search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 10:36
MENU CLOSE

Επέκταση του φράχτη στον Έβρο και αναβάθμιση των μέσων επιτήρησης αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ

23.08.2022 18:31
fraxtis-evros-1-new

Επέκταση του φράχτη στον Έβρο και αναβάθμιση των συστημάτων επιτήρησης αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) αναφορικά με τη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο.

Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ξεκίνησε στις 16:30 στο Μέγαρο Μαξίμου και ολοκληρώθηκε λίγο πριν 18:30, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη και με την παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, αξιολόγησε την κατάσταση της πίεσης που ασκείται στα σύνορα και αποφάσισε την επέκταση του φράχτη σταδιακά κατά μήκος ολόκληρου του Έβρου, κατά προτεραιότητα σε επίμαχα σημεία όπως αυτά προσδιορίζονται από τα συναρμόδια Υπουργεία και το ΓΕΕΘΑ.

Επιπλέον, θα γίνει αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων στην περιοχή (κάμερες και ηχητικά μέσα) και όπου δεν υπάρχουν, θα τοποθετηθούν.

Η επέκταση θα γίνει και με εθνικούς πόρους, στην περίπτωση που δεν υπάρξει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, καθώς ακόμα εκκρεμεί η απάντηση της Κομισιόν στην αίτηση της Αθήνας. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι ο διαγωνισμός για συμφωνία-πλαίσιο.

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έγινε μία συνολική επισκόπηση της κατάστασης σε στεριά και θάλασσα, όπου έχουμε τριπλασιασμό των περιστατικών, κυρίως στη ρότα προς Ιταλία, όπως το περιστατικό στα Κύθηρα προ ημερών και παρουσιάστηκαν χάρτες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επιπλέον, συζητήθηκε το επεισόδιο του Έβρου τον Δεκαπενταύγουστο με τους πρόσφυγες που ήταν εγκλωβισμένοι σε νησίδα, ενώ υπογραμμίστηκε ότι οι ελληνικές αρχές είναι βέβαιες πως ήταν κατευθυνόμενο από την Τουρκία. 

Στην τακτική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης (ο οποίος με απόφαση του Πρωθυπουργού θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ), ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης ‘Αννα Μαρία Μπούρα και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε έκτακτο διάβημα προς την Τουρκία για τις υπερπτήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Οικονόμου για εξεταστική: Δεν θα καταθέσουμε δική μας πρόταση – Να διερευνηθούν όλα σε βάθος χρόνου

ΣΥΡΙΖΑ: Στρατηγική ανάδειξης της «απόλυτης» ευθύνης Μητσοτάκη και της πολιτικής του απομόνωσης

ΠΑΣΟΚ: Πώς βλέπουν την προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ για τις παρακολουθήσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 10:34