search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 16:17
MENU CLOSE

Ευρωπαϊκό μπλόκο στις βίζες των Ρώσων

31.08.2022 20:32
borrell_new

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αποφάσισαν την Τετάρτη 31 Αυγούστου να αναστείλουν τη συμφωνία για τη χαλάρωση του καθεστώτος βίζας με τη Ρωσία.

Ωστόσο, δεν αποφάσισαν για μια ευρύτερη απαγόρευση βίζας, όπως ζήτησαν ορισμένα κράτη μέλη, καθώς υπήρξε διχασμός.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι οι υπουργοί που συναντήθηκαν στην Πράγα κατέληξαν ότι οι σχέσεις με τη Μόσχα «δεν μπορούν να παραμείνουν αμετάβλητες» και ότι η συμφωνία, που επιτεύχθηκε το 2007, πρέπει να «ανασταλεί πλήρως».

Μετά την άτυπη συνάντηση, ο Μπορέλ είπε επίσης ότι η αναστολή θα καταστήσει τη λήψη βίζας για τους Ρώσους υπηκόους «πιο δύσκολη» και «πιο χρονοβόρα». «Αυτό θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των νέων θεωρήσεων που εκδίδονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ», πρόσθεσε.

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ρώσοι πολίτες εισήλθαν στην ΕΕ μέσω των χερσαίων συνόρων αφότου ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι περισσότεροι μέσω Φινλανδίας και Εσθονίας, δήλωσε η υπηρεσία φύλαξης των συνόρων της ΕΕ, Frontex.

Σε μια παραχώρηση προς τις ανατολικές χώρες μέλη της ΕΕ, που είχαν ζητήσει πιο αυστηρά μέτρα, ο Μπορέλ τόνισε πως οι γειτονικές προς τη Ρωσία χώρες «μπορούν να λάβουν μέτρα σε εθνικό επίπεδο για να περιορίσουν την είσοδο στην ΕΕ».

Διευκρίνισε πάντως, πως αυτά τα μέτρα θα πρέπει να συνάδουν με τους κανόνες της συνθήκης Σένγκεν και υπογράμμισε πως είναι σημαντικό οι Ρώσοι μέλη της κοινωνίας των πολιτών να μπορούν να συνεχίσουν να έρχονται στην ΕΕ.

Διαβάστε επίσης:

Σοκ στην Κύπρο: Θύμα ξυλοδαρμού από τον σπιτονοικοκύρη της γυναίκα από το Ιράν (Video)

Die Zeit: Γερμανοί αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομίας ύποπτοι κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας

Ισόβια σε vegan μητέρα για τον θάνατο του μωρού της από υποσιτισμό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 16:15