search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 17:14
MENU CLOSE

Βρετανία: Καταρρέει η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον – Παραιτούνται υπουργοί και βουλευτές (photos/video)

06.07.2022 12:24
boris_johnson_new

Η επιλογή του χρόνου είχε γίνει προσεκτικά. Την ώρα που τα κανάλια μετέδιδαν βιντεοσκοπημένη συνέντευξη του Μπόρις Τζόνσον, όπου ο πρωθυπουργός προσπαθούσε να πείσει ότι του αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία, εν μέσω όλων των δυσκολιών που αντιμετωπίζει, ο άλλοτε στενός συνεργάτης του, Ρίσι Σούνακ έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησης. Λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε το δεύτερο χτύπημα, από τον υπουργό Υγείας, Σαντζίντ Τζαβίντ.

Η πρώτη σφαίρα ήταν για να τραυματίσει το «αφεντικό». Η δεύτερη για να τον αποτελειώσει, σχολιάζει η daily mail.

Προμελετημένο σχέδιο κατά του Τζόνσον

Ο Σούνακ και ο Τζαβίντ είναι φίλοι. Ελάχιστοι πίστεψαν ότι ο χρόνος υποβολής των παραιτήσεών τους ήταν σύμπτωση. Αυτές οι δύο, κατά τα φαινόμενα, προμελετημένες κινήσεις, συμπληρώθηκαν από την παραίτηση του αντιπροέδρου των Τόριδων, του Μπιμ Αφολάμι, που έγινε live στην τηλεόραση. Ήταν η πιο δραματική μέρα στην βρετανική πολιτική σκηνή μετά την ανατροπή της Μάργκαρετ Θάτσερ, το 1990.

Η ερώτηση που κυριαρχούσε στα μπαρ, στους διαδρόμους και στις βεράντες της Βουλής ήταν μία: Τελείωσαν όλα για τον Μπόρις;

«Το να χάσεις τον υπουργό Υγείας είναι ατυχές γεγονός. Το να χάσεις τον υπουργό Οικονομικών, ύστερα από λίγα λεπτά, είναι καταστροφικό. Τελείωσε», σχολίασε ένας βετεράνος του στρατοπέδου των Τόριδων, παραφράζοντας τον Όσκαρ Ουάιλντ.

Οι δημοσιογράφοι προσπαθούσαν αγωνιωδώς να βρουν ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης Τζόνσον, που θα ήταν διατεθειμένος να υπερασπιστεί τον πρωθυπουργό, για να συμπληρώσουν τα ρεπορτάζ. Ματαίως!

«Τις τελευταίες 24 ώρες έχει επιδεινωθεί η διάθεση των συναδέλφων. Έχουν βαρεθεί να πρέπει να υπερασπίζονται πράγματα που δεν μπορούν να τα υπερασπιστούν», εξήγησε ένας υπουργός, μιλώντας στην daily mail.

Δημοσκόπηση δείχνει πως οι περισσότεροι Βρετανοί ζητούν την παραίτηση Τζόνσον

Η δήλωση του ανώτατου στελέχους της κυβέρνησης απηχεί το δημόσιο αίσθημα. Όπως δείχνει δημοσκόπηση του YouGov, που διενεργήθηκε αμέσως μετά τις παραιτήσεις, η κλεψύδρα του πολιτικού βίου του Βρετανού πρωθυπουργού, αδειάζει.

Η δημοσκόπηση του YouGov δείχνει πως οι επτά στους δέκα Βρετανούς πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να υποβάλει άμεσα την παραίτησή του, ενώ το εντυπωσιακό είναι πως την παραίτησή του ζητά και η πλειοψηφία των πολιτών που ψήφισαν το Συντηρητικό Κόμμα στις εκλογές του 2019.

Η ικανότητα του Μπόρις Τζόνσον να εξακολουθήσει να κυβερνά τέθηκε υπό αμφισβήτηση με αφορμή τις παραιτήσεις του  υπουργού Υγείας, Σατζίντ Τζαβίντ και του υπουργού Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ, που συνοδεύτηκαν από επιστολές με πολύ αιχμηρές παρατηρήσεις.

Η δημοσκόπηση που έγινε από το YouGov δείχνει ότι το 69% των Βρετανών πιστεύει πως είναι ώρα να παραιτηθεί ο Τζόνσον, ποσοστό αυξημένο κατά11% σε σχέση με αντίστοιχη δημοσκόπηση που έγινε στις 9 Ιουνίου, καθώς την ίδια εκτίμηση εκφράζουν πλέον και πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους  των συντηρητικών. Συγκεκριμένα, υπέρ της παραίτησης Τζόνσον τάσσεται το 54% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος.

Στην προηγούμενη δημοσκόπηση, μόλις το 34% των ψηφοφόρων του Συντηρητικού Κόμματος είχε ταχθεί υπέρ της παραίτησης του Μπόρις Τζόνσον. Η δημοσκόπηση αυτή είχε διενεργηθεί λίγες μέρες αφότου είχε εξασφαλίσει μία πύρρειο νίκη στην ψηφοφορία επί της προτάσεως μομφής που είχε γίνει στο κοινοβούλιο.

