search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 14:43
MENU CLOSE

Ιταλία: Μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας ετοιμάζει η κυβέρνηση – Ποιες άλλες χώρες προετοιμάζονται για τον δύσκολο χειμώνα

01.09.2022 21:17
energeia

Δύο νέα κύρια μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας ετοιμάζεται να εγκρίνει η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Στην σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπως μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση της Rai, ο υπουργός ενέργειας Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, συμφωνα με πληροφοριες τόνισε ότι από τις αρχές Οκτωβρίου θα ζητηθεί από ιδιωτικές και δημόσιες υπηρεσίες, όπως και από τους ενοίκους των πολυκατοικιών, να περιορίσουν κατά μία ώρα την ημέρα την χρήση των καλοριφέρ και να μειώσουν, παράλληλα, κατά ένα βαθμό την θερμοκρασία τους.

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η μείωση των ωρών λειτουργίας των καλοριφέρ μπορεί να είναι μεγαλύτερη σε γεωγραφικές περιοχές της νότιας Ιταλίας, όπου ο χειμώνας είναι πιο ήπιος.

Η επίσημη ανακοίνωση των νέων αυτών μέτρων, καθώς και νέων οικονομικών παρεμβάσεων προς στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αναμένεται να γίνει από τον Μάριο Ντράγκι μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Γερμανία: Στο «σκοτάδι» δημόσια κτίρια, μείωση της θέρμανσης

Τα μέτρα σε εθνικό επίπεδο, τα οποία προστίθενται στα μέτρα που λαμβάνουν οι δήμοι σε όλη τη Γερμανίαόπως η διακοπή του ζεστού νερού στις δημόσιες πισίνες, στοχεύουν στη μείωση της χρήσης αερίου κατά περίπου 2% και περιλαμβάνουν: απαγόρευση της θέρμανσης ιδιωτικών κολυμβητηρίων, τη μη θέρμανση ορισμένων χώρων σε δημόσια κτίρια, μείωση της θερμοκρασίας στα γραφεία στους 19 βαθμούς Κελσίου, απαγόρευση κατά το μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού φωτισμού για κτίρια και μνημεία, ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων.

Γαλλία: Σβηστά φώτα σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ

Μέχρι τον Οκτώβριο,οι γαλλικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα σβήνουν τις φωτεινές πινακίδες των καταστημάτων μετά το κλείσιμο και οι χώροι λιανικής θα μειώσουν το φωτισμό κατά 30% και τις θερμοκρασίες στους 17°C κατά τις ώρες αιχμής των αγορών, εάν υπάρχει κυβερνητική καθοδήγηση για να γίνει αυτό.

Το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας είπε ότι θα ενεργοποιεί τη θέρμανση μόνο όταν οι θερμοκρασίες γραφείου πέφτουν κάτω από τους 19°C και τον κλιματισμό μόνο για θερμοκρασίες πάνω από 26°C.

Ισπανία: Σε ισχύ από τον Αύγουστο μέτρα για μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας

Έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο για μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 9,5%, με μέτρα που  προβλέπουν ότι η θέρμανση δεν πρέπει να ξεπερνά τους 19 βαθμούς και η ψύξη να κατεβαίνει κάτω από τους 27 σε δημόσια κτίρια, εμπορικά κέντρα, σινεμά, θέατρα, αεροδρόμια και σταθμούς τρένων. Επιπλέον, προβλέπει κλειστά φώτα στις βιτρίνες των εμπορικών καταστημάτων στις 22.00 το βράδυ, ενώ οι πόρτες  τους θα πρέπει να είναι συνεχώς κλειστές για να αποφεύγεται η απώλεια ενέργειας.

Η  Ελβετία θα ζητήσει, αλλά δεν θα υποχρεώσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, λαμβάνοντας μέτρα όπως η μείωση των θερμοκρασιών θέρμανσης εσωτερικών χώρων. Η κυβέρνηση θέτει τον ίδιο στόχο στη δική της διοίκηση για να δώσει το «καλό παράδειγμα».

Εάν η εθελοντική προσέγγιση δεν λειτουργήσει, η κυβέρνηση θα κάνει διαβουλεύσεις για υποχρεωτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του εξαναγκασμού των βιομηχανικών εγκαταστάσεων που καίνε φυσικό αέριο να στραφούν σε πετρέλαιο και σε μειώσεις της παρχοχής για τον δημόσιο τομέα. Προς το παρόν, η Ελβετία λέει ότι τα ιδιωτικά νοικοκυριά θα εξαιρούνται από κάθε υποχρεωτικό δελτίο.

Δανία: Συστάσεις προς τους πολίτες για μείωση της κατανάλωσης

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού, Μέτε Φρεντέρικσεν, δεν έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους μείωσης πέρα ​​από τον στόχο της ΕΕ για μείωση της χρήσης φυσικού αερίου κατά 15%, τον οποίο έχει ήδη επιτύχει. Οι αρχές έχουν δώσει μια σειρά από συστάσεις προς τους Δανούς να ακολουθήσουν, όπως: κλείσιμο συστημάτων θέρμανσης το καλοκαίρι, μειώνοντας το καθημερινό ζεστό ντους σε πέντε λεπτά από 15 λεπτά, εξοικονομεί ένα μέσο νοικοκυριό περίπου 700 δολάρια το χρόνο, χρησιμοποιώντας ένα σκοινί για άπλωμα αντί για στεγνωτήριο, τα νοικοκυριά εξοικονομούν περίπου 350 δολάρια ετησίως, λειτουργία οικιακών συσκευών, όπως πλυντήρια πιάτων, τη νύχτα για να επωφεληθούν τα νοικοκυριά από φθηνότερες τιμές ρεύματος εκτός αιχμής.

Τι θα συμβεί στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, ήδη ισχύει το πρόγραμμα «θερμοστάτης» για τα δημόσια κτίρια, όπου προβλέπεται η εσωτερική θερμοκρασία των κτιρίων γραφείων του Δημόσιου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, κατά τη θερινή περίοδο να τηρείται στους 27ο C και κατά τη χειμερινή στους 19ο C.

Επιπλέον προβλέπεται η απενεργοποίηση ψύξης/θέρμανσης σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι αλλά και η απενεργοποίηση εξοπλισμού γραφείου σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη: Ο ρόλος της αλβανικής μαφίας στη διακίνηση μεταναστών στη Βρετανία (Video)

Βαθαίνει η ενεργειακή κρίση – Η Ρωσία «κόβει» το πετρέλαιο στις χώρες που θα βάλουν πλαφόν στην τιμή

Η απάντηση του Βερολίνου στην Πολωνία για τις πολεμικές επανορθώσεις: Το ζήτημα έχει κλείσει

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 14:41