search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 20:02
MENU CLOSE

Άτακτη υποχώρηση των Ρώσων από την ουκρανική αντεπίθεση – Ανακατέλαβε εδάφη το Κίεβο (Χάρτης/Video)

12.09.2022 13:58
ukraine russia war

Μέσα σε 24 ώρες το Κίεβο ανακατέλαβε «περισσότερες από 20 τοποθεσίες», στο πλαίσιο της αντεπίθεσης εναντίον του ρωσικού στρατού, όπως ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός.

Παράλληλα, ένας διορισμένος από τους Ρώσους αξιωματούχος στο Χάρκοβο υποστήριξε πως οι ουκρανικές δυνάμεις ήταν κατά την αντεπίθεσή τους οκταπλάσιες από τις ρωσικές.

«Η απελευθέρωση τοποθεσιών από τους Ρώσους κατακτητές συνεχίζεται στις περιφέρειες του Χαρκίβ (Χάρκοβο) και του Ντονέτσκ», στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο στρατός με την πρωινή αναφορά του. Στο σύνολο της γραμμής του μετώπου, «οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να διώξουν τον εχθρό από περισσότερες από 20 τοποθεσίες», μέσα σε 24 ώρες, πρόσθεσε.

«Κατά την υποχώρησή τους, τα ρωσικά στρατεύματα εγκαταλείπουν εσπευσμένα τις θέσεις τους και διαφεύγουν», διαβεβαίωσε ακόμη ο στρατός στην ίδια αναφορά.

Η Ουκρανία υποστηρίζει πως από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχει ανακαταλάβει περίπου 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών της, κυρίως στην περιφέρεια του Χαρκόβου.

Το βράδυ της Κυριακής (11/9), σε περιφέρειες στην ανατολική, τη βόρεια, τη νότια και την κεντρική Ουκρανία σημειώθηκαν μεγάλες διακοπές της ηλεκτροδότησης, οι οποίες αποδίδονται από τις ουκρανικές αρχές σε ρωσικά πλήγματα. Κοντά στο Χάρκοβο, ο θερμοηλεκτρικός σταθμός αριθμός 5, ο δεύτερος μεγαλύτερος της χώρας, επλήγη, σύμφωνα με την προεδρία.

Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε γρήγορα σε ένα μέρος των περιοχών που επλήγησαν. Στην περιφέρεια του Χαρκόβου, «το 80%» της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης έχει αποκατασταθεί, ανέφερε το πρωί της Δευτέρας (12/9) το στέλεχος της ουκρανικής προεδρίας, Κιρίλο Τιμοσένκο.

Στο μεταξύ, ένας διορισμένος από τους Ρώσους αξιωματούχος στην ουκρανική περιφέρεια του Χαρκόβου, ο Βιτάλι Γκάντσεφ, υποστήριξε σήμερα (12/9) ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατά την ουκρανική αντεπίθεση – αστραπή στην περιοχή ήταν οκταπλάσιες από τις ρωσικές και τις φιλορωσικές δυνάμεις.

Μιλώντας στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-24, ο Γκάντσεφ δήλωσε πως οι ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν τοποθεσίες τις οποίες κρατούσαν οι Ρώσοι στις βόρειες περιοχές της περιφέρειας, ανοίγοντας δίοδο προς τα σύνορα με τη Ρωσία, και ότι «περίπου 5.000» άμαχοι απομακρύνθηκαν προς τη Ρωσία.

Ο Γκάντσεφ δήλωσε πως «η κατάσταση γίνεται δυσκολότερη ώρα με την ώρα» και πρόσθεσε πως τα σύνορα με την περιφέρεια Μπελγκορόντ της Ρωσίας είναι τώρα κλειστά.

Το Reuters αναφέρει πως δεν ήταν άμεσα σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές από το πεδίο της μάχης.

Κρεμλίνο: Η στρατιωτική επιχείρησή μας στην Ουκρανία θα πετύχει

Το Κρεμλίνο επέμεινε σήμερα (12/9) ότι η Ρωσία θα πετύχει τους στρατιωτικούς της στόχους στην Ουκρανία, στην πρώτη δημόσια απάντηση στα σημαντικά κέρδη της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αρνήθηκε να απαντήσει άμεσα, όταν ερωτήθηκε εάν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει εμπιστοσύνη στην ηγεσία του στρατού του, απαντώντας ότι η «ειδική επιχείρηση» θα συνεχιστεί έως ότου πετύχει τους στόχους της.

«Η στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται», δήλωσε ο Πεσκόφ. «Και θα συνεχιστεί έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι που ορίστηκαν αρχικά».

«Φυσικά, οι όποιες ενέργειες του στρατού που εκτελούνται στο πλαίσιο της ειδικής επιχείρησης αναφέρονται στον Ανώτατο Διοικητή», δήλωσε ο Πεσκόφ, αναφερόμενος στον Πούτιν.

«Ο πρόεδρος είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας και όλους τους στρατιωτικούς διοικητές. Δεν μπορεί να γίνεται κάτι άλλο κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν ο Πούτιν θα δώσει εντολή για γενική επιστράτευση ως απάντηση στην αντεπίθεση της Ουκρανίας, ο Πεσκόφ παρέπεμψε το ερώτημα στο υπουργείο Άμυνας.

Έως τώρα ο Πούτιν δεν έχει καταφύγει στην επιστράτευση των μονάδων εφέδρων της Ρωσίας, που αριθμούν περίπου 2 εκατ. άνδρες οι οποίοι υπηρέτησαν στρατιωτική θητεία μέσα στα πέντε προηγούμενα χρόνια.

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία δεν διαβλέπει προοπτικές για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία ούτε βάση για τέτοιου είδους συνομιλίες.

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν διεξάγονται συζητήσεις για πιθανή αποστρατιωτικοποίηση του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια – μια από τις βασικές συστάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) από την επίσκεψή του στη μονάδα αυτό τον μήνα.

Διαβάστε επίσης:

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τα σκυλιά της βρήκαν νέο σπίτι – Ποιοι θα τα υιοθετήσουν (photos)

Βασιλιάς Κάρολος: Τι είπε στην πρώτη του ομιλία στους βρετανούς βουλευτές (Video)

Έλον Μάσκ: Στο σφυρί βγάζει πρώην του 18 φωτογραφίες από τα χρόνια του στο κολέγιο (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 20:02