search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 17:01
MENU CLOSE

Ισραήλ: Ανακαλύφθηκαν ίχνη οπίου σε ταφικές τελετουργίες πριν από 3.500 χρόνια (Photos/ Video)