search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 19:51
MENU CLOSE

Καβάλα: Αυτά είναι τα πυρομαχικά που μετέφερε το Αντόνοφ – Πότε αναμένεται το πρώτο πόρισμα (Videos)

17.07.2022 14:23
Antonov-12_new

Aναλυτικά στοιχεία για το φορτίο του Antonov που συνετρίβη ανάμεσα στα χωριά Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι, στην Ελευθερούπολη Καβάλας έδωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Σερβίας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, που έλαβε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) από τη σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων Valir, το Antonov μετέφερε τα εξής πυρομαχικά:

  • εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62,
  • εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και
  • φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67.

Ισχυρές δυνάμεις του στρατού, της Πυροσβεστικής, της αστυνομίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης,του ΕΚΑΒ αλλά και η επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων παραμένουν στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους με το 8μελές πλήρωμα ουκρανικής καταγωγής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στην περιοχή βρίσκονται 30 Πυροσβέστες και δυνάμεις των δύο ΕΜΑΚ, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ΕΚΑΒ, μονάδες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ξηράς του Ελληνικού Στρατού από Δράμα και Λιτόχωρο, ενώ προωθείται αντίστοιχη ομάδα από Αλεξανδρούπολη.

Στην Καβάλα ο λόχος ειδικής χημικής άμυνας

Λίγα λεπτά μετά τις 2 το μεσημέρι έφτασε στην Καβάλα και η ομάδα του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου (ΕΔΛΟ) ΠΒΧ (Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής) Άμυνας (8 άτομα τμήμα ανίχνευσης, 4 άτομα τμήμα απολύμανσης, 2 άτομα ΥΓ) από Αθήνα.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχει μια πρώτη εκτίμηση για την ουσία κάποια στιγμή μέχρι το απόγευμα.

Οι Αρχές απευθύνουν έκκληση στους κατοίκους να μην προσεγγίζουν την περιοχή του ατυχήματος και να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών Αρχών, ενώ έχει ανακοινωθεί και απαγόρευση κυκλοφορίας.

«Να δοθεί πρώτα το ΟΚ ότι είναι καθαρή η περιοχή»

Ο Μιχάλης Χάλαρης επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Χημείας, υποστράτηγος ε.α., μίλησε στην ΕΡΤ για το πόσο επικίνδυνο είναι το φορτίο του Antonov για τους κατοίκους της περιοχής.

«Είναι ένα ανθρωπογενές περιστατικό, έχουμε μία έκρηξη, από την άλλη οι οσμές ήταν ένα φυσικό επακόλουθο της έκρηξης και των καυσίμων που είχε το αεροπλάνο και το φορτίο. Δεν θα πρέπει να μας φοβίζει για την δημόσια υγεία, αυτό που έχει συμβεί εκεί. Σίγουρα όμως μέχρι να ανιχνευτεί, να έχουμε τις πρώτες ενδείξεις τι ακριβώς είναι το επικίνδυνο φορτίο, θα πρέπει να κινηθεί η πολιτεία συντεταγμένα και να διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από εκρήξεις και να προχωρήσουμε στην ανάλυση και στην ανεύρεση των σωμάτων με την ενεργοποίηση συγκεκριμένων σχεδίων που υπάρχουν για την διαχείριση μαζικών απωλειών».

Όσο για το αν πρόκειται χρονοβόρα η διαδικασία, ο κ. Χάλαρης είπε ότι «πρώτα πρέπει να δοθεί το οκ ότι είναι καθαρή η περιοχή και μετά να προχωρήσουμε στις απαραίτητες δειγματοληψίες έτσι ώστε να προσδιορίσουμε επακριβώς ποιο είναι το επικίνδυνο φορτίο. Οφείλω να σας πω ότι το τμήμα Χημείας του Διεθνούς Πανεπιστήμιου, με έδρα την Καβάλα είναι στη διάθεση για να βοηθήσει, να συνδράμει, να πάει στο πεδίο. Έχουμε τεχνογνωσία και εξοπλισμό για να προσδιορίσουμε και αέριους και υγρούς ρύπους. Τους αέριους ρύπους που έχουν παραχθεί στην περιοχή θέλουμε να μετρήσουμε εκεί. Αυτή τη στιγμή υπάρχει πληθώρα χημικών ενώσεων, άχρωμες και άοσμες, αυτό θα το βρούμε μόνο αν γίνουν μετρήσεις και αναλύσεις στο πεδίο», συνέχισε.

«Εγώ θα πήγαινα στα 800 μέτρα ακτίνα γύρω από την περιοχή του ατυχήματος και να είναι πλήρως απομονωμένη», επισήμανε.

Διαβάστε επίσης:

Συντριβή αεροσκάφους: Οι τραγικές μνήμες από το 1995 που ξυπνά το δυστύχημα της Καβάλας (Video)

Κορωπί: Φωτιά τώρα στην Αγία Μαρίνα – Συναγερμός στην Πυροσβεστική

Κάσος: Χωρίς καράβι μία εβδομάδα – «Τα άλλα νησιά έχουν βουλιάξει από τον τουρισμό και εμείς είμαστε εντελώς “νεκροί”» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 19:50