search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:21
MENU CLOSE

Η κυβέρνηση «ξορκίζει» το ενδεχόμενο υποχρεωτικών διακοπών ρεύματος

01.08.2022 13:50
dei-new

Με την παραδοχή ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος, η κυβέρνηση επιχειρεί να «ξορκίσει» τα χειρότερα σενάρια, όσον αφορά στο ζήτημα της ενέργειας.

Συγκεκριμένα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο υποχρεωτικών διακοπών ρεύματος και σε νοικοκυριά, είπε ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή, σημειώνοντας ότι «καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, επεξεργαζόμαστε όλες τις εναλλακτικές που έχουμε, ακόμα και στα πιο ακραία και δύσκολα σενάρια, για να μην φθάσουμε εκεί».

«Έχουμε λάβει τα μέτρα μας, ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την επάρκεια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Βεβαίως, έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα, αχαρτογράφητα νερά, σε ό,τι αφορά στις τιμές, αλλά και στην επάρκεια (σ.σ. Ενέργειας) και γι’αυτό οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε, ώστε να μην έχουμε μεγάλα προβλήματα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο, με τον Γ. Οικονόμου να αναφέρει ότι «oι τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής τους, προοιωνίζονται ακόμη πιο δύσκολες μέρες για ολόκληρη την ήπειρό μας. Είναι προφανές ότι κάποιες χώρες θα πληγούν περισσότερο, αλλά είναι βέβαιο ότι οι επιπτώσεις δεν θα αφήσουν καμιά χώρα ανέγγιχτη».

Αναφερόμενος, δε, στις αποφάσεις σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ επισήμανε ότι «η απόφαση ωστόσο αυτή δεν φαίνεται να επαρκεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να επιμένει στην ανάγκη ακόμη πιο δραστικών ευρωπαϊκών αποφάσεων έγκαιρα. Ιδίως μάλιστα στην επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή αερίου και την απεξάρτηση της τιμής του από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας».

Επίσης, προσέθεσε ότι ο πρωθυπουργός «με επιστολή του στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει προτείνει έναν πανευρωπαϊκό μηχανισμό μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται οι βιομηχανικοί καταναλωτές για τη μείωση στη χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας για τον ερχόμενο χειμώνα, ώστε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα τόσο ως προς την επάρκεια, όσο και ως προς την τιμή».

Κατά τα λοιπα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι από σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για το Fuel Pass 2, για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, επαναλαμβάνοντας ότι πλέον προβλέπεται η εξής επιδότηση:

● για αυτοκίνητο στην ηπειρωτική περιοχή, με τη χρήση της κάρτας, ανέρχεται στα 80 ευρώ για το τρίμηνο, από τα 45 ευρώ που ήταν στο προηγούμενο πρόγραμμα

● για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή, η επιδότηση με τη χρήση κάρτας ανέρχεται στα 100 ευρώ, από τα 55 ευρώ που ήταν στο προηγούμενο πρόγραμμα

● για ιδιοκτήτες μοτοσικλετών-μοτοποδηλάτων η επιδότηση, με τη χρήση κάρτας, ανέρχεται στα 60 ευρώ για το τρίμηνο σε ηπειρωτική περιοχή, και στα 70 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

Υπενθυμίζεται σε ό,τι αφορά την περίμετρο, ότι δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, και έως 45.000 ευρώ.

Περί παρακολουθήσεων

Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα της μόλυνσης ηλεκτρονικών συσκευών πολιτικών και δημοσιογράφων με λογισμικό παρακολούθησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπερασπίστηκε την έως τώρα αντίδραση της κυβέρνησης για το ζήτημα, λέγοντας ότι «επιβάλλεται η ελληνική δικαιοσύνη να κάνει ό,τι πρέπει προκειμένου να διερευνηθούν οι υποθέσεις αυτές. Προφανώς, όλες οι κρατικές υπηρεσίες πρέπει να συνδράμουν με την τεχνογνωσία τους, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων τους, για να προκύψουν οι απαντήσεις που όλοι περιμένουμε».

Επισήμανε, δε, ότι «ο πρωθυπουργός έδειξε άμεσα αντανακλαστικά, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής να συνεδριάσει η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, κάτι που έγινε άμεσα», προσθέτοντας ότι «όχι μόνο η χώρα μας, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με αυτή την απειλή. Υπάρχουν γνωστά περιστατικά και δημοσιεύματα απόπειρας παρακολούθησης πολιτικών και δημοσίων προσώπων σε πολλές χώρες. […] Μόλις σήμερα έγινε γνωστό ότι και η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, είχε δεχθεί επίθεση στον υπολογιστή της, μια απόπειρα να υποκλαπούν στοιχεία από το mail της».

Απαντώντας στις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει γρήγορα την υπόθεση, επειδή έχει κάτι να κρύψει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «δεν έχουμε απολύτως τίποτα να κρύψουμε, ίσα-ίσα είπαμε ότι η ελληνική δικαιοσύνη επιβάλλεται να δώσει άμεσα απαντήσεις και να εξετάσει τη μηνυτήρια αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είναι ένας -δεν είναι ο μόνος- ευρωβουλευτής, που ήλθε αντιμετώπος με αυτή την απολύτως παράνομη και απαράδεκτη ενέργεια».

Διαβάστε επίσης:

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «σκάνδαλο» παρακολουθήσεων και δίνει συνέχεια

Οικονόμου εναντίον Τσίπρα: «Ποταπή επίθεση λάσπης προς τον πρωθυπουργό»

Τσίπρας: «Η χώρα βιώνει μία καθεστωτική δυστοπία – Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι σε θέση να κατανοήσει την κοινωνία»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:19