search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 21:12
MENU CLOSE

Φωτιά στον Έβρο: Μάχη στο νοτιοδυτικό τμήμα – Απετράπη η πιθανότητα μετάδοσης της πυρκαγιάς στην Α1 ζώνη

26.07.2022 19:26
dadia

Ως μία μάχη που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την επιχείρηση κατάσβεσης στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Παραμένοντας καθημερινά στο πεδίο ο κ. Πέτροβιτς εξηγεί πως αδιάλειπτα και με συντονισμένες ενέργειες οι επίγειες δυνάμεις κατάσβεσης επιχειρούν τόσο για την αναχαίτιση της φωτιάς όσο και για την κατάσβεση τυχόν νέων εστιών, που εμφανίζονται λόγω των εναλλαγών του ανέμου.

«Οι επίγειες δυνάμεις με αποφασιστικότητα επιχειρούν αδιάκοπα με τη συνδρομή και των εναέριων μέσων, τα μηχανήματα του Στρατού και της Περιφέρειας και του Δήμου μετακινούνται συνεχώς στα σημεία όπου αυξάνεται ο κίνδυνος εξάπλωσης της πυρκαγιάς για τη διεύρυνση των υφιστάμενων αντιπυρικών ζωνών, ή τη δημιουργία νέων με τη συνδρομή και των δασικών υπηρεσιών. Όλοι, Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνικός Στρατός, Δήμος Σουφλίου, Περιφέρεια, Δασικές Υπηρεσίες, οι κάτοικοι της περιοχής, εθελοντές πυροσβέστες, υλοτόμοι, βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή και από την πρώτη ημέρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς αδιαπραγμάτευτος στόχος παραμένει η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας και ταυτόχρονα η διάσωση της μοναδικής σε αξία διεθνώς της ιδιαίτερης βιοποικιλότητας και άγριας πανίδας του Εθνικού Πάρκου», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, στην έκτακτη ενημέρωση για τα μέτωπα, υποστήριξε ότι οι Αρχές ήρθαν αντιμέτωπες με 89 πυρκαγιές το τελευταίο 48ωρο.

Όπως εξήγησε, το πιο δύσκολο συμβάν εξακολουθεί να είναι η φωτιά στη Δαδιά, λόγω της πυκνής δασικής ύλης και των διαρκών εναλλαγών στον άνεμο.

Ο κ. Αρτοποιός είπε ότι η επιχείρηση της Πυροσβεστικής επικεντρώνεται στο ενεργό νοτιοδυτικό μέτωπο, καθώς στα υπόλοιπα σημεία οι εστίες έχουν ελεγχθεί. Ο άνεμος που πνέει ωστόσο με βορειοανατολική κατεύθυνση, όπως τόνισε, προκάλεσε τη μερική εξάπλωση του μετώπου στα νοτιοδυτικά προς το πυροφυλάκιο της Λευκίμμης.

Η μάχη των πυροσβεστών δίνεται πλέον στον ασφαλοστρωμένο δρόμο που οδηγεί στις κεραίες της ΕΡΤ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής σημείωσε πάντως ότι «απετράπη η πιθανότητα μετάδοσης της πυρκαγιάς στην Α1 ζώνη, όπου μεταξύ άλλων βρίσκεται η αποικία και οι φωλιές του μαυρόγυπα».

Στην περιοχή, όπως είπε, επιχειρούν 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων, 75 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού πέντε αεροσκάφη και εννέα ελικόπτερα. Ταυτόχρονα, ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες με χωματουργικά βαρέως τύπου, ώστε να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος.

«Ανυπολόγιστη η καταστροφή στο δάσος»

O γενικός διευθυντής του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), Γιάννης Μητσόπουλος, επισήμανε στο MEGA πως η καταστροφή στο δάσος είναι ανυπολόγιστη, πολλά στρέμματα φυσικού πλούτου έχουν γίνει στάχτη και οι φωλιές των σπάνιων ειδών αρπακτικών πουλιών έχουν καταστραφεί.

«Θα πάρει κάποιες μέρες ακόμη η φωτιά, είναι δύσκολη η περιοχή εκεί είναι δύσβατη, και τα εναέρια μέσα δυσκολεύονται, γιατί το νερό που ρίχνουν συγκρατείται και δεν πέφτει κάτω λόγω της πυκνής βλάστησης. Στο μεγαλύτερο ποσοστό επεκτείνεται στο έδαφος. Τα ¾ του νερού από τα μέσα, συγκρατείται και δεν πέφτει στο έδαφος», ανέφερε αρχικά.

«Υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση από όλη την Ελλάδα, είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση το μέρος. Την πρώτη μέρα η φωτιά ξεκίνησε έξω από το πάρκο και καταβάλαμε προσπάθειες να μην περάσει μέσα στο δάσος, ωστόσο η πρώτη μέρα χάθηκε, και δεν τα καταφέραμε. Έπειτα οριοθετήθηκε η φωτιά την Παρασκευή, αλλά μετά από μία μεγάλη αναζωπύρωση έγινε ανεξέλεγκτη. Ήταν μία ιδιαίτερη περίπτωση, το να προστατεύσεις έναν πυρήνα, με φωλιές από σπάνια αρπακτικά, θέλει ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Δώσαμε τις κατευθύνσεις και το Σαββατοκύριακο φτιάχτηκε μία αντιπυρική ζώνη για να σωθούν οι φωλιές αυτών των σπάνιων ζώων. Αλλάζει συνέχεια η πορεία του ανέμου και σύμμαχος μας είναι κυρίως η ταχύτητά του, που είναι συμβατή με την εποχή», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Έχουν γίνει διάφορες μελέτες, αλλά το θέμα είναι να εφαρμόζονται. Υπάρχουν αστοχίες. Πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και θα τα πάμε καλύτερα», κατέληξε ο κ. Μητσόπουλος.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά σε δασική έκταση στο Χαϊδάρι – Μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής

Κορωνοϊός: 136.077 νέα κρούσματα – Αύξηση σε νεκρούς και διασωληνωμένους

Kατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για το δυστύχημα στα Σπάτα –  Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42