Μόνο το 18% των ερωτηθέντων πιστεύει πως ο Τζόνσον πρέπει να παραμείνει στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά παρόλα αυτά μόλις ο ένας στους πέντε θεωρεί ότι τελικά ο πρωθυπουργός θα παραιτηθεί.

Ο βοηθός διευθυντής του YouGov, Πάτρικ Ίνγκλις, ο οποίος έχει την ευθύνη για τις πολιτικές και κοινωνικές έρευνες δήλωσε ότι «τα στοιχεία  προσφέρονται για μία σκληρή ανάγνωση από τον Μπόρις Τζόνσον». «Με πάνω από τους μισούς από εκείνους  που τον ανέδειξαν στην πρωθυπουργία το 2019 να θέλουν την έξωσή του, (ο Τζόνσον) χάνει την μάχη όχι μόνο στο σύνολο των πολιτών, αλλά και μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματός του», δήλωσε ο Πάτρικ Ίνγκλις.

Το χρονικό μιας δραματικής μέρας

Ο Σούνακ και ο Τζαβίντ υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους με διαφορά λίγων λεπτών ο ένας από τον άλλον και στις επιστολές τους εκφράζουν αμφιβολίες για την δυνατότητα του πρωθυπουργού να ασκεί τα καθήκοντά του.

Ο Σουνάκ αναφέρει στην επιστολή του: «Το κοινό περιμένει δικαίως η κυβέρνηση να συμπεριφερθεί σωστά, ικανά και σοβαρά», προσθέτοντας: «Πιστεύω ότι αξίζει να αγωνιστούμε γι’ αυτά τα πρότυπα και γι’ αυτό παραιτούμαι». «Δεν μπορώ να συνεχίσω έτσι», γράφει ο Σούνακ, υποστηρίζοντας ότι είναι έτοιμος να θυσιάσει την πολιτική καριέρα του.

Κι όμως το περασμένο 24ωρο είχε ξεκινήσει με μία προσπάθεια του Μπόρις Τζόνσον να αντιστρέψει το κλίμα, που οι στενοί συνεργάτες του ήλπιζαν ότι θα απέδιδε. Στις 8.30 το πρωί, στη συνάντηση που είχε με τον επιτελάρχη της Ντάουνινγκ Στριτ, Στιβ Μπάρκλεϊ, τον αναπληρωτή επιτελάρχη, Ντέιβιντ Καντζίνι και τον γραμματέα του, Γκιούτο Χάρι, ο Τζόνσον προσπάθησε να μιλήσει για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να υπάρξουν ελαφρύνσεις για τους Βρετανούς πολίτες, που είναι οργισμένοι από την αύξηση του κόστους ζωής. Όμως ήταν σαφές ότι ο Τζόνσον είχε άλλους πονοκεφάλους. Και ήλπιζε πως όλα θα έπαιρναν διαφορετικό δρόμο, μόλις έβγαινε στον τηλεοπτικό αέρα η συνέντευξη στο BBC.

Μετά τη συνάντηση, ένας υπουργός ρωτήθηκε πως ήταν το κλίμα, και απάντησε: «Ήταν σαν να αναρωτιόμαστε πού βρίσκονται τα χάπια κυανίου»

Η τακτική ενημέρωση του Τύπου επρόκειτο να αρχίσει στις 11.30, αλλά καθυστέρησε 46 λεπτά. Όταν άρχισε, η πρώτη ερώτηση στον εκπρόσωπο του πρωθυπουργού ήταν: «Σκοπεύετε να πείτε σήμερα την αλήθεια;».

Στο «καταφύγιο» της Ντάουνινγκ Στριτ, αξιωματούχοι έψαχναν με αγωνία στελέχη του κόμματος που είναι πιστά στον Τζόνσον για να βγουν και να υποστηρίξουν το αφεντικό, εν μέσω κλίματος αμφισβήτησης. Η κατάσταση ήταν τόσο άσχημη, που βγήκε στους διαδρόμους ακόμα και ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον, ζητώντας από τους συναδέλφους του «μια δεύτερη ευκαιρία». «Ήξερε πως τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά», λέει μία πηγή της daily mail.

Λέγεται πως καθώς εξελισσόταν αυτή η νέα ανταρσία, ο Μπόρις Τζόνσον δεν έδειξε καμία διάθεση υποχώρησης, απαντώντας «άντε γ@…τε», όταν τον ρώτησαν συνεργάτες του για την πιθανότητα να παραιτηθεί.

Στις 6 το απόγευμα βγήκε στον τηλεοπτικό αέρα η συνέντευξη Τζόνσον. Δύο λεπτά αργότερα, ο Σατζίντ Τζαβίντ ανακοίνωσε την παραίτησή του από το υπουργείο Υγείας, μέσω Twitter, όπου έγραψε πως δεν μπορούσε πλέον να υπηρετεί υπό τον κ. Τζόνσον «έχοντας ήσυχη συνείδηση».

