search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 08:54
MENU CLOSE

Καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

07.07.2022 17:45
prosgyfes

Παραβιάσεις άρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από την πλευρά της Ελλάδας διαπίστωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στην απόφαση που εξέδωσε σήμερα για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι.

Κατά το ναυάγιο, που έγινε στις 20 Ιανουαρίου 2014, έχασαν τη ζωή τους έντεκα πρόσφυγες.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε, μεταξύ άλλων, ότι οι ελληνικές αρχές «δεν έκαναν εμπεριστατωμένη και αποτελεσματική έρευνα για να ρίξουν φως στις συνθήκες, υπό τις οποίες βυθίστηκε η βάρκα» και ότι δεν έκαναν «όσα θα ήταν λογικό να περιμένει κανείς για να παρέχουν στους προσφεύγοντες και τους συγγενείς τους την προστασία που χρειάζονταν».

Επίσης, έκρινε ότι δώδεκα από τους προσφεύγοντες που βρίσκονταν στη βάρκα, υπέστησαν «εξευτελιστική μεταχείριση» κατά τη σωματική έρευνα που τους έγινε μετά την αποβίβασή τους στο Φαρμακονήσι.

Η Ελλάδα καλείται να καταβάλει συνολική αποζημίωση 330.000 ευρώ στους 16 προσφεύγοντες.

Ένα αλιευτικό σκάφος που μετέφερε 27 μετανάστες ανατράπηκε στα ανοιχτά του νησιού Φαρμακονήσι, κοντά στις τουρκικές ακτές. Έντεκα άτομα, μεταξύ των οποίων συγγενείς των αιτούντων, έχασαν τη ζωή τους στo ναυάγιο.

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, «το σκάφος της ακτοφυλακής είχε πλεύσει με πολύ μεγάλη ταχύτητα για να διώξει τους πρόσφυγες προς τις τουρκικές ακτές, γεγονός που προκάλεσε την ανατροπή του σκάφους», εξηγεί το σκεπτικό του Δικαστηρίου. 

Από την άλλη, οι ελληνικές αρχές υποστηρίζουν ότι « το σκάφος ρυμουλκήθηκε στο νησί Φαρμακονήσι για να σωθούν οι πρόσφυγες και το σκάφος ανατράπηκε από τον πανικό των επιβατών του» και τις «αιφνίδιες μετακινήσεις» τους, συνεχίζει η ευρωπαϊκή δικαιοδοσία.

«Ουδέποτε το (ελληνικό) Λιμενικό σκέφτηκε να ζητήσει πρόσθετη βοήθεια ή δεν ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές να στείλουν στο σημείο σκάφος κατάλληλο για “επιχείρηση διάσωσης“», συνεχίζει η ΕΔΑ. Αυτό εγείρει « σοβαρά ερωτήματα (…) ως προς τον τρόπο διεξαγωγής και οργάνωσης της επιχείρησης».

Εκτός από την παραβίαση του άρθρου 2, το δικαστήριο διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 13 (απαγόρευση απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης) προς τους δώδεκα πρόσφυγες, αφού όταν μεταφέρθηκαν στην ξηρά, υποβλήθηκαν σε αδικαιολόγητες σωματικές έρευνες.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Αλλάζει το σκηνικό με βροχές και καταιγίδες από την Παρασκευή – Πτώση της θερμοκρασίας (Video)

Δίκη ψευτογιατρού: Αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη κατηγορούμενος πρώην υπουργός που απολογήθηκε σήμερα

Φωτιά: Καναντέρ ρίχνει νερό πάνω σε πυροσβέστες (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 08:52