search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 17:34
MENU CLOSE

Συντριβή αεροσκάφους: Οι τραγικές μνήμες από το 1995 που ξυπνά το δυστύχημα της Καβάλας (Video)

17.07.2022 13:57
mali

Η συντριβή του αεροσκάφους Antonov έξω από την Καβάλα ξύπνησε εφιαλτικές μνήμες από το μακρινό 1995 όταν και μια ανάλογη τραγωδία είχε συμβεί στη Θεσσαλονίκη.

Tο Ιστολόγιο ΑΒΕΡΩΦ υπενθυμίζει το περιστατικό της 31ης Αυγούστου του 1995, αντλώντας πληροφορίες από το τότε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μακεδονία». Συγκεκριμένα, αναφέρει:

Το στρατιωτικό αεροπλάνο «Αντόνοφ 26» από τη δημοκρατία του Μαλί, εκτελούσε πτήση από το Κίεβο προς την Τύνιδα. Στο αεροσκάφος επέβαιναν έξι άτομα, στρατιωτικοί, οι οποίοι είχαν μεταβεί στο Κίεβο για την παραλαβή του μοιραίου αεροσκάφους. Οπως διευκρινίσθηκε από σύμβουλο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στο αεροπλάνο είχε γίνει συντήρηση και επέστρεφε στο Μαλί.

Τα αίτια που οδήγησαν στην πτώση και στη συνέχεια στη συντριβή του, απασχολούν την ηγεσία της πολιτικής αεροπορίας.

«Πονοκέφαλος» αποτελεί για όλους μας, είπε υπάλληλος της ΥΠΑ, η έλλειψη ραντάρ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Αν υπήρχε, πιθανόν να μην είχε συμβεί η αεροπορική τραγωδία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Θ» οι εμπειρογνώμονες που έκαναν τις έρευνες προχθές το βράδυ αλλά και χθες συμπεραίνουν ότι τα αίτια που προκάλεσαν την πτώση του στρατιωτικού αεροπλάνου προχθές το βράδυ σε αγροτική περιοχή της Θέρμης είναι πέντε:

Η έλλειψη καυσίμων στο αεροσκάφος

Η έλλειψη ραντάρ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την ώρα

Η «ελλιπής» συνεννόηση πύργου ελέγχου και πιλότου

Η ευθύνη του πιλότου να μην ενημερώσει έγκαιρα τον πύργο ελέγχου ότι δεν γνωρίζει την διαδικασία του ραδιοβοηθήματος.

Οι πέντε αιτίες που οδήγησαν στην πτώση του αεροσκάφους σε συνδυασμό με την επαφή που είχε στα ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ οδήγησαν στην προχθεσνή τραγωδία. Ολες οι συγκοιρίες, είπε υπάλληλος της ΥΠΑ, λειτούργησαν αρνητικά για τους έξι στρατιωτικούς που ήταν μέσα στο αεροπλάνο.

Εικόνες εφιαλτικές

Στον τόπο της τραγωδίας, η εικόνα που φάνηκε στο φως της ημέρας ήταν εφιαλτική. Διασκορπισμένα στο έδαφος και σε απόσταση 300 μέτρων περίπου υπήρχαν λαμαρίνες, κομμάτια από φτερά του αεροσκάφους, έγγραφα, βιβλία καθώς και προσωπικά αντικείμενα των έξι νεκρών. Επίσης βρέθηκαν πολλά χαρτονομίσματα (δολλάροα, μάρκα).

Το αεροσκάφος ήταν μια άμορφη μάζα και δεν μπορούσε να ξεχωρίσει, τουλάχιστον για το μπροστινό τμήμα του αεροσκάφους, κανένα σημείο του.

Το μεσημέρι έφθασε συνεργείο της ΔΕΗ και αποκατέστησε τη βλάβη που προκλήθηκε στα ηλεκτροφόρα καλώδια.

Ζημιές υπέστη και το κτίριο του Ινστιτούτου, μάλιστα όπως είπε ο Κωνσταντίνος Δαφνοπατίδης, προϊστάμενος της υπηρεσίας τυποποίησης, καταστράφηκαν δύο πόρτες, παράθυρα, το τοιχίο ενώ θραύσματα του σκάφους εκτινάχθηκαν και το εσωτερικό του κτιρίου. «Ευτυχώς που δεν υπήρχαν μέσα στο κτίριο εκείνη την ώρα άνθρωποι, θα θρηνούσαμε θύματα» κατέληξε.

Τόσο η ασυνομία όσο και ο ιατροδικαστής Σαμουήλ Ντούγκου, έδωσαν χθες το μεσημέρι στη δημοσιότητα τα ονόματα των έξι επιβατών του στρατιωτικού αεροσκάφους που βρήκαν τραγικό θάνατο. Πρόκειται για τους Ντακίτε Μπρέιμα 43 χρόνων, Σαβατόγκο Ναμάντου 39 χρόνων, Σαγκάρε Γιάγια 49 χρόνων, Τούρε Καλίλου-Ταγκαπόρια 40 χρόνων, Κουλιμπάλ Πουμπακάρ 47 χρόνων και Ντιάρα-Ντίμε Κριστόφ 44 χρόνων.

Οι τέσσερις από τους έξι νεκρούς ήταν ανώτεροι αξιωματικοί της πολεμικής αεροπορίας της δημοκρατίας του Μαλί και οι άλλοι δύο ήταν οι πιλότοι.

Η συνομιλία…

Ο αερολιμενάρχης Απόστολος Γεωργίου, είπε ότι βρέθηκε το σύστημα καταγραφής των σνομιλιών του κυβερνήτη με τον πύργο ελέγχου και αναμένεται να ρίξει περισσότερο «φως» στα αίτια που οδήγησαν στην προχθεσινή αεροπορική τραγωδία.

