search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 04:54
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι μπορούν να καταφέρουν οι αντάρτες στο Ντονμπάς

07.09.2022 06:00
ukraine_new

Η Ουκρανία επιχειρεί αντεπίθεση στο Ντονμπάς με στόχο να ανατρέψει τα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει οι Ρώσοι και στην προσπάθεια αυτή καθοριστικός φαίνεται πως είναι ο ρόλος των παραστρατιωτικών ομάδων.

Μπορούν όμως να κερδίσουν τον πόλεμο; Οι στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι σίγουρα μπορούν «να προκαλέσουν χάος», αλλά όχι και να κερδίσουν τις τακτικές δυνάμεις της Ρωσίας.

Από τις ανατινάξεις εγκαταστάσεων υποδομών και τις καταστροφές αποθηκών με πυρομαχικά, μέχρι και την αναγραφή συνθημάτων στους τοίχους με στόχο να πλήξουν το ηθικό των Ρώσων, οι παραστρατιωτικοί έχουν αναλάβει ειδικές επιχειρήσεις.

Οι αντάρτες προετοιμάζονταν πριν από την εισβολή

Το αυτοαποκαλούμενο Κίνημα Αντίστασης Ελεύθερη Ουκρανία, που αποτελείται από πολίτες έχει παρουσία και στο διαδίκτυο. Στην ιστοσελίδα του γράφει: «Πρακτικά καταστρέψαμε τα σχέδια του Πούτιν να γκρεμίσει από τα μέσα την Ουκρανία. Μήνες πριν από την ευρείας κλίμακας εισβολή είχαμε κινητοποιήσει και εκπαιδεύαμε πολίτες για κάθε είδους αντίσταση για να υπερασπιστούμε την Ουκρανία – για ενέργειες στρατιωτικές, επικοινωνιακές, ανθρωπιστικές και διπλωματικές».

Οι παραστρατιωτικοί είναι ενεργοί κυρίως στα νότια της κατεχόμενης περιοχής της Ζαπορίζια και γύρω από τη Χερσώνα, όπου επιχειρείται η αντεπίθεση των Ουκρανών.

«Οι πιο στοχευμένες και αποτελεσματικές επιθέσεις στην Κριμαία είναι, κατά τη γνώμη μου, ένας συνδυασμός των επιχειρήσεων των ειδικών δυνάμεων και της ντόπιας αντίστασης. Στρατηγικά παρεμποδίζουν τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού, υπονομεύουν το ηθικό και εξασθενούν τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας στη νότια Ουκρανία και στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε στο al Jazeera ο Στέφαν Βολφ, καθηγητής διεθνούς ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Ο καθηγητής Βολφ τόνισε ότι «οι επιθέσεις στην ουκρανική ενδοχώρα και στη Χερσώνα είναι περισσότερο αποτέλεσμα της ντόπιας αντίστασης και μέχρι τώρα στοχεύουν κυρίως στις κατοχικές αρχές των Ρώσων και στους ντόπιους συνεργάτες τους για να εξασθενήσει ο ρωσικός έλεγχος σε αυτές τις περιοχές και να σταλεί ένα μήνυμα ελπίδας στον ντόπιο πληθυσμό».

Οι στόχοι των ανταρτικών επιθέσεων

Οι παραστρατιωτικοί έχουν πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας με τις τακτικές δυνάμεις του ουκρανικού στρατού, στον οποίον δίνουν κρίσιμες πληροφορίες για τις κινήσεις των ρωσικών δυνάμεων και την κατάσταση στα κατεχόμενα εδάφη.

«Η πιο ορατή ανταρτική δράση είναι η στοχοποίηση και οι δολοφονίες ντόπιων συνεργατών των Ρώσων και επιθέσεις σε νυχτερινές περιπόλους», δήλωσε ο Αλεξάντερ Λανόσκα, βοηθός καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Γουότερλο.

«Άλλες δράσεις είναι οι μικρής κλίμακας αντιστασιακές ενέργειες, όπως η έπαρση ουκρανικών σημαιών, η διανομή φυλλαδίων με αντιρωσικά συνθήματα και η δημιουργία μιας ατμόσφαιρας έντασης. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι αντάρτες ανατίναξαν τραίνα κοντά στη Μελιτόπολη», πρόσθεσε ο Αλεξάντερ Λανόσκα, μιλώντας στο Al Jazeera.

Ωστόσο ο Αλεξάντερ Μότιλ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιου Ρούτζερς του Νιούαρκ, επισήμανε ότι «οι αντάρτες δεν κερδίζουν πολέμους, αλλά έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν χάος στις γραμμές επιμελητείας και στις υποδομές».

Η σημασία της ανταρτικής δράσης

«Όταν συντονίζονται αυτές οι ενέργειες με τις τακτικές στρατιωτικές δυνάμεις οι αντάρτες μπορούν να είναι σημαντικοί τόσο τακτικά, όσο και στρατηγικά», πρόσθεσε ο καθηγητής Μότιλ, εξηγώντας ότι η κύρια δύναμή τους είναι πως «είναι ντόπιοι, που έχουν την υποστήριξη του πληθυσμού».

«Το ουκρανικό ανταρτικό κίνημα φαίνεται πως ενισχύεται στη νότια Ουκρανία, με την περισσότερη δραστηριότητα να εντοπίζεται στη Χερσώνα, την οποία οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν να απελευθερώσουν και στη Μελιτόπολη, το Μπερντιάνσκ και τη Ζαπορίζια», πρόσθεσε ο καθηγητής Μότιλ.

Ο ακριβής αριθμός των ανταρτών δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί, καθώς και οι δύο εμπόλεμοι – για δικούς τους λόγους- συνήθως υπερεκτιμούν τις ανταρτικές δυνάμεις. Οι Ουκρανοί θέλουν να μιλούν για μεγάλη συμμετοχή στις παραστρατιωτικές ομάδες για να πλήξουν το ηθικό των Ρώσων και να κινητοποιήσουν τους πολίτες. Ενώ η Ρωσία χρησιμοποιεί τη δράση των ανταρτών για να δικαιολογήσει τις ενέργειές της στα κατεχόμενα εδάφη.

«Αν κάτι μας λέει το παρελθόν, είναι ότι τέτοια (ανταρτικά) κινήματα έχουν την τάση να γίνονται πιο αποτελεσματικά με την πάροδο του χρόνου», λέει ο καθηγητής Βολφ.

Και ο καθηγητής Μότιλ συμφωνεί, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να σκεπτόμαστε ότι η αντίσταση θα μειωθεί στο προσεχές μέλλον. Το αντίθετο, είναι βέβαιο ότι θα ενταθεί και θα γίνει πιο βίαιη, ειδικά αν οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθήσουν να πιέζουν τους Ρώσους στο νότο και σταματήσουν την προέλασή τους στα ανατολικά».

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Προτεραιότητα στους ηλικιωμένους, τους ασθενείς και τις έγκυες για τα νέα εμβόλια, συνιστούν EMA και ECDC

Λιζ Τρας: Μειώνει τους φόρους και προωθεί πάγωμα των τιμών στην ενέργεια (Photos/Video)

Απίστευτη ιστορία στη Βραζιλία: Ψαράς επέζησε στη μέση του Ατλαντικού χάρη σε ένα καταψύκτη (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50