι η έρευνα που διενεργήθηκε από το νομικό τμήμα του Συμβουλίου και διέρρευσε αποτελεί ένδειξη και ότι «έγινε ερμηνεία δεδομένων για δημιουργία εντυπώσεων».

Σημαντικό για την ανεξάρτητη αρχή που εποπτεύει τα ΜΜΕ ήταν ενδεχόμενη απόκρυψη πληροφορίων, τονίστηκε όμως κατηγορηματικά ότι δεν έπεσε στην αντίληψη του ελεγκτικού μηχανισμού κάτι τέτοιο. Ακόμα και η ΕΡΤ υπήρξε συνεπής στην ενημερωτική διαχείριση της Πανδημίας, ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι περί το ΕΣΡ.

Με δεδομένο ότι τα υπόλοιπα κανάλια εθνικής εμβέλειας θα παρέχουν καταρχάς προφορικές εξηγήσεις στα μένα του επόμενου μήνα και γραπτά υπομνήματα μέχρι και μία εβδομάδα αργότερα- δηλαδή περί τα τέλη Ιουλίου- η υπόθεση εκτιμάται ότι θα εξεταστεί συνολικά σε συνεδρίαση της ολομέλειας του Συμβουλίου με την επανέναρξη των εργασιών του, το Σεπτέμβριο, οπότε και θα καταλήξει σε απόφαση.

Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνιες 2022: Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων – Πώς γίνεται ο υπολογισμός μορίων, οι συντελεστές βαρύτητας

ΣτΕ: «Ναι» στα αναδρομικά των κύριων συντάξεων – Επιστροφές επικουρικών μόνο σε όσους έχουν προσφύγει δικαστικά

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Ελεύθερος ξανά ο Επαμεινώνδας Κορκονέας με απόφαση του Εφετείου Λαμίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:32