search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 18:15
MENU CLOSE

Τι θέλει να πετύχει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ – Τα θέματα «αγκάθια»

09.09.2022 06:00
mitsotakis-deth

Η αντίστροφη μέτρηση για την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ έχει αρχίσει και στο Μέγαρο Μαξίμου βάζουν τις τελικές πινελιές σε όσα θα αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ακρίβεια, τον εκλογικό νόμο αλλά και τις υποκλοπές.

Το άγχος των συνεργατών του πρωθυπουργού είναι η συζήτηση να μην επικεντρωθεί γύρω από το θέμα των υποκλοπών, την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και την εξεταστική επιτροπή, καθώς θεωρούν ότι αυτό το διήμερο μπορεί να δώσει την ανάσα ζωής που επιθυμεί η κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα.

Οι ίδιοι άνθρωποι ευελπιστούν ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την ενέργεια και σε ένα βαθμό η απάντηση που θα δώσει για τον εκλογικό νόμο θα επισκιάσουν όλα τα άλλα θέματα τα οποία αποτελούν «αγκάθια» για την κυβέρνηση.

Οι πληροφορίες πάντως λένε, ότι στις ερωτήσεις που θα δεχθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το θέμα των υποκλοπών θα επιμείνει ότι η θέση του είναι να βγουν όλα στο φως ενώ θα κατηγορήσει την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να καπηλευτεί το θέμα προκειμένου να δημιουργήσει κοινωνική αναταραχή.

Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δεν αποκλείουν ο πρωθυπουργός να επιχειρήσει να συνδέσει την στάση που κρατάει το ΠΑΣΟΚ για αυτό το θέμα, με την τακτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε μία προσπάθεια να ταυτίσει τα δύο κόμματα δημιουργώντας έτσι ρωγμές στην Χαριλάου Τρικούπη αναβιώνοντας παράλληλα το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Με βασικό αφήγημα την σταθερότητα της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στον εκλογικό νόμο δίνοντας ένα τέλος στα σενάρια που πυροδότησαν οι δηλώσεις των συνεργατών του , είτε λέγοντας ότι θα γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις, είτε εμμένοντας στην θέση του ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με τον ισχύοντα νόμο.

Ο πρωθυπουργός πάντως, τόσο στην ομιλία του στις παραγωγικές τάξεις όσο και στην συνέντευξη Τύπου θα επιμείνει στο οικονομικό πακέτο προσδοκώντας ότι έτσι θα αντιστρέψει την όποια δυσαρέσκεια υπάρχει στην κοινωνία.

Άλλωστε, μία πρόγευση του τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε σε συνέντευξη του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέροντας ότι τα μέτρα στήριξης των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων κόντρα στην ενεργειακή κρίση θα υπερβούν σημαντικά τα 10 δισ. ευρώ, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 8,5 δισ. ευρώ. Επεσήμανε ακόμα, ότι οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις μέχρι το τέλος του 2022 ξεπερνούν σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αποτελούν το μεγαλύτερο σχετικό πακέτο (στην ΕΕ), σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν και οίκων αξιολόγησης.

Κυβερνητικές πηγές λένε ότι το οικονομικό πακέτο της ΔΕΘ αναμένεται να περιλαμβάνει και άλλες έκτακτες και μόνιμες παρεμβάσεις προκειμένου να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Στο τραπέζι βρίσκονται η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης (εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αυξημένο κατά 20% φέτος) και διεύρυνση της περιμέτρου χορήγησής του, καθώς κι ένα σχέδιο για φθηνότερες μετακινήσεις. Σε ό,τι αφορά στα καύσιμα «τρέχει» το Fuel Pass 2 και εξετάζονται τρόποι για το πώς θα επιλυθούν τα προβλήματα κι εκεί, πιθανώς με ένα νέο πρόγραμμα Fuel Pass 3.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει επίσης από το βήμα της ΔΕΘ, τη χορήγηση μιας έκτακτης κλιμακωτής ενίσχυσης ύψους έως 200 ευρώ, ξεκινώντας από 100-130 ευρώ με εισοδηματικά κριτήρια, σε περίπου 1 εκατομμύριο καταναλωτές. Πρόκειται για ένα στοχευμένο βοήθημα που θα αφορά στην κάλυψη των αναγκών για τρόφιμα (Food Pass). Πληροφορίες αναφέρουν πως το ποσό αναμένεται να καταβληθεί ως έκτακτο επίδομα μέχρι τα Χριστούγεννα σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι άνεργοι.

Διαβάστε επίσης:

Οικονόμου για Τσίπρα: Ανεύθυνες κινήσεις επικοινωνιακού εντυπωσιασμού

Υποκλοπές – Ανδρουλάκης: Συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον ANT1

Τηλεθέαση: Σκληρές κόντρες για την πρωινομεσημεριανή ζώνη στις πρώτες αναμετρήσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 18:15