Στις 6 και 11 λεπτά, ανακοίνωσε την παραίτησή του ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ, λέγοντας ότι η κοινή γνώμη «αναμένει την ορθή διακυβέρνηση».

Στις 6.31, ο πρώην σύμβουλος του Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς, έγραψε στο Twitter «#RegimeChange», δηλαδή «αλλαγή καθεστώτος»

Στις 7.13 παραιτήθηκε ο εμπορικός απεσταλμένος της κυβέρνησης στο Μαρόκο, Άντριου Μάρισον, στις 7.29 παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος, Μπιμ Αφολάμι και μάλιστα live, στο τηλεοπτικό πρόγραμμα The News Desk του TalkTV.

Ακολούθησαν άλλες έξι παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών, σε διάστημα τριών ωρών.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αποκαλείται «γουρουνάκι με γράσο», για την ικανότητά του να ξεγλιστρά από δύσκολες καταστάσεις, αλλά ακόμα και οι πιο στενοί συνεργάτες του φοβούνται πως πλέον έχει βρεθεί στη γωνία, σχολίασε η mail.

«Είναι σαν τον θάνατο του Ρασπούτιν. Δηλητηριάστηκε, μαχαιρώθηκε, τον πυροβόλησαν, πέταξαν το πτώμα του στον παγωμένο ποταμό και εξακολουθεί να ζει…», είπε στο BBC ο συντηρητικός βουλευτής, Άντριου Μίτσελ, αλλά έδωσε την χαριστική βολή, προσθέτοντας: «Είναι ένας εξαιρετικά χαρισματικός, πολύ ευχάριστος, διασκεδαστικός, σπουδαίος χαρακτήρας, αλλά φοβάμαι ότι δεν έχει τον χαρακτήρα ούτε το ταπεραμέντο να εξακολουθήσει να είναι ο πρωθυπουργός μας».

Κι άλλες παραιτήσεις πριν από λίγη ώρα

Πριν από λίγη ώρα υπέβαλε την παραίτησή του ο Ρόμπιν Γουόλκερ, από το υπουργείο Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, λέγοντας πως δεν εμπιστεύεται πλέον τις ηγετικές ικανότητες του Μπόρις Τζόνσον. Ο Γουόλκερ ήταν μέλος του επιτελείου του υπουργείου Παιδείας, με αρμοδιότητα τα σχολικά ιδρύματα και προέρχεται από σημαντική πολιτική οικογένειας, καθώς ο πατέρας του διετέλεσε υπουργός της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Στην επιστολή παραίτησης ο Γουόλκερ αναφέρει ότι ο Τζόνσον είναι ένας πιστός συντηρητικός, αλλά η κυβέρνησή του έχει διαπράξει πολλά λάθη.

Προηγήθηκε η παραίτηση του Γουίλ Κουίνς, που ήταν υπουργός  αρμόδιος για τα παιδιά και τις οικογένειες. Το εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι ο Κουίνς στην παραίτηση του αναφέρει ότι το περασμένο 24ωρο βγήκε και υπερασπίστηκε τον Μπόρις Τζόνσον, αλλά τα όσα υποστήριξε στηρίχθηκαν σε ψευδή στοιχεία που του έδωσαν από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Τι μπορεί να ακολουθήσει

Ο πολιτικός αναλυτής του BBC, Κρις Μέισον, γράφει πως μετά την σειρά παραιτήσεων, ο ίδιος ο Τζόνσον πρέπει να αναρωτιέται «τι θα ακολουθήσει», επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν ελέγχει πλέον τις εξελίξεις, αλλά ελπίζει πως όσοι έμειναν στο πλευρό του θα προσπαθήσουν να κάνουν τη δουλειά τους.

Το επιτελείο που είναι πιστό στον πρωθυπουργό, υπενθυμίζει πως ο Τζόνσον έχει σχετικά πρόσφατη λαϊκή εντολή, κάτι όμως που έρχεται σε αντίθεση με τον θυμό που εκφράζουν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Η δυσαρέσκεια στα «ορεινά» της κοινοβουλευτικής ομάδας των συντηρητικών εντείνεται και πολλοί πιστεύουν πως ήρθε η ώρα να αλλάξουν οι κομματικοί κανόνες ώστε να μπορέσει να υποβληθεί άμεσα άλλη μία πρόταση μομφής κατά του Τζόνσον. Και γι’ αυτό ακριβώς, παρότι τυπικά έχει ακόμα κάποιες δυνατότητες ελιγμών, το πολιτικό μέλλον του Βρετανού πρωθυπουργού, δεν είναι καθόλου ασφαλές, γράφει ο Κρις Μέισον.

Διαβάστε επίσης:

Πούτιν: Εξουθενωμένος, κοιμήθηκε σε επίσημη συνάντηση και «έκοψαν» το live – Φουντώνουν οι φήμες για την υγεία του

Σικάγο: Ο μακελάρης απειλούσε να σκοτώσει συγγενείς του το 2019 – Είχε άδεια οπλοκατοχής παρά το ιστορικό του!

NASA: Έχασε την επαφή με το μικρό σκάφος Capstone που κατευθύνεται στη Σελήνη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 17:11