search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 18:14
MENU CLOSE

Βασίλισσα Ελισάβετ: Μάρτυρας της Ιστορίας – Οι σημαντικότερες στιγμές της (Photos/Video)

08.09.2022 21:14
queen-new

Η Ελισάβετ υπήρξε βασίλισσα της Βρετανίας και περισσότερων από 12 άλλων χωρών από το 1952. Μεταξύ άλλων ήταν αρχηγός του κράτους του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Ανέβηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου Στ΄, στις 6 Φεβρουαρίου 1952. Ήταν μόλις 25 ετών.

Στέφθηκε βασίλισσα τον Ιούνιο, στην πρώτη στέψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά και αποτέλεσε μια πρόγευση του πώς θα ήταν η ζωή των μελών των βασιλικών οίκων υπό τη συνεχή παρακολούθηση των μέσων ενημέρωσης.

Την εποχή εκείνη, η Βρετανία διατηρούσε ακόμη μεγάλο μέρος της αυτοκρατορίας της. Έβγαινε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά οι «τάξεις» και τα «προνόμια» κυριαρχούσαν ακόμη στην κοινωνία, ενώ τα δελτία στα τρόφιμα δεν είχαν ακόμη καταργηθεί.

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της βασιλείας της. Ο Ιωσήφ Στάλιν ήταν τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, ο Χάρι Τρούμαν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Πόλεμος της Κορέας μαινόταν. Η Λιζ Τρας είναι η 15η πρωθυπουργός με την οποία συνεργάζεται η Ελισάβετ στη μακροχρόνια θητεία της.

Η Ελισάβετ έμεινε χήρα μετά τον θάνατο του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου, τον Απρίλιο του 2021, λίγο πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής. Η επιδείνωση της δικής της υγείας εγείρει και πάλι ερωτηματικά για το μέλλον της μοναρχίας. Ο θεσμός έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από μια σειρά σκανδάλων: πιο πρόσφατα, τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από τον πρίγκιπα Άντριου, αλλά και κατηγορίες για ρατσισμό, τις οποίες εξαπέλυσαν ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του, αφού ψυχράνθηκαν οι σχέσεις τους με την υπόλοιπη οικογένεια και εγκαταστάθηκαν στην Καλιφόρνια.

Η μετά την Ελισάβετ εποχή αναμένεται πιο περίπλοκη με τον Κάρολο, η δημοτικότητα του οποίου δεν είναι αντίστοιχη με εκείνη της μητέρας του, στον θρόνο. Οι Βρετανοί, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, θα προτιμούσαν τον γιο του, πρίγκιπα Ουίλιαμ και τη σύζυγό του Κέιτ.

Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία για τη βασίλισσα Ελισάβετ, τη μακροβιότερη μονάρχη της Βρετανίας.

– Η Ελισάβετ γεννήθηκε στην οδό Bruton 17, Λονδίνο, στις 21 Απριλίου 1926 και βαφτίστηκε στις 29 Μαΐου του ίδιου έτους στο ιδιωτικό παρεκκλήσι στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

– Έγινε διάδοχος όταν ο θείος της, Εδουάρδος Η’, παραιτήθηκε από το θρόνο στις 11 Δεκεμβρίου 1936 και ο πατέρας της Γεώργιος ΣΤ’ έγινε βασιλιάς.  Ήταν 10 χρονών.

– Παντρεύτηκε τον υπολοχαγό του ναυτικού Φίλιπ Μάουντμπάντεν, γεννηθείς ως Πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδας και της Δανίας, στο Αβαείο του Γουέστμινστερ του Λονδίνου στις 20 Νοεμβρίου 1947. Απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τον Πρίγκιπα Κάρολο (γεννήθηκε το 1948), την Πριγκίπισσα Άννα (1950), τον Πρίγκιπα Ανδρέα (1960) και τον Πρίγκιπα Εδουάρδο (1964). Ο Φίλιππος πέθανε τον Απρίλιο του 2021, σε ηλικία 99 ετών.

– Ανέβηκε στο θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα της στις 6 Φεβρουαρίου 1952, ενώ βρισκόταν στην Κένυα σε βασιλική περιοδεία. Στέφθηκε στις 2 Ιουνίου 1953 στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, η πρώτη στέψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

– Όταν ανέβηκε στο θρόνο, ο Ιωσήφ Στάλιν, ο Μάο Τσε Τουνγκ και ο Χάρι Τρούμαν ηγούνταν της Σοβιετικής Ένωσης, της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ήταν πρωθυπουργός της Βρετανίας.

– Την έχουν υπηρετήσει 15 πρωθυπουργοί. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της, υπήρξαν 14 πρόεδροι των ΗΠΑ.

– Στις 9 Σεπτεμβρίου 2015, ξεπέρασε τα 63 χρόνια, 7 μήνες, 2 ημέρες, 16 ώρες και 23 λεπτά που πέρασε στον θρόνο η προ-προγιαγιά της βασίλισσα Βικτώρια για να γίνει η μακροβιότερη μονάρχης της χώρας σε μια σειρά που χρονολογείται πίσω στον Νορμανδό βασιλιά Γουλιέλμο τον Κατακτητή το 1066.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Το «πάγωμα» των τιμών ενέργειας για δύο χρόνια ανακοίνωσε η Τρας

Ντοκουμέντο: «Πάρτε τηλέφωνο τον Πούτιν» – Η δραματική έκκληση του Ζελένσκι στον Μακρόν τις πρώτες ώρες του πολέμου (Video)

Στα άδυτα της FSB: Η δράση και o τρόπος σκέψης των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών – Οι αποκαλύψεις Ρώσου πράκτορα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 18:13