search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 16:33
MENU CLOSE

Διάκριση σε ντοκιμαντέρ για την αποτέφρωση στην Ελλάδα – «Είκοσι τρία χρόνια προσπαθειών για το αυτονόητο» (Video)

01.09.2022 11:06
apotefrotirio new

Σημαντική διάκριση απέσπασε το ντοκιμαντέρ για την αποτέφρωση «Η Υπόσχεση» στο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας.

Έλαβε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία ‘«Ελληνική Ταινία Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους». 

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που αφορά τα 23 χρόνια προσπαθειών για την κατασκευή του πρώτου Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στην Ελλάδα.

Το ντοκιμαντερ πραγματεύεται τις προσπάθειες για την κατασκευή και λειτουργία του πρώτου αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η αποτέφρωση των νεκρών στην Ελλάδα αποτελούσε ταμπού επί δεκαετίες για τον πολιτικό κόσμο.

Η επιρροή της εκκλησίας και οι πολιτικές σκοπιμότητες δεν επέτρεπαν τη δημιουργία ενός νόμου που θα επέτρεπε με τη σειρά του τη δημιουργία και λειτουργία αποτεφρωτηρίων και όταν τελικά ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος, συντάχθηκε με τέτοιο τρόπο που κανείς, από όσους είχαν το δικαίωμα, δεν τολμούσε να πάρει το ρίσκο και να έρθει σε αντιπαράθεση με το κατεστημένο.

Η «Υπόσχεση» είναι η καταγραφή της πολιτικής διάστασης αυτής της προσπάθειας.

Θα μπορούσε επίσης να είναι η μικρογραφία του μαραθωνίου που έχει να τρέξει κάθε νομοθετική αλλαγή στη χώρα μας είτε πρόκειται για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως στην περίπτωση της αποτέφρωσης, είτε για άλλα ζητήματα που έρχονται σε αντίθεση, με παγιωμένες αντιλήψεις, στερεότυπα, αναχρονισμούς, παραδόσεις, κατεστημένα τα οποία όμως δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη βιτρίνα οικονομικών συμφερόντων.

Η «Υπόσχεση» είναι ένα πολιτικό και ιστορικό ντοκιμαντέρ έρευνας μεγάλου μήκους στο οποίο οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης «αποτέφρωση» ξεδιπλώνουν μια άγνωστη ιστορία πολιτικής διαμάχης.

Το ντοκιμαντέρ σκηνοθέτησε ο κ. Κώστας Πλιάκος και αφηγητής είναι ο κ. Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Στο ντοκιμαντέρ μιλούν οι: Αλέκος Αλαβάνος, Νίκος Αλιβιζάτος, Νίκος Αγγελέτος , Γιώργος Αμυράς, Άννα Βαγενά, Αντώνης Βγόντζας, Πέτρος Βαρελίδης, Έλλη Βενέδικτου, Νίκος Βούτσης, Μαρία Δαμανάκη, Σπύρος Δανέλης, Γιώργος Διακοφωτάκης, Θεόδωρος Επισκοπόπουλος, Φώντας Ζαβιτσάνος, Κώστας Ζέρβας, Λούσυ Κιουσοπούλου, Ιωάννης Κονιδάρης, Φώτης Κουβέλης, Γρηγόρης Λέων, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Γιάννης Μπουτάρης, τέως Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, Θεόδωρος Πάγκαλος, Προκόπης Παυλόπουλος, Γιώργος Πρωτόπαπας, Παναγιώτης Σγουρίδης, Πάνος Σκουρλέτης.

Η «Υπόσχεση» θα συμμετάσχει στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ηπείρου που πραγματοποιείται από τις 15 έως τις 18 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Το ντοκιμαντέρ για την αποτέφρωση θα προβληθεί το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στις 18.30, στο ‘’STUDIO NEWSTAR art cinema’’, Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, στην πλατεία Αμερικής.

Διαβάστε επίσης

Ελένη Μενεγάκη: Αντίστροφη μέτρηση για την πρεμιέρα – Ποιοι θα είναι μαζί της

Η Γη της Ελιάς: Με ανατροπές ξεκινά ο νέος κύκλος της σειράς

«Παχαίνει» η τηλεθέαση της σειράς «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 16:31