search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 20:43
MENU CLOSE

Γιατί καθυστερούν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για το ρεύμα – Τι ρόλο παίζει το κλείσιμο του Nord Stream 1

12.07.2022 06:00
nord_stream_new

Στον αέρα βρίσκονται οι παρεμβάσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση και οι οποίες αναβλήθηκαν για το τέλος του μήνα, καθώς ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τις συνέδεσε άμεσα με το κλείσιμο του Nord Stream 1.

Όπως είναι γνωστό, η Ρωσία αποφάσισε και έκλεισε από χθες και για 10 μέρες τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου, για την ετήσια συντήρηση του Nord Stream. Δηλαδή, υπό κανονικές συνθήκες, στις 21 Ιουλίου ο αγωγός θα πρέπει να τεθεί ξανά σε λειτουργία, κανένας, όμως, δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν το αυτό το χρονοδιάγραμμα θα ισχύσει .

«Εάν η λειτουργία επανέλθει μετά από δεκαήμερο συντήρησης, η τιμή του φυσικού αερίου θα είναι πτωτική, εάν όμως εργαλειοποιηθεί από τον Ρώσο πρόεδρο τότε η Ευρώπη θα απειληθεί, όπως είπε και ο Γερμανός καγκελάριος», δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίσει τι θα συμβεί εάν η Ρωσία δεν αποφασίσει να ξανανοίξει τον αγωγό της. Σε αυτή την περίπτωση οι όποιες δεσμεύσεις για μειώσεις στα τιμολόγια του ρεύματος θα οδηγηθούν στις καλένδες;

Γερμανία, Γαλλία αλλά και άλλες χώρες του βορρά βρίσκονται στα πρόθυρα της νευρικής κρίσης, καθώς κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι σχεδιάζει ο Βλαντίμιρ Πούτιν και πού θέλει να το φτάσει. Γι΄ αυτό, άλλωστε, όλη την τελευταία εβδομάδα δόθηκαν στην δημοσιότητα οι εναλλακτικές λύσεις που σχεδιάζουν οι χώρες αυτές εάν βρεθούν μπροστά στο χειρότερο σενάριο (δελτίο για ρεύμα, για θέρμανση).

Η Αθήνα μέχρι πρότινος εμφανιζόταν να κινείται με την λογική ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα με τον βορρά καθώς είναι λιγότερο εξαρτημένη από το Ρωσικό φυσικό αέριο..

Τα όσα συνέβησαν με τον Νord Stream 1 προφανώς θορύβησαν ιδιαίτερα και την ελληνική κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο.

Στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανέφερε ότι «η αβεβαιότητα που προκλήθηκε από το κλείσιμο του βόρειου διαδρόμου Νord Stream 1, έπρεπε να συνυπολογιστεί. Εάν η λειτουργία επανέλθει μετά από δεκαήμερο συντήρησης, η τιμή του φυσικού αερίου θα είναι πτωτική, εάν όμως εργαλειοποιηθεί από τον Ρώσο πρόεδρο τότε η Ευρώπη θα απειληθεί, όπως είπε και ο Γερμανός καγκελάριος» και πρόσθεσε:

«Το πιο ακριβό φυσικό αέριο είναι το καθόλου φυσικό αέριο. Δηλαδή, η έλλειψη φυσικού αερίου θα κοστίσει πάρα πολύ και στην ευρωπαϊκή οικονομία και στην ελληνική. Γι’ αυτό υπάρχει τεράστιος προβληματισμός με τον βόρειο διάδρομο που μπαίνει σε συντήρηση σήμερα».

Παρά το γεγονός ότι και πάλι δήλωσε ότι η Ελλάδα θα έχει τα λιγότερα προβλήματα από την Γερμανία και την Δυτική Ευρώπη, καθώς εκεί τα νοικοκυριά ζεσταίνονται με φυσικό αέριο, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει προβλέψει:

-Για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου που κατά 40 – 50 % προέρχεται από Ρωσία, υπάρχει πρόβλεψη για μεταφορά υγροποιημένου LNG σε χρόνο ρεκόρ με δύο πλοία ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.

-Περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μπορούσε να έρθει με αντίστροφή ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία, με την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση μεγάλης ποσότητας.

-Παράλληλη με την πρόβλεψη για χρήση περισσότερου ντίζελ είναι και η επιστροφή στο λιγνίτη.

Όλες αυτές οι λύσεις είναι ωστόσο πολύ πιο ακριβές, ενώ η επιστροφή στον λιγνίτη θεωρείται ιδιαίτερα χρονοβόρα. Ας σημειωθεί ότι την εβδομάδα που μας πέρασε, η τιμή του φυσικού αερίου επιδόθηκε σε νέο ράλι, φτάνοντας μέχρι και τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η Gazprom έχει ήδη μειώσει τις ροές φυσικού αερίου στο 40% της δυνατότητας του αγωγού, ενώ, ως γνωστόν, κάποιες χώρες έχουν ήδη αποκοπεί εντελώς.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, όταν ρωτήθηκε για το τι μπορεί να σημαίνει το κλείσιμο του αγωγού φυσικού αερίου ανέφερε ότι το ένα σενάριο είναι να μη διακοπεί τελικά η παροχή του ρωσικού φυσικού αερίου και έτσι να υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών, ενώ το δεύτερο σενάριο είναι η διακοπή προμήθειας του ρωσικού φυσικού αερίου, «από την οποία η Ελλάδα θα έχει μικρότερες συνέπειες, αφού δεν χρησιμοποιείται αέριο στη βιομηχανία».

Διαβάστε επίσης:

Πρόκληση άνευ προηγουμένου από τουρκικό δίκτυο: «Τα 3/4 της Κρήτης μας ανήκουν»

Μάτζικ Τζόνσον: Δέχτηκε τηλεφώνημα-έκπληξη από τον Μητσοτάκη ενώ κάνει διακοπές στην Ελλάδα – Τι συζήτησαν

Πυρά Κεραμέως κατά Φίλη, Σακοράφα και Συντυχάκη: «Εμείς τη βιβλιοθήκη, εσείς τις βαριοπούλες»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 20:43