search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 11:39
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Στην τελική ευθεία η προετοιμασία για ΔΕΘ – Συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

14.09.2022 10:44
tsipras_new

Σε εντατικούς ρυθμούς προετοιμασίας για την ΔΕΘ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μετά από την αποτίμηση και την κριτική στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες του περασμένου Σαββατοκύριακου, εστιάζει στην δική του πρόταση.

Χτες πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου με αποκλειστικό αντικείμενο την ΔΕΘ, με τους επιτελείς της Κουμουνδούρου να αποφεύγουν να μπουν σε λεπτομέρειες –αυτές άλλωστε θα τελούν υπό οριστικοποίηση ως την τελευταία στιγμή- προϊδεάζουν ωστόσο για έναν συνδυασμό άμεσων και ρεαλιστικών παρεμβάσεων που όμως θα εντάσσονται σε ένα συνολικό σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Η ενέργεια, η ακρίβεια, η στήριξη του εισοδήματος και της παραγωγής θα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης το προσεχές Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, ενώ αναφορικά με την ενέργεια τονίζεται ότι η αντιμετώπιση περνά μέσα από μια ριζικά διαφορετική πολιτική, με έμφαση στο δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ. Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συνεχίσει τις συναντήσεις του με τους παραγωγικούς φορείς (ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ).

Κι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από την επομένη της ΔΕΘ κατηγορεί τον πρωθυπουργό με βάση της εξαγγελίες του ότι «παίρνει 10 και επιστρέφει το 1» στην κοινωνία και ότι συνεχίζει να επιδοτεί την αισχροκέρδεια, χθες ήρθε να προστεθεί η δήλωση Πέτσα σχετικά με την επιστροφή στο πετρέλαιο θέρμανσης ότι «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει».

Η δήλωση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να την χαρακτηρίζει «σοκαριστική», «κυνική» και προσβλητική για τα 700 χιλιάδες νοικοκυριά «που επέλεξαν το φυσικό αέριο και καλούνται σήμερα να ξαναπληρώσουν νέες εγκαταστάσεις για να μπορέσουν να ζεσταθούν». Αλλά και γενικότερα προσβλητική προς τα νοικοκυριά που αναγκαστικά έχουν περιορίσει το δικαίωμα στη θέρμανση λόγω της ακρίβειας την οποία η κυβέρνηση έχει αφήσει ανεξέλεγκτη επιδοτώντας τους κερδοσκόπους. Κυρίως, η Κουμουνδούρου σημείωσε ότι η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αποκαλύπτει το δόγμα Μητσοτάκη για το χειμώνα και αποτελεί το σύγχρονο «ας φάνε παντεσπάνι». Μετά την προσπάθεια ανασκευής που έκανε ο Στέλιος Πέτσας λέγοντας ότι η δήλωσή του διαστρεβλώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ότι η δήλωση αυτή δεν έγινε τυχαία: «Ο κυνισμός και η αλαζονεία συναντά την κοροϊδίαΌσο δεν πάει σπίτι του είναι φανερό ότι δεν μιλάμε για λάθος».

Από την πλευρά της η τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου και στο σκέλος που αφορά στα ζητήματα της ενέργειας τόνισε ότι «τα λεφτά θα συνεχίσουν να φεύγουν από τις τσέπες των πολιτών και να πηγαίνουν στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας, είτε μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού με τις επιδοτήσεις είτε απευθείας όταν πληρώνουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς». Η ίδια σημείωσε πως αυτό που χρειάζεται είναι ρυθμιστικές παρεμβάσεις στην τιμή της ενέργειας, κι από εκεί και πέρα, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας συνολικά «δημοσιονομικά μέτρα με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα» και «μέτρα τόνωσης του εισοδήματος και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους».

Όσον αφορά τον ισχυρισμό Μητσοτάκη την Κυριακή ότι η Ελλάδα δεν έχει την ακριβότερη ενέργεια στην ΕΕ, οι τομεάρχες Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα (αναπληρώτρια) σε κοινή τους δήλωση επιχείρησαν με στοιχεία να αποδομήσουν τις πρωθυπουργικές τοποθετήσεις:

Για την τιμή της ενέργειας λοιπόν σημειώνουν πως όση προπαγάνδα και να χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός η πραγματικότητα δεν κρύβεται και συγκεκριμένα:

  • «H Ελλάδα για σειρά μηνών έχει το ακριβότερο ρεύμα στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη: ήμασταν «πρωταθλητές» τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο του 2021, τον Ιανουάριο, το Φεβρουάριο και τον Απρίλιο του 2022, δεύτερη [μετά την Ιταλία] για όλο το 2021, πριν δηλαδή από την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ για τους 5 πρώτους μήνες του 2022 (Ιανουάριος‐Μάιος) η Ελλάδα είχε την υψηλότερη τιμή στην προημερήσια αγορά».
  • «Στη λιανική η ΔΕΗ με το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, πουλάει σήμερα στα 788 ευρώ/MWh όταν, πριν από την εφαρμογή της ρήτρας Μητσοτάκη τον Αύγουστο του 2021 πουλούσε στα 114 ευρώ/MWh, με τη ρήτρα άνθρακα που ίσχυε, δηλαδή αύξηση 591% σε 15 μήνες».
  • «Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, στην Ελλάδα και σε τρεις ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, ο μέσος ετήσιος λογαριασμός ρεύματος είναι επίσης πλέον μεγαλύτερος από τους μισθούς ενός μήνα για έναν εργαζόμενο που κερδίζει τον μέσο μισθό. Για έναν εργαζόμενο που κερδίζει τον κατώτατο μισθό, χρειάζονται περίπου δύο μισθοί για να πληρωθεί ο λογαριασμός ρεύματος».
  • «Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία της Eurostat (Β΄εξάμηνο 2021) η Ελλάδα είχε μακράν το πιο ακριβό ρεύμα στους μη οικιακούς καταναλωτές κάτι που διαψεύδει τον κ. Μητσοτάκη που παραπλανεί ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε παρόμοια θέση».

Όσον αφορά τα θέματα οικονομίας και Ανάπτυξης σχολιάζοντας την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ο τομεάρχης Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε ότι ο Μητσοτάκης εξήγγειλε αποσπασματικά και αναποτελεσματικά μέτρα που διαιωνίζουν την κατάσταση επιδοτούν την αισχροκέρδεια και απειλούν τα δημόσια οικονομικά. Περαιτέρω επισήμανε

«Τα πρώτα 500 εκατ. των χαμηλότοκων δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης θα πάνε σε μόλις 13 επιχειρήσεις» συνέχισε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «μετατρέπει την οικονομία σε ένα κλειστό club λίγων και ισχυρών». «Αν δεν στηρίξουμε τους μικρομεσαίους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, την βιομηχανία και την μεταποίηση, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση στην Τουρκία: Η συντριπτική πλειοψηφία βλέπει τους Έλληνες ως φίλους (video)

Τζορτζ Τσούνης: Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα – Θα βοηθήσει την ΕΕ να ξεπεράσει την ενεργειακή κρίση

Κυβέρνηση: «Μπουρλότο» μετά τις δηλώσεις Πέτσα και τις διαφοροποιήσεις Κεφαλογιάννη – Κουμουτσάκου για τις υποκλοπές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 11:39