search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 06:39
MENU CLOSE

Οργισμένες αντιδράσεις στις δηλώσεις Μπέρμποκ για τις αποζημιώσεις

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2241
4/8/2022
06.08.2022 21:43
Analena Berbok_new

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα και στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου η νέα γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ αναφέρθηκε και στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων για να πει ότι για τη Γερμανία έχει κλείσει και αντί αποζημιώσεων να προτείνει, σε ένδειξη ενεργούς προσπάθειας για συμφιλίωση, η οποία είπε δεν είναι αυτονόητη, «να δούμε πού μπορούν να υπάρξουν επενδύσεις σε πόλεις και χωριά που επλήγησαν από τη γερμανική κατοχή, καθώς και η στήριξη της εβραϊκής κοινότητας».

«Γνωρίζουμε», πρόσθεσε επιχειρώντας να «μαλακώσει» την πρόταση, «ότι αυτό δεν υποκαθιστά τις επανορθώσεις που εσείς επιθυμείτε και δεν αντισταθμίζει το άδικο το οποίο διέπραξε η Γερμανία». «Απαιτούμε, δεν επαιτούμε» κατά τη ρήση του Μανώλη Γλέζου ήταν η αντίδραση του Εθνικού Συμβουλίου για τις Οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) με τον συγγραμματέα του Συμβουλίου Αριστομένη Συγγελάκη να αναδεικνύει το μέγεθος της πρόκλησης λέγοντας πως αυτό θα σήμαινε «να μετατραπεί η ανθρωπιστική καταστροφή, στα όρια της γενοκτονίας, που υπέστη η Ελλάδα από τη ναζιστική Γερμανία σε (άλλη μια) επενδυτική ευκαιρία της δημοκρατικής Γερμανίας!!!».

Την απογοήτευσή της για τις δηλώσεις αυτές εξέφρασε, με επίσημη ανακοίνωση, ακόμα και η Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών – Αντιφασιστών (FIR) επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως η Γερμανίδα ΥΠΕΞ: «Με συμβολικές κινήσεις και όμορφα λόγια (…) επιχείρησε να ξεγελάσει τα θύματα, τους συγγενείς τους και την ελληνική κυβέρνηση η οποία επιμένει στο ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων. Η κυρία Μπέρμποκ έκανε σαφές ότι η ίδια και η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι ούτε κατά το ελάχιστο διατεθειμένη για συζητήσεις πάνω στο ζήτημα αυτό».

Στη συνέχεια η FIR «εκφράζει την απογοήτευσή της για την υποκριτική συμπεριφορά της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών» προσθέτοντας πως «τα επικοινωνιακά τεχνάσματα με τις τελετουργίες  «απόδοσης τιμής» δεν μπορούν να κρύψουν τις πολιτικές επιπτώσεις της άρνησης διαπραγμάτευσης για τις επανορθώσεις». «Η FIR και τα μέλη της συνεχίζουν να στηρίζουν το πολιτικό αίτημα των ενώσεων θυμάτων της κατοχής στην Ελλάδα για την απόδοση των απαιτούμενων αποζημιώσεων και επανορθώσεων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, την οργισμένη αντίδρασή του στο «απαράδεκτο διπλωματικό παιχνίδι» της γερμανίδας ΥΠΕΞ εξέφρασε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, ενός από τους μεγαλύτερους μαρτυρικούς Δήμους, Θανάσης Παπαδόπουλος. Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» απαντά «Δεν είμαστε επαίτες και λέμε όχι στα… φιλοδωρήματα των Γερμανών, γιατί είναι σαφές ότι απώτερος στόχος τους είναι να ακυρώσουν με διπλωματικούς ελιγμούς τις Ελληνικές διεκδικήσεις των αποζημιώσεων, τις οποίες δικαιούμαστε στο ακέραιο, έτσι όπως έχουν προσδιορισθεί διακομματικά στην Ελληνική Βουλή».

Αναφέρεται επιπλέον στην τακτική του γερμανικού ΥΠΕΞ που προσεγγίζει απευθείας μαρτυρικούς Δήμους και με «ελαχιστότατης αξίας προσφορές» για παράδειγμα 50.000 έως 100.000 ευρώ, προσπαθεί να ακυρώσει τις ελληνικές διεκδικήσεις. Ως εκ τούτου δηλώνει αντίθετος «με κάθε μεμονωμένο τρόπος συνδιαλλαγής με τη Γερμανία» καθώς αυτός θα έπρεπε να περνά μέσα από το επίσημο Κράτος.

Διαβάστε επίσης:

Κάνουν… τζιζ οι γάμοι ομοφυλοφίλων

Μάντζος: «Πόσα γνώριζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και από πότε;»

Δυσκολεύουν την κυβέρνηση οι γυναικοκτονίες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:06