search
ΚΥΡΙΑΚΗ 19.05.2024 21:16
MENU CLOSE

Βρετανία: Η επόμενη μέρα μετά την παραίτηση Τζόνσον – Ποιοι παίρνουν θέσεις στην κούρσα διαδοχής (photos/video)

07.07.2022 15:49
bretania_ntaouningk_new

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, αφού είδε την κυβέρνησή του να φυλλοροεί και άκουσε ακόμα και στενούς συνεργάτες του να του λένε πως «δεν πάει άλλο».

«Λυπάμαι που αφήνω την καλύτερη δουλειά στον κόσμο, αλλά η ευθύνη ανήκει σε άλλους», είπε ο Τζόνσον, προσπαθώντας πάντως να δώσει και μια νότα αισιοδοξίας στους Βρετανούς: «Το μέλλον μας είναι λαμπρό», τους είπε…

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι θα εξακολουθήσει να ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι να αναδειχθεί ο διάδοχός του, υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον.

«Το να είσαι πρωθυπουργός είναι από μόνη της μια εκπαιδευτική διαδικασία – Ταξίδεψα σε κάθε σημείο της Βρετανίας και είδα τόσους πολλούς ανθρώπους από την ατέλειωτη βρετανική καταγωγή και ήθελα να αντιμετωπίζω χρονίζοντα προβλήματα με νέους τρόπους. Ακόμα κι αν τα πράγματα δείχνουν μερικές φορές σκοτεινά, το μέλλον μας μαζί είναι χρυσό», ανέφερε ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο Τζόνσον έλαβε κάποιο χλιαρό χειροκρότημα, αλλά τόσο χλιαρό που κατέδειξε το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτόν.

Διαβεβαίωσε ότι το δημόσιο συμφέρον θα υπηρετείται από σήμερα μέχρι να αναδειχτεί ο επόμενος πρωθυπουργός στον οποίον θα παραδώσει τα κλειδιά της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Τζόνσον απέρριψε την ιδέα προκήρυξης γενικών εκλογών «όταν έχουμε ανοιχτά τόσα θέματα, όταν η οικονομική σκηνή είναι τόσο δύσκολη στο εσωτερικό και διεθνώς». Σημειώνεται πάντως ότι το περασμένο 24ωρο ο Τζόνσον είχε απειλήσει με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, σε μία προσπάθεια να συγκρατήσει το «τσουνάμι» εναντίον του, καθώς αν στηθούν τώρα κάλπες είναι πολύ πιθανό να χάσουν οι Συντηρητικοί.

«Λυπάμαι που δεν πέτυχα σε κάποιες προκλήσεις και είναι επώδυνο να μην συνεχίσω τόσες πολλές ιδέες και πρότζεκς», είπε ο Τζόνσον, προσθέτοντας ότι κανένας δεν είναι αναντικατάστατος στην πολιτική. Ωστόσο πριν φύγει, έκανε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου.

Η διαδικασία επιλογής του νέου ηγέτη του συντηρητικού κόμματος αρχίζει άμεσα και το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Παρότι ανακοινώθηκε η παραίτηση από τον Τζόνσον, υπάρχει αρκετά μεγάλος αριθμός βουλευτών που αξιώνουν να φύγει τώρα από την ηγεσία του κόμματος.

Ποιοι παίρνουν θέσεις στην κούρσα διαδοχής

Τις εξελίξεις θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό ο χορός των επίδοξων διαδόχων του Τζόνσον. Στο Λονδίνο επιστρέφει εσπευσμένα η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, η οποία είχε μείνει σιωπηλή όλες αυτές τις μέρες και πιθανολογείται ότι θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για την ηγεσία των Τόρις.

Η Λιζ Τρας (credit: Twitter/@trussliz)

Στην κούρσα της διαδοχής δήλωσε ήδη παρούσα η Σουέλα Μπρέιβερμαν, πρώην πολιτική προϊσταμένη της Γενικής Εισαγγελίας. Στο σχόλιο ότι δεν έχει αρκετή εμπειρία, απάντησε ότι έχει υπηρετήσει σε θέσεις κλειδιά και δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις που έχει δώσει το κόμμα στο εκλογικό Σώμα, ιδιαιτέρως στα θέματα που αφορούν στο Brexit.

Η Σουέλα Μπρέιβερμαν (credit: Twitter/@SuellaBraverman)

Ισχυρότερη όλων θεωρείται η περίπτωση του υπουργού Άμυνας, Μπεν Ουάλας, που έχει υψηλά ποσοστά δημοφιλίας στο στρατόπεδο των Συντηρητικών και η τελευταία δημοσκόπηση του YouGov τον φέρει ως το απόλυτο φαβορί για την ηγεσία του κόμματος.

Ο Μπεν Ουάλας (credit: gov.uk)

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση αυτή ο Μπεν Ουάλας θα κέρδιζε οποιονδήποτε εσωκομματικό αντίπαλο, είτε ήταν η Λιζ Τρας, είτε ο επίσης δημοφιλής πρώην τσάρος της οικονομίας, Ρίσι Σούνακ, είτε η Πένι Μόρντοντ, η οποία ήταν υπουργός Άμυνας όταν ανέλαβε την εξουσία ο Μπόρις Τζόνσον, που έσπευσε να την αντικαταστήσει.

Ο Ρίσι Σούνακ (credit: Twitter/@RishiSunak)
Η Πένι Μόρντοντ (credit: Twitter/@PennyMordaunt)

Διαβάστε επίσης:

Έλον Μασκ: Έγινε ξανά πατέρας διδύμων – Έχει εννιά παιδιά (Photos/Video)

Αστεροειδής με μέγεθος λεωφορείου πέρασε ξυστά από τη Γη – Οι αστρονόμοι τον πήραν χαμπάρι μόλις πριν από 3 μέρες

NASA: Αποκαταστάθηκε η επικοινωνία με το μικρό σκάφος που κατευθύνεται στη Σελήνη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 19.05.2024 21:15