search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 18:07
MENU CLOSE

«Ανοίγει» το μητρώο εγγραφής του ΕΣΡ για τους δημιουργούς οπτικοακουστικού περιεχομένου στο ίντερνετ

26.07.2022 15:39
ΕΣΡ ΜΗΤΡΩΟ

Στην καταγραφή των οπτικοακουστικών υπηρεσιών (και) κατά παραγγελία περιεχομένου στο διαδίκτυο προχωρά το ΕΣΡ έπειτα από την δημοσίευση σε ΦΕΚ της σχετικής απόφασης.

Με την ενεργοποίηση της απόφασης του ΕΣΡ αρχίζει και επισήμως η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για εγγραφή/έγκριση όσων παρέχουν υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων (πλην επίγειας τηλεόρασης), διαδικασία που αφορά κυρίως τις κατά παραγγελία υπηρεσίες και τη διαδικτυακή τηλεόραση.

Θα πρέπει δηλαδή να εγγραφούν στο νέο μητρώο πάροχοι περιεχομένου που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, όπως για παράδειγμα το Mad TV, το One Channel, το 24Media.gr, ή το NaftemporikiTv αλλά και υπηρεσίες που αναρτούν στο διαδίκτυο οπτικοακουστικό περιεχόμενο σε τακτική βάση και από ορισμένο αριθμό και πάνω.

Τονίζεται επίσης από το ΕΣΡ ότι υπο προϋποθέσεις, υποχρέωση εγγραφής έχουν και όσοι αναρτούν κατ’ επάγγελμα οπτικοακουστικό περιεχόμενο- vloggers δηλαδή- σε πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο (όπως το YouTube ή το Vimeo) ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το Συμβούλιο ενημερώνει πως «η τήρηση των διαδικασιών αυτών είναι απαραίτητη, μεταξύ άλλων, προκειμένου το ΕΣΡ να ενημερώνει την κεντρική βάση δεδομένων (παρόχων και υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων) που τηρείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διευκολύνει την εφαρμογή των προβλεπόμενων στο νόμο κανόνων.

Πρόκειται για απλή και χωρίς έξοδα διαδικασία, που ολοκληρώνεται με την συμπλήρωση και την ηλεκτρονική αποστολή του αναρτημένου στην ιστοσελίδα του ΕΣΡ αρχείου. Για όσες υπηρεσίες λειτουργούν ήδη, με την απόφαση του ΕΣΡ δίδεται προθεσμία τριών μηνών, δηλαδή μέχρι τις 24 Οκτωβρίου, για την τήρηση της διαδικασίας εγγραφής.

Η απόφαση 1/2022 είναι διαθέσιμη στον ιστοχώρο του ΕΣΡ (www.esr.gr/νέες υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων) μαζί με το σχέδιο αίτησης».
Η ενέργεια γίνεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οδηγίας 2018/1808 για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων, η οποία έχει ενσωματωθεί στο σχετικό ελληνικό νομικό πλαίσιο για τα ΜΜΕ και τα οπτικοακουστικά (νόμος Πέτσα-Λιβάνιου).

Στο μεταξύ δορυφόροι του εποπτικού οργάνου ανέφεραν στο topontiki.gr ότι αναμένεται υπουργική απόφαση (από τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Οικονόμου) με αφορμή το άρθρο 17 παρ 2 του νόμου 4779/2021 για τέλος 1,5% ετησίως επι του τζίρου στην OTT υπηρεσίες (π.χ. Netflix) όπως ορίζει και η Οδηγία 2018/1808 της ΕΕ το οποίο θα κατευθύνεται είτε σε αγορά δικαιωμάτων ελληνικών οπτικοακουστικών έργων που ακόμη δεν έχουν κυκλοφορήσει είτε σε παραγωγές ελληνικού οπτικοακουστικού περιεχομένου, είτε καταβάλλοντας το ποσό σε ειδικό λογαριασμό του ΕΚΟΜΕ για την ενίσχυση των ελληνικών παραγωγών.

Διαβάστε επίσης:

Ειδήσεις: Ποιες είναι οι λέξεις-κλισέ που κουράζουν τους τηλεθεατές

Αρης Πορτοσάλτε – Λίνα Κλείτου επιμένουν για τον Στρατάκη: «Με σαγιονάρα στο μποστάνι του παππού σου»» (Video)

ΕΡΤNews: Επίσημη έναρξη από τις 5 Σεπτεμβρίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 18:04