search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 00:19
MENU CLOSE

Μητσοτάκης για Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Είναι μία από τις κατακτήσεις της εργατικής νομοθεσίας

04.07.2022 11:45
mitsotakis47_new

Σούπερ μάρκετ και τράπεζα επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός, προκειμένου να δει επί τόπου τη λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, η οποία εφαρμόζεται πιλοτικά από 1ης Ιουλίου στους κλάδους αυτούς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι το μέτρο είναι «μία σημαντική κατάκτηση για τους εργαζόμενους να μπορούμε να γνωρίζουμε, ως κράτος, πόσο χρόνο ακριβώς δουλεύουν έτσι ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε καταστρατήγηση του χρόνου εργασίας». Προσέθεσε, δε, ότι «καθώς αυτό το πρόγραμμα και αυτό το εργαλείο θα επεκταθεί σε υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, ότι θα δώσει μία πολύ μεγάλη ασφάλεια στον εργαζόμενο να γνωρίζει ότι πραγματικά θα αμείβεται για τις ώρες τις οποίες έχει δουλέψει. Διότι, δυστυχώς, φαινόμενα καταστρατήγησης υπάρχουν ακόμα αρκετά. Και πια με αυτό το εργαλείο, οποιοσδήποτε επιθεωρητής εργασίας θα μπορεί να γνωρίζει αμέσως πόσο χρόνο πραγματικά έχει δουλέψει ο εργαζόμενος και αν πρέπει να βρίσκεται στην εργασία του τη στιγμή που τον ελέγχει».

Σήμερα η εφαρμογή του μέτρου αφορά σε περίπου 121.000 εργαζόμενους, με την γ.γ. Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη να τονίζει ότι το νέο σύστημα «βοηθάει ταυτοχρόνως στον υγιή ανταγωνισμό. Διότι αντίστοιχα οι εργοδότες οι οποίοι είναι συνεπείς βάλλονται από εργοδότες οι οποίοι υπερασπίζονται ουσιαστικά την παραβατικότητα. Και δεύτερον, θα βοηθήσει την Επιθεώρηση Εργασίας σε ένα στοχευμένο σύστημα ελέγχου. Θα μπορούμε δηλαδή να βλέπουμε, σε πραγματικό χρόνο, πού πρέπει να παρέμβουμε και γιατί» και τον πρωθυπουργό να συμπληρώνει ότι «θα γνωρίζουν και οι εργοδότες ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να εκμεταλλευτούν εργαζόμενους, διότι πια ο έλεγχος θα είναι πολύ πιο εύκολος».

Στη συνέχεια, κατά την επίσκεψή του σε υποκατάστημα τράπεζας, ο Κ. Μητσοτάκης περιέγραψε την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας ως «μία από τις κατακτήσεις της εργατικής νομοθεσίας. Έχει συζητηθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, λίγες το έχουν κάνει. Εμείς το έχουμε θεσμοθετήσει, ώστε να μπορεί να γνωρίζει ο εργαζόμενος ότι δεν θα καταχραστεί ο εργοδότης τον χρόνο του όταν αυτός δουλεύει από το σπίτι. Κάτι το οποίο συνέβαινε κατά κόρον για να είμαστε ειλικρινείς», ενώ η Ά. Στρατινάκη τόνισε ότι «δεν βγαίνει εκτός του ραντάρ της επιθεώρησης η τηλεργασία, αυτό είναι το σημαντικότερο, και δεύτερον δεν έχουμε και τη νόθα τηλεργασία, δηλαδή κάποιος να έχει φυσική εργασία και να εμφανίζεται τηλεργαζόμενος».

Διαβάστε επίσης:

Στη σκιά της Novartis η συζήτηση στην Βουλή την Τετάρτη – Το απαλλακτικό βούλευμα στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης

Σταϊκούρας: Από τον Σεπτέμβριο ενδεχόμενες παρεμβάσεις σε περίπτωση αύξησης της τιμής των καυσίμων και του ρεύματος (Video)

Τσίπρας για Novartis: «Εμείς θα σας πάμε μέχρι τέλους, κύριε Μητσοτάκη» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 00:19