search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:29
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρώσοι αξιωματούχοι εγκαταλείπουν την Κριμαία – Η συμφωνία που απορρίφθηκε από τον Πούτιν

14.09.2022 13:34
russia_ukraine_new

Άνδρες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων εγκαταλείπουν  την Κριμαία, όπως ισχυρίζεται το Κίεβο, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι αυτοί «διώχνουν τις οικογένειές τους» από την περιοχή και τις στέλνουν στη Ρωσία.

Η πληροφορία προέρχεται από την στρατιωτική αντικατασκοπεία του ουκρανικού στρατού και δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από άλλες πηγές.

Η πληροφορία διοχετεύεται στα ΜΜΕ καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν περάσει στην αντεπίθεση και  σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες κατάφεραν να απελευθερώσουν την πόλη Βοβτσάνσκ, που βρίσκεται στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας. Οι Ρώσοι στρατιώτες εγκατέλειψαν την περιοχή την Κυριακή, μετά την ουκρανική αντεπίθεση.

Τις τελευταίες μέρες η Ουκρανία υποστηρίζει ότι απώθησε τους Ρώσους από έκταση 6.000 τετραγωνικών ουκρανικού εδάφους, στην οποία περιλαμβάνονται ζώνες στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου διεξάγεται μεγάλη επιχείρηση με στόχο την κατάληψη της Χερσώνας.

Ο κυβερνήτης του Λουχάσνκ, Σέρχι Χαντάι, δήλωσε ότι ντόπιοι αντάρτες ύψωσαν την ουκρανική σημαία στο χωριό Κρέμινα, που «ήταν τελείως άδειο».

Σύμφωνα με το Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις αναδιπλώθηκαν ανατολικά του ποταμού Όσκιλ, περίπου 10 χιλιόμετρα από την πόλη Ιζίουμ, που ανακατελήφθη από τους Ουκρανούς. Η πόλη έχει καταστραφεί και στους πέντε μήνες της κατοχής της από τους Ρώσους σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1000 κάτοικοι, λένε οι ίδιες πηγές. Η Ρωσία χρησιμοποίησε το Ιζίουμ ως στρατόπεδο και αποθήκη πυρομαχικών στο πλαίσιο της επιχείρησης για την κατάληψη του Ντονμπάς.

Παρόλο που οι Ουκρανοί είναι συνεπαρμένοι από τις τελευταίες στρατιωτικές επιτυχίες, οι αξιωματούχοι δείχνουν επιφυλακτικοί για τις δυσκολίες που έχουν στην προσπάθεια να διατηρήσουν τον έλεγχο των περιοχών που ανακατέλαβε ο στρατός. Το Γενικό Επιτελείο των ουκρανικών δυνάμεων κατηγορεί τους Ρώσους ότι καθώς υποχωρούν λεηλατούν τις περιοχές που εγκαταλείπουν.

Πάντως οι βομβαρδισμοί από αέρος και εδάφους συνεχίζονται εναντίον εγκαταστάσεων στην ανατολική και νότια Ουκρανία και συγκεκριμένα στις περιφέρειες Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ντνιπροπετρόβσκ και Μικολάιβ.

Η συμφωνία που απορρίφθηκε από τον Πούτιν

Στο μεταξύ, το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι όταν άρχισε η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις επαφές με το Κίεβο, Ντμίτρι Κόζακ, ενημέρωσε τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου ότι είχε επιτύχει μία προσωρινή συμφωνία με την ουκρανική ηγεσία που ικανοποιούσε το ρωσικό αίτημα να παραμείνει η Ουκρανία εκτός ΝΑΤΟ, αλλά ο Βλαντίμιρ Πούτιν την απέρριψε και προτίμησε να συνεχίσει την στρατιωτική επίθεση.

Σύμφωνα με το Reuters τρεις πηγές επιβεβαίωσαν ότι ο Ντμίτρι Κόζακ είχε πει στον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι κατά την άποψή του η συμφωνία, που ήταν έτοιμη να υπογραφεί, θα σήμαινε ότι η Μόσχα δεν θα είχε λόγο να συνεχίσει τη μεγάλης κλίμακας εισβολή.

Όταν ο Πούτιν ενημερώθηκε για την συμφωνία, απάντησε ότι οι υποχωρήσεις που έκανε το Κίεβο δεν ήταν αρκετές και είχε αποφασίσει να προσαρτήσει μεγάλα τμήματα του ουκρανικού εδάφους, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Κληθείς να σχολιάσει την πληροφορία αυτή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στο Reuters ότι «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ουδέποτε συνέβη κάτι τέτοιο και πρόκειται για απολύτως λανθασμένη πληροφόρηση».

Ωστόσο, οι δύο από τις τρεις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ανέφεραν ότι αμέσως μόλις έγινε η εισβολή, το Κρεμλίνο ενημερώθηκε για τις προθέσεις της ουκρανικής ηγεσίας να επιτευχθεί κάποια συμφωνία, αλλά «ο Πούτιν απλά άλλαξε το σχέδιο».

Η τρίτη πηγή του Reuters ανέφερε ότι η συμφωνία παρουσιάστηκε στον Βλαντίμιρ Πούτιν πριν γίνει η εισβολή, αλλά απορρίφθηκε από το Κρεμλίνο.

Διαβάστε επίσης:

Ταϊβάν: Κρατικό γηροκομείο γιόρτασε τη σοδειά του ρυζιού καλώντας… στρίπερ (video)

Κιμ Γιονγκ Ουν: Ποια είναι η μυστηριώδης γυναίκα που τον συνοδεύει; (Video/Photo)

Πέθανε ο Κένεθ Σταρ, ο εισαγγελέας στην υπόθεση Κλίντον – Λεβίνσκι (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:29