search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:44
MENU CLOSE

Δυσβάσταχτο φορτίο για γονείς και νέους

02.09.2022 06:00
xenokostas_new

Η έλευση του Σεπτέμβρη κουβαλά ακόμη τη γλυκιά αύρα του καλοκαιριού προσδίδοντας ευεξία, χαλαρή διάθεση και αισιόδοξη προοπτική. Η πεζή πραγματικότητα όμως ενόψει της νέας σχολικής και πανεπιστημιακής χρονιάς, μας προσγειώνει σχετικά επώδυνα.

Για τα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης τα κόστη για τα σχολικά είδη θα είναι αυξημένα, την στιγμή όπου το άγχος των γονιών για την παρεχόμενη ποιότητα της εκπαίδευσης εντείνεται, οδηγώντας όλο και περισσότερα παιδιά στην ενισχυτική εξωσχολική διδασκαλία προκείμενου να καλύπτονται τα κενά, επιβαρύνοντας έτι περαιτέρω τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Το πρόβλημα αυτό είναι ήδη οξύ στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση με αποτέλεσμα όσοι γονείς έχουν την οικονομική ευχέρεια να προστρέχουν στην συνδρομή των φροντιστηρίων ενώ για τα υπόλοιπα παιδιά – όπου οι γονείς τους δεν έχουν αντίστοιχες δυνατότητες – το μέλλον τους προδιαγράφεται δυσοίωνο ενισχύοντας τις ταξικές, εκπαιδευτικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές ανισότητες.

Για όσους δε εισέρχονται στον πανεπιστημιακό βίο, ταυτόχρονα με τις ελπιδοφόρες προοπτικές δοκιμάζονται πλέον σθεναρά και οι οικονομικές αντοχές της οικογένειας προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα πρόσθετα έξοδα για να στηθεί μία νέα στέγη με όλα τα παρεπόμενα έξοδα.

Η εκπαίδευση για μια δημοκρατική ευνομούμενη πολιτεία δεν συνιστά μία τυπική συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας για δημόσια και δωρεάν παιδεία σε όλους, αλλά οφείλει να το υποστηρίζει ουσιαστικά με πόρους και μέσα, ειδικότερα δε για τους πλέον ευάλωτους, προκειμένου να υπάρχουν εν τοις πράγματι οι ίδιες αντικειμένικες δυνατότητες για όλα τα παιδιά να προοδεύσουν ισότιμα. Η αριστεία συνιστά την επιβράβευση για τα πλέον χαρισματικά παιδιά αλλά και την διαχρονική υποστήριξη της πολιτείας προκειμένου να δομήσουμε το μέλλον μας γύρω από αυτά τα παιδιά.

Για την δημοκρατική Ελλάδα της ευημερίας, της προόδου και της περηφάνιας συνιστά συνειδητή επιλογή η ενίσχυση της εκπαίδευσης και των φορέων της, με σκοπό την καθολική ποιοτική ανύψωση της παδείας για όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως σε ισότιμη βάση.

Σε αυτή την κατεύθυνση η εκπαίδευση συνιστά για την φιλελεύθερη, σοσιαλιστική δημοκρατική παράταξη βασικό πρόταγμα και αιχμή τους δόρατος στις ασκούμενες πολιτικές.

* Ο Χρήστος Ξενοκώστας είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ανατολικής Αττικής

Διαβάστε επίσης:

Έκρηξη της παιδικής εργασίας φέτος το καλοκαίρι στη χώρα μας

Ου παντός πλειν ες Μύκονον

Παρακολουθήσεις: «Αστοχίες» και «Γκρίζες ζώνες»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:44