search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 11:06
MENU CLOSE

Τραγωδία: Πνίγηκαν 31 μετανάστες επειδή Γάλλοι και Βρετανοί αδιαφόρησαν στις εκκλήσεις για βοήθεια (Photos)

26.07.2022 19:53
metanastes

Ο Τουάνα ήταν 18 χρόνων. Έφυγε από τα βουνά του ιρακινού Κουρδιστάν ελπίζοντας πως θα έφτανε κάποια στιγμή στη Βρετανία. Ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής. Δεν τα κατάφερε.

Τον περασμένο Νοέμβριο ένα φουσκωτό με 34 μετανάστες βυθίστηκε στο αγγλικό κανάλι, με συνέπεια να βρουν τραγικό θάνατο 31 άνθρωποι και ένα αγέννητο παιδί πριν πατήσουν το πόδι τους στη «Γη της Επαγγελίας». Είχαν κάνει απεγνωσμένες εκκλήσεις στις υπηρεσίες της ακτοφυλακής και στις δύο πλευρές, αλλά δεν εισακούστηκαν.

Οι γαλλικές και οι βρετανικές υπηρεσίες αλληλοκατηγορούνται τώρα για το χειρότερο δυστύχημα με μετανάστες που έχει γίνει  στο κανάλι.

Η έρευνα που έγινε από δικηγορική εταιρία για λογαριασμό κάποιων συγγενών των θυμάτων αποκάλυψε ότι μεταξύ των γαλλικών και βρετανικών υπηρεσιών υπήρξε επικοινωνία, αλλά καμία πλευρά δεν πήρε την ευθύνη για να επέμβει, με συνέπεια το φουσκωτό να βυθιστεί και οι μετανάστες να πνιγούν στα παγωμένα νερά.

Η έκθεση που συντάχθηκε από τους ερευνητές, σύμφωνα με το Skynews, δείχνει ότι οι μετανάστες επικοινώνησαν αρχικά με τις γαλλικές και στη συνέχεια με τις αγγλικές υπηρεσίες διάσωσης περίπου στις 2 τα ξημερώματα και συνέχισαν να κάνουν απεγνωσμένες εκκλήσεις για βοήθεια επί δύο ώρες. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, τα μηνύματα και τα emails που έστειλαν οι μετανάστες, ζητώντας βοήθεια.

Λίγα λεπτά μετά το πρώτο τηλεφώνημα οι γαλλικές υπηρεσίες διάσωσης ζήτησαν την ακριβή θέση του φουσκωτού, αλλά διαπιστώθηκε ότι εκείνη την ώρα βρισκόταν στα γαλλικά νερά. Η γαλλική υπηρεσία διάσωσης ενημέρωσε με την πλευρά της την αντίστοιχη αγγλική υπηρεσία, για την ακριβή θέση του φουσκωτού.

Η αγγλική υπηρεσία προσπάθησε να καλέσει ένα από τα τηλέφωνα που είχαν δώσει οι Γάλλοι, αλλά από τον τόνο της κλήσης έβγαλαν το συμπέρασμα ότι το φουσκωτό βρισκόταν στα γαλλικά νερά. Και γι αυτό έκριναν ότι οι Γάλλοι ήταν υποχρεωμένοι να επέμβουν.

Ένας από τους μετανάστες ήταν ο 18χρονος Τουάνα Μαμάντ, που είχε φύγει τρεις μήνες νωρίτερα από τα βουνά του βορείου Ιράκ κυνηγώντας το όνειρό του: ήθελε να παίξει ποδόσφαιρο στην Αγγλία.

Ο Τουάνα πνίγηκε και η αδελφή του Ζάνα, που είναι αστυνομικός, συμβάλλει σήμερα στην έρευνα των δικηγόρων ελπίζοντας ότι θα αποδοθούν ευθύνες.

«Όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι περίμεναν πάνω από έξι επτά ώρες για κάποια βοήθεια», δήλωσε στο Skynews η Ζάνα. «Ακόμα κι αν υπήρχε κάποιο επείγον θέμα και η ακτοφυλακή ήταν απασχολημένη θα έπρεπε να έχουν σπεύσει για βοήθεια. Η Γαλλία και η Βρετανία έχουν ευθύνες», πρόσθεσε.

Η σορός του Τουάνα δεν έχει βρεθεί ακόμα, κάτι που κάνει ακόμα πιο βαρύ το πένθος της Ζάνα και της οικογένειάς της. «Όλοι έχουν ευθύνες. Οι διακινητές αδιαφορούν και δεν δίνουν τα απαραίτητα για ένα τέτοιο ταξίδι. Οι ακτοφυλακές ή οι υπηρεσίες επείγουσας βοήθειας και στις δύο χώρες αδιαφόρησαν και δεν πρόσφεραν βοήθεια όταν οι μετανάστες τους κάλεσαν και ανέφεραν την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν», είπε η Ζάνα στο Skynews.

«Για μένα οι διακινητές, η Γαλλία και η Βρετανία έχουν μερίδιο των ευθυνών για το έγκλημα», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαία επίτροπος Ενέργειας: Αρκούν τα μέτρα της συμφωνίας για να αντιμετωπίσει η ΕΕ με ασφάλεια τον χειμώνα

Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα: «Οι διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα έχουν καταστραφεί πλήρως»

Κατρίνης: Κάποιοι θέλουν να μας γυρίσουν πίσω στην εποχή των κοριών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 11:05