search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 10:32
MENU CLOSE

Αυτές είναι οι πιο ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές – Πόσο ρεύμα καταναλώνουν (Video/Photos)

02.09.2022 12:13
revma new

Mε τη συζητηση για την ανάγκη περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας να έχει «φουντώσει» για τα καλά, η ενεργειακή κατανάλωση των οικιακών συσκευών αποκτά ιδιαίτερη σημασία για όλους μας.

Γεγονός είναι ότι λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν πόσο ρεύμα καταναλώνουν πραγματικά οι ηλεκτρικές συσκευές που έχουμε στο σπίτι, και το βασικότερο ποιες είναι αυτές που «φουσκώνουν» τους ούτως η άλλως φουσκωμένους λογαριασμούς του ρεύματος.

Το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας σε ένα σπίτι, λοιπόν, χρησιμοποιείται για την θέρμανση.

Είτε αφορά τη θέρμανση του χώρου για να ζεσταινόμαστε με αιρ κοντίσιον ή ηλεκτρική σόμπα, είτε αφορά το θερμοσίφωνο για ένα ζεστό μπάνιο, η θέρμανση είναι συνήθως αυτή που ευθύνεται για το μεγαλύτερο ποσοστό κατανάλωσης ρεύματος.

Απο κοντά ακολουθεί και ο φούρνος για τη μαγειρική μας.

Τι καίνε οι συσκευές

Ο θερμοσίφωνας μπορεί να έχει ελάχιστη κατανάλωση 3.000W και μέγιστη έως 5.000W, ο φούρνος έχει ελάχιστη κατανάλωση 2.000W και μέγιστη 4.000W.

Ένας βραστήρας μπορεί να έχει ελάχιστη κατανάλωση 1200W αλλά η μέγιστη μπορεί να φτάσει τα 3.000W.

Το πιστολάκι μαλλιών μπορεί να έχει ελάχιστη κατανάλωση 1.800W και να φτάσει έως και τα 2.500W, το μεγάλο μάτι της κουζίνας «καίει» 2.000W και το αερόθερμο από 2.000 έως 3.000W.

Η τοστιέρα «καίει» από 800W έως 1.800W ενώ το κλιματιστικό καταναλώνει από 900 έως 5.000W ανάλογα και με το πόσο σύγχρονης τεχνολογίας ή όχι είναι.

Το πλυντήριο πιάτων «καίει» από 1000 έως 2.400W, ενώ ο στεγνωτήρας ρούχων από 1.000 έως 4.000W.

Τέλος το σίδερο έχει ελάχιστη κατανάλωση 1.000W και η μέγιστη διαμορφώνεται στα 2.000W.

Προσοχή! Βγάλτε τους φορτιστές απο την πρίζα και σβηστε την τηλεόραση όταν δεν βλέπετε

Συχνά ακούμε πως δεν πρέπει να αφήνουμε τα κινητά μας συνδεδεμένα στο φορτιστή τους όταν έχουν φορτιστεί πλήρως, αλλά και πως δεν πρέπει να μένει ο φορτιστής στην πρίζα καθώς καταναλώνει ρεύμα όλο το χρόνο, χωρίς λόγο, επιβαρύνοντας τους λογαριασμούς μας.

Οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων, εδώ και αρκετά χρόνια, έχουν υιοθετήσει μια «κλίμακα» κατανάλωσης «standby» για τους φορτιστές τους, δηλαδή το πόση ενέργεια καταναλώνουν χωρίς να φορτίζουν το κινητό. Όσο λιγότερο το standby power, προφανώς, τόσο το καλύτερο και τόσο πιό «πράσινος» είναι ο φορτιστής.
Σημαντικό είναι ότι και οι κλειστές συσκευές καταναλώνουν ενέργεια, ακόμη και όταν βρίσκονται σε stand by mode. Η ετήσια κατανώλωση σε ευρώ, σύμφωνα με την imerisia.gr κάποιων συσκευών που συνηθίζουμε να αφήνουμε σε κατάσταση αναμονής είναι:

  • Τηλεόραση: 29 ευρώ
  • Τηλεόραση με αποκωδικοποιητή η dvd player: 56 ευρώ
  • Φούρνος μικροκυμάτων: 20 ευρώ
  • Κονσόλες gaming: 15 ευρώ
  • Υπολογιστές: 13 ευρώ
  • Πλυντήριο: 6 ευρώ
  • Εκτυπωτής: 5 ευρώ
  • Φορτιστής κινητού: 1,5 ευρώ
  • Σύνολο: έως 116,50 ευρώ

Διαβάστε επίσης

Εξώδικο στον Κούγια έστειλε ο Μπιμπίλας – Πώς απαντά ο ποινικολόγος

Πιλότος της πτήσης από Σαντορίνη προς Αθήνα αποθεώθηκε – Το… πάτησε λίγο παραπάνω για να καλύψει την καθυστέρηση (Video)

Θεσσαλονίκη: Ζητάνε πλατείες για να γυρίσουν τσόντες, να εκθέσουν φίδια και να φωτογραφίσουν άλογα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 10:26