Οπως έγινε γνωστό τα «Αντόνοφ 26» δεν έχουν «μαύρο κουτί» από το οποίο θα μπορούσαν να περισυλλεγούν όσα διαδραματίστηκαν στα τελευταία λεπτά. Αυτού του τύπου τα αεροπλάνα είναι πλέον ξεπερασμένης τεχνολογίας και μόνον τριτοκοσμικές χώρες τα χρησιμοποιούν.

Η τελευταία συνομιλία μεταξύ πιλότου και πύργου ελέγχου έγινε λίγα λεπτά πριν τη συντριβή του αεροσκάφους, καταγράφηκε στον πύργο ελέγχου και είναι η εξής:

ΠΙΛΟΤΟΣ: Ζητάμε να κατεβούμε χαηλότερα λόγω προβλήματος με τα καύσιμα.

ΠΥΡΓΟΣ: Δώσε μου θέση και ύψος.

ΠΙΛΟΤΟΣ: Βρίσκομαι πέντε ναυτικά μίλια. Ζητώ να πετάξω χαμηλότερα. Είμαι στα 5.000 πόδια. Δεν έχω καύσιμα.

ΠΥΡΓΟΣ: Το αεροπλάνο έχει όργανα για προσέγγιση με Α-ΕΛ-ΕΣ (ILS);

ΠΙΛΟΤΟΣ: Εχεις επαφή μαζί μου στο ραντάρ;

ΠΥΡΓΟΣ: Δεν υπάρχει ραντάρ. Δώσμου θέση και ύψος.

ΠΙΛΟΤΟΣ: Ερχομαι πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Δεν έχω καύσιμα.

ΠΥΡΓΟΣ: Μπες στη συχνότητα 110,8

ΠΙΛΟΤΟΣ: Είμαι στη συχνότητα. Βλέπω έδαφος. Βλέπω έδαφος.

ΠΥΡΓΟΣ: Στρίψε αριστερά, στρίψε αριστερά. Πας κατευθείαν στο βουνό.

Σ’ αυτό το σημείο διακόπηκε η συνομιλία μεταξύ του πιλότου και του πύργου ελέγχου του αεροδρομίου «Μακεδονία». Ισως ήταν η στιγμή που το αεροσκάφος συντρίβονταν και η αγωνιώδης έκκληση του πιλότου «βλέπω έδαφος, βλέπω έδαφος» ήταν ο αιφνιδιασμός που δέχθηκε από τον λάθος προσδιορισμό.

Ακολούθησε η τυφλή προσγείωση και η πρόσκρουση με το τοιχίο και στη συνέχεια με το κτίριο του εργαστηρίου γεωργικών φαρμάκων.

Ο ιατροδικαστής Σαμουήλ Ντούγκου χθες έκανε νεκροτομή στα πτώματα κι αναμένεται να μεταφερθούν με ελληνικό στρατιωτικό αεροπλάνο στο Μαλί.

Οπως διευκρινίστηκε οι έξι στρατιωτικοί είχαν μεταβεί στο Κίεβο για εκπαίδευση κι επέστρεφαν στη χώρα τους.

Η έλλειψη ραντάρ

Ο αερολιμενάρχης Απόστολος Γεωργίου αναφερόμενος στο θέμα που προέκυψε με την έλλειψη ραντάρ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», ισχυρίστηκε πως και τα αεροδρόμια της Κέρκυρας, της Ρόδου και του Ηρακλείου δεν διαθέτουν ραντάρ παρά μόνο της Αθήνας. «Δεν είναι πρωτοφανές, ούτε πρωτόγνωρο», είπε ο κ. Γεωργίου για να συμπληρώσει ότι το ραντάρ θα βοηθούσε στην ταχύτερη προσγείωση του αεροσκάφους».

Επίσης διευκρίνησε ότι δεν ζητήθηκε από την Πολεμική Αεροπορία να χρησιμοποιήσουν το ραντάρ που διαθέτει η 113 Π.Μ. «Δεν ζητήθηκε βοήθεια κι αυτό γιατί θεωρούμε αυτή τη διαδικασία του αεροδρομίου που εφαρμόζεται αρκετή και γνωστή».

Τέλος ο κ. Γεωργίου είπε ότι ο πιλότος δεν γνώριζε την διαδικασία απ’ ότι άκουσε και το ανέφερε στον πύργο ελέγχου την τελευταία στιγμή με αποτέλεσμα να μην προλάβουν οι υπάλληλοι να προχωρήσουν στις απαραίτητες διαδικασίες για ενεργοποίηση του ραντάρ της 113 Π.Μ.

Δήλωση Εβερτ…

ΑΘΗΝΑ, 2.-

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε τη λύπη του για το αεροπορικό δυστύχημα στη Μίκρα Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε ότι «ανεξάρτητα από τα αίτια που προκάλεσαν αυτό το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα, το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης είναι ανάγκη να εκσυγχρονισθεί».

Ο κ. Εβερτ συνέχισε ότι «εάν πράγματι θέλουμε -και η Νέα Δημοκρατία το πιστεύει απολύτως- η Θεσσαλονίκη να καταστεί το κέντρο του ευρύτερου βαλκανικού χώρου και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη περιοχή, ένα από τα πρώτα έργα τα οποία πρέπει αμέσως να γίνουν είναι ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη του αεροδρομίου».

Διαβάστε επίσης:

Καβάλα: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Αντιφιλίππους και Παλαιοχώρι

Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας για το Antonov: «Μεγαλη ανησυχία για το φορτίο του αεροσκάφους» (Video)

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στη Φιλιππιάδα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 17:34