search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 08:46
MENU CLOSE

Φυσικό αέριο: Σε απόγνωση οι πολίτες – Τι λέει και τι κάνει η κυβέρνηση

13.09.2022 06:00
fysiko-aerio-gaz-new

Οι παρεμβάσεις που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να ενισχύσει όσους πολίτες έχουν φυσικό αέριο φαίνεται ότι αποτελούν τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ οι κινήσεις που μπορούν να γίνουν σε αυτό τον τομέα είναι συγκεκριμένες.

Το γεγονός ότι η τιμή του φυσικού έχει φτάσει στα ύψη, έχει δυσκολέψει την όλη κατάσταση ενώ στην κυβέρνηση δεν ξεχνούν ότι πρόκειται για 700.000 νοικοκυριά, δηλαδή τουλάχιστον για ενάμισι εκατομμύριο πολίτες, που αν δεν βοηθηθούν μάλλον θα ξεπαγιάσουν…

Στο κυβερνών κόμμα μιλούν για «μαύρη τρύπα» στον εκλογικό χάρτη αφού, όπως υποστηρίζουν, το οποίο επίδομα δοθεί σε αυτά τα νοικοκυριά δεν θα είναι ικανό να αντιμετωπίσει ούτε το ένα δέκατο του λογαριασμού.

Γι’ αυτό άλλωστε –μάλλον ατυχώς- τα κυβερνητικά στελέχη παροτρύνουν τους πολίτες που σήμερα έχουν φυσικό αέριο να το γυρίσουν στο πετρέλαιο, προσθέτοντας φυσικά την φράση «εάν γίνεται».

Μια τέτοια αλλαγή σημαίνει φυσικά αρκετά επιπλέον έξοδα καθώς όσοι αποφάσισαν να βάλουν φυσικό αέριο μετά από κρατική παρότρυνση έχουν ήδη πληρώσει μια αλλαγή. Γύρισαν την θέρμανση από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο.

Οι πληροφορίες λένε ότι η λύση που προκρίνει η κυβέρνηση μιλά για επιδότηση της αύξησης έως 50% χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το θέμα. Τι θα γίνει δηλαδή στην περίπτωση που η τιμή του αγγίξει τα υψηλά δεδομένα του καλοκαιριού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προχθεσινή συνέντευξη τύπου στην ΔΕΘ, μίλησε για επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου και για λεπτομέρειες παρέπεμψε στην εξειδίκευση των μέτρων από τους αρμόδιους υπουργούς. Μόνο που ούτε το οικονομικό επιτελείο ήταν χθες σε θέση να δώσει διευκρινίσεις για το τι θα περιλαμβάνει η σχετική κυβερνητική πρωτοβουλία.

Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τα στελέχη της κυβέρνησης εμφανίζονται να λένε ότι έχουν τα χέρια «δεμένα» σε αυτό το θέμα τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Ανάλογα με την απόφαση που θα ληφθεί εκεί, θα αποφασίσει και η Αθήνα πως θα δράσει.

Εν τω μεταξύ, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη ο κρατικός μηχανισμός είναι σε απόλυτη εγρήγορση για το ενδεχόμενο της διακοπής της ροής φυσικού αερίου προς τη χώρα μας.

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα στηρίζεται στο εισαγόμενο καύσιμο σε ποσοστό άνω του 40%, το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας μας θα δεχθεί ισχυρή πίεση. Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός λόγος που η Ελλάδα αντέδρασε στην πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στο ρωσικό αέριο.

Όλα αυτά, ενώ στην κυβέρνηση υπάρχει η άποψη ότι χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο, δύσκολα θα αποφευχθούν οι εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος στη βιομηχανία, αλλά και στα νοικοκυριά.

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης στο Ευρωκοινοβούλιο για τις υποκλοπές: Αυτό δεν είναι κράτος δικαίου (Video)

Μήνυμα Μητσοτάκη στον Ερντογάν: Τους περιμένουμε στο φως της ημέρας – Στήριξη Μακρόν για τις τουρκικές προκλήσεις (Video)

Ένταση στη Βουλή με αφορμή την ΠΝΠ για την ΕΥΠ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 08:46