search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 04:54
MENU CLOSE

Βασιλιάς Κάρολος Γ’: «Θα προσπαθήσω να ακολουθήσω το εμπνευσμένο παράδειγμα της μητέρας μου» (Live)

10.09.2022 12:55
Karolos III_new

Ο Κάρολος Γ΄ ανακηρύχθηκε επίσημα βασιλιάς, δύο ημέρες μετά τον θάνατο της μητέρας του, Ελισάβετ Β’.

Στην τελετή ενθρόνισης που μεταδόθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της Βρετανίας ζωντανά σε όλον τον πλανήτη, ο νέος μονάρχης της Βρετανίας είπε: «Είναι το πιο θλιβερό μου καθήκον να σας ανακοινώσω τον θάνατο της αγαπημένης μου μητέρας, της βασίλισσας. Γνωρίζω πόσο βαθιά εσείς και ολόκληρο το έθνος και νομίζω ότι μπορώ να πω ότι όλος ο κόσμος συμπάσχει μαζί μου για την ανεπανόρθωτη απώλεια που όλοι έχουμε υποστεί. Είναι η μεγαλύτερη παρηγοριά για μένα να γνωρίζω τη συμπάθεια που εκφράζεται από τόσους πολλούς προς την αδελφή μου και τους αδελφούς μου και ως εκ τούτου η συντριπτική αγάπη και υποστήριξη θα πρέπει να επεκταθεί σε ολόκληρη την οικογένειά μας για την απώλειά μας. Σε όλους μας ως οικογένεια».

»Όσον αφορά αυτό το βασίλειο και την ευρύτερη οικογένεια των εθνών της οποίας αποτελεί μέρος, η μητέρα μου έδωσε ένα παράδειγμα ισόβιας αγάπης και ανιδιοτελούς υπηρεσίας. Η βασιλεία της μητέρας μου ήταν απαράμιλλη σε διάρκεια, αφοσίωση. Ακόμα και καθώς θρηνούμε, ευχαριστούμε γι’ αυτή την πιο πιστή ζωή. Έχω βαθιά επίγνωση αυτής της μεγάλης κληρονομιάς και των καθηκόντων και των βαριών ευθυνών της κυριαρχίας που έχουν πλέον περάσει σε μένα. Αναλαμβάνοντας αυτές τις ευθύνες θα προσπαθήσω να ακολουθήσω το εμπνευσμένο παράδειγμα που μου δόθηκε για την τήρηση της συνταγματικής διακυβέρνησης και να επιδιώξω την ειρήνη, την αρμονία και την ευημερία των λαών αυτών των νησιών, καθώς και των βασιλείων και εδαφών της Κοινοπολιτείας σε όλο τον κόσμο. Σε αυτόν τον σκοπό γνωρίζω ότι θα στηριχθώ από τη στοργή και την αφοσίωση των λαών των οποίων ο ηγεμόνας έχω κληθεί να είμαι, και κατά την εκπλήρωση αυτών των καθηκόντων, θα καθοδηγούμαι από το συμβούλιο των εκλεγμένων κοινοβουλίων τους», συνέχισε.

«Σε όλα αυτά με ενθαρρύνει βαθύτατα η συνεχής υποστήριξη της αγαπημένης μου συζύγου. Δράττομαι της ευκαιρίας αυτής για να επιβεβαιώσω την προθυμία και την πρόθεσή μου να συνεχίσω την παράδοση της παράδοσης των κληρονομικών εσόδων, συμπεριλαμβανομένης της περιουσίας του στέμματος στην κυβέρνηση προς όφελος όλων, σε αντάλλαγμα για την κυρίαρχη επιχορήγηση που υποστηρίζει τα επίσημα καθήκοντά μου ως αρχηγού του κράτους και αρχηγού του έθνους. Κατά την εκτέλεση του καθήκοντος που μου έχει ανατεθεί, στο οποίο αφιερώνω ό,τι μου απομένει από τη ζωή μου. προσεύχομαι για την καθοδήγηση και τη βοήθεια του παντοδύναμου Θεού», είπε.

Στην επίσημη τελετή παρευρέθηκε η σύζυγος του Καρόλου, Καμίλα, ο πρωτότοκος γιος του, πρίγκιπας διάδοχος Ουίλιαμ, τα μέλη του Συμβουλίου Διαδοχής και πλήθος αξιωματούχων της βρετανικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων της Λιζ Τρας, του Γκόρντον Μπράουν, του Ντέιβιντ Κάμερον, του Μπόρις Τζόνσον και της Τερέζα Μέι.

Οι περίπου 200 επίσημοι προσκεκλημένοι φώναξαν «Ο Θεός να σώζει τον βασιλιά» προτού να ξεκινήσει η υπογραφή των εγγράφων.

Οι σημαίες που κυμάτιζαν μεσίστιες από την Πέμπτη σε ένδειξη πένθους για τη βασίλισσα, θα υψωθούν και πάλι στον ιστό τους, για μικρό χρονικό διάστημα, προς τιμή του νέου βασιλιά.

Μια από τις πρώτες αποφάσεις του Καρόλου ως βασιλιά ήταν να εγκρίνει την κήρυξη δημόσιας αργίας την ημέρα που θα κηδευτεί η μητέρα του.

Η διακήρυξη της αναγόρευσης του Καρόλου θα διαβαστεί μέχρι αύριο δημοσίως σε όλες τις πρωτεύουσες του Ηνωμένου Βασιλείου -στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας και στο Κάρντιφ της Ουαλίας- καθώς και σε άλλες πόλεις.

Διαβάστε επίσης:

Τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα: «Μακάρι να μην ακουστεί ποτέ ξανά η βροντή των όπλων του πολέμου»

Αποκάλυψη Sun: «O Κάρολος είπε στον Χάρι να μη φέρει τη Μέγκαν στο Μπαλμόραλ»

Ινδονησία: Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην Παπούα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50