search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 16:01
MENU CLOSE

Η απάντηση του Βερολίνου στην Πολωνία για τις πολεμικές επανορθώσεις: Το ζήτημα έχει κλείσει

01.09.2022 20:01
Καλή μέρα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη, λέει η εκπρόσωπος της Μέρκελ - Media

Η Γερμανία απέρριψε σήμερα το αίτημα της Πολωνίας για επανορθώσεις, λόγω των απωλειών που υπέστη η χώρα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, θεωρώντας ότι το ζήτημα αυτό έχει «κλείσει».

Η Βαρσοβία υπολογίζει ότι οι απώλειες αυτές ανέρχονται σε 1,3 τρισεκ. ευρώ.

«Η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει, το ζήτημα των επανορθώσεων έχει κλείσει», είπε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. «Η Πολωνία αποποιήθηκε του δικαιώματός της για νέες επανορθώσεις εδώ και πολύ καιρό, το 1953 και επιβεβαίωσε αυτήν την αποποίηση πολλές φορές», πρόσθεσε.

Το 1953 η τότε κομμουνιστική κυβέρνηση της Πολωνίας είχε παραιτηθεί από όλες τις διεκδικήσεις για πολεμικές επανορθώσεις υπό πίεση από τη Σοβιετική Ένωση, η οποία ήθελε να αποδεσμεύσει την Ανατολική Γερμανία, επίσης σοβιετικό δορυφόρο, από οποιεσδήποτε οφειλές. Το PiS λέει πως η συμφωνία είναι άκυρη επειδή η Πολωνία δεν μπορούσε να διαπραγματευθεί μια δίκαιη αποζημίωση.

Ο Ντόναλντ Τουσκ, ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Πλατφόρμα Πολιτών, δήλωσε σήμερα πως η ανακοίνωση του Κατσίνσκι «δεν είχε σχέση με τις επανορθώσεις».

«Έχει σχέση με την εσωτερική πολιτική εκστρατεία προκειμένου να ανοικοδομήσει την υποστήριξη για το κυβερνών κόμμα», είπε.

Το PiS εξακολουθεί να προηγείται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, όμως η διαφορά του με την Πλατφόρμα Πολιτών έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες εν μέσω επικρίσεων για τη διαχείριση του ραγδαία αυξανόμενου πληθωρισμού και την οικονομική επιβράδυνση.

Διαβάστε επίσης:

Τρόμος στο Τέξας: 4χρονος πήγε στο σχολείο του έχοντας στην τσάντα του ένα γεμάτο όπλο – Συνελήφθη ο πατέρας του

Θρίλερ στη Μόσχα: Ερωτηματικά για τον μυστηριώδη θάνατο του προέδρου της Lukoil

EMA: Ενέκρινε δύο εμβόλια για την παραλλαγή Όμικρον

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 16:01