search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 19:50
MENU CLOSE

Δήλωση Μητσοτάκη: Η στρατηγική διαχείρισης του σκανδάλου των υποκλοπών

08.08.2022 15:38
mitsotakis_new

Μερικά πρώτα συμπεράσματα σχετικά με τη στρατηγική που θα ακολουθήσει από τούδε η κυβέρνηση για το «τσουνάμι» των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ προκύπτουν από τη δήλωση του πρωθυπουργού το μεσημέρι της Δευτέρας.

Πρώτον: ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «λάθος» την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από την ΕΥΠ τονίζοντας πως, «παρότι όλα έγιναν νόμιμα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ενέργειας» και ξεκαθαρίζοντας ότι «αυτό που έγινε μπορεί να ήταν σύμφωνο με το γράμμα του νόμου, ήταν όμως λάθος. Δεν το γνώριζα και, προφανώς, δεν θα το επέτρεπα ποτέ».

Ωστόσο, από τη δήλωση του πρωθυπουργού έλειψε η «συγγνώμη» προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κάτι που ορισμένα ρεπορτάζ είχαν ουσιαστικά προαναγγείλει.

Δεύτερον: Ο πρωθυπουργός με τη δήλωσή του παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία της υπηρεσίας λέγοντας ότι «απαιτείται όχι μόνο η βελτίωση της επιχειρησιακής της επάρκειας, αλλά και η συνολική επαναξιολόγηση του πλαισίου ελέγχου και εποπτείας της» και κατέθεσε σειρά προτάσεων, περισσότερο γραφειοκρατικού χαρακτήρα, ενώ ανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα, μέσω ΠΝΠ, σε «αυστηρότερες δικλίδες σε ό,τι αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις».

Επίσης ζήτησε προτάσεις και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, «που θα ενισχύουν τη διαφάνεια στη δράση των μυστικών μας υπηρεσιών χωρίς, προφανώς, να εμποδίζουν την αποστολή τους», ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η ΕΥΠ θα παραμείνει υπό τον έλεγχό του, λέγοντας ότι «στις περισσότερες ευρωπαϊκές Δημοκρατίες ανάλογες δομές υπάγονται στον αρχηγό της κυβέρνησης ή του κράτους, καθώς το εύρος του αντικειμένου τους ξεπερνά τα όρια του ενός Υπουργείου».

Τρίτον: Έθεσε σε αδρές γραμμές το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η οποία θα διερευνήσει την υπόθεση της παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση συμφώνησε αμέσως στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία προφανώς και θα λειτουργήσει υπό συνθήκες που η φύση του αντικειμένου που θα ερευνήσει επιβάλλει», όπερ μπορεί να μεταφραστεί σε «κλειστές» συνεδριάσεις και επίκληση απορρήτου.

Τέταρτον: Ο Κ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμία αναφορά στο ειδικό κατασκοπευτικό λογισμικό Predator –υπενθυμίζεται εδώ ότι ο Ν. Ανδρουλάκης προσέφυγε στον Άρειο Πάγο για την απόπειρα «χακαρίσματος» του κινητού του από το συγκεκριμένο spyware. Νωρίτερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς σχετικά, είχε δηλώσει ότι «η ελληνική κυβέρνηση ούτε έχει προμηθευτεί ούτε καμία κρατική αρχή χρησιμοποιεί αυτά τα κακόβουλα λογισμικά. Οφείλουμε να ψάξουμε να βρούμε ποιοι με κακόβουλα λογισμικά παρακολουθούν Έλληνες πολίτες» και μένει να φανεί αν το θέμα θα συζητηθεί και πώς στην Εξεταστική Επιτροπή.

Πέμπτον: Εδωσε «θεσμικό» χαρακτήρα στην όλη υπόθεση λέγοντας ότι «έχουμε ιερή υποχρέωση να ισορροπούμε ανάμεσα στην ασφάλεια του τόπου και των πολιτών και στην προστασία των θεμελιωδών αρχών που προστατεύουν την ιδιωτική σφαίρα και το απόρρητο των επικοινωνιών».

Ωστόσο υπογράμμισε ότι «υπάρχουν πολλοί εχθροί της πατρίδας που καραδοκούν και θα ήθελαν μία αδύναμη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Και αν κάποιες σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας απεργάζονται οποιοδήποτε σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, να ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι και ισχυρή και θεσμικά θωρακισμένη» εξαίροντας τον ρόλο της ΕΥΠ σε περιπτώσεις όπως στον Έβρο.

Διαβάστε επίσης:

Βενιζέλος: «Κοινοβουλευτικός έλεγχος για την ΕΥΠ – Μοντέλο συγκεντρωτικής εξουσίας από τον Μητσοτάκη»

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Περιμένουμε να απαντήσει στα πραγματικά ερωτήματα και να μην συνεχίσει την αυτογελοιοποίηση

ΠΑΣΟΚ: Βλέπουν ευθύνες Μητσοτάκη και περιμένουν απαντήσεις – «Γιατί παρακολουθούσαν το κινητό Ανδρουλάκη» (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 19:50