search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:53
MENU CLOSE

Φυσικό αέριο: «Πόλεμος» στην Ευρώπη για την πρόταση της Κομισιόν – Όχι από την Ελλάδα για μείωση κατά 15%

22.07.2022 06:00
Κάλεσμα σε... πελάτες από TAP - Media

Το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα και συνολικά για τις χώρες του νότου προτείνει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής επάρκειας στην Ευρώπη στην περίπτωση που η Ρωσία κάνει πράξη τις απειλές της μειώνοντας την ροή του αερίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρόταση που παρουσίασε – η οποία θα συζητηθεί στις 26 Ιουλίου στις Βρυξέλλες – «θέτει ως στόχο για όλα τα κράτη μέλη τη μείωση της ζήτησης αερίου κατά 15% μεταξύ της 1ης Αυγούστου 2022 και της 31ης Μαρτίου 2023».

Τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και η Ισπανία και η Πορτογαλία – εμφανίζονται αρνητικές στην υλοποίηση αυτής της πρότασης, καθώς όπως υποστηρίζουν «δεν είναι δίκαιη και το σκεπτικό της στηρίζεται και πάλι στο λιγότερο κακό για τις χώρες του Βορρά».

«Η Ελλάδα, όπως και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, είναι αντίθετη στην πρόταση της Κομισιόν για υποχρεωτική μείωση, κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου, εάν τελικά διακοπεί η τροφοδοσία από τη Ρωσία», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας και συνέχισε εξηγώντας ότι το 70% του φυσικού αερίου που εισάγει η χώρα μας χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, γεγονός που  σημαίνει πως οι οποίες μειώσεις θα προκαλέσουν  προβλήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι μία τέτοια μείωση δεν πρόκειται να συμβάλλει στην ενίσχυση των βόρειων χωρών όπως η Γερμανία και η Αυστρία οι οποίες έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη εκφράσει τη διαφωνία της με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ έχει προβεί και σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια.

Τα στελέχη της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι μία τέτοια λύση είναι ότι χειρότερο για την χώρα μας τη συγκεκριμένη στιγμή αν μάλιστα κάποιος σκεφτεί ότι το μέτρο αυτό μπορεί και να ισχύσει από την 1η Αυγούστου, δηλαδή την περίοδο που στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε καύσωνες. Μία πιθανή μείωση της επάρκειας του  ηλεκτρικού ρεύματος θα έφερνε πολύ σοβαρά προβλήματα στους πολίτες αλλά και στους τουρίστες που βρίσκονται στην χώρα μας.

Η πρόταση αυτή φαίνεται ωστόσο ότι έχει ξεσηκώσει θόρυβο σε πολλές χώρες. «Η Ισπανία  δεν υποστηρίζει αυτήν την πρόταση», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέζα Ριμπέρα, εκφράζοντας λύπη που αυτό το σχέδιο δεν αποτέλεσε προηγουμένως αντικείμενο συζήτησης.

«Θα αντιταχθούμε στην επιβολή υποχρεώσεων που υπερβαίνουν, σε επίπεδο προσπαθειών, αυτό μου μας αναλογεί», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ισπανίδα υπουργός σύμφωνα με την οποία το συγκεκριμένο σχέδιο δεν είναι ούτε το πιο αποτελεσματικό ούτε το πιο δίκαιο.

Ανάλογες αντιδράσεις υπήρξαν όμως και από την πλευρά της Πορτογαλίας, με τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας να τονίζει  πως η χώρα του δεν πρόκειται να υποστηρίξει το σχέδιο που αποσκοπεί στη μείωση κατά 15% της ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τουλάχιστον 12 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν εκφράσει ανησυχίες και ενστάσεις αναφορικά με το σχέδιο του 15% που ανακοινώθηκε.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στην Πεντέλη: Βίντεο ντοκουμέντο «δείχνει» εμπρησμό

Τραγωδία στην Κεφαλονιά: Νεκρή μητέρα και τραυματίας 10χρονος σε τροχαίο

Θεοδωρικάκος: Αυξάνεται στα 10 χρόνια η διάρκεια ισχύος των ελληνικών διαβατηρίων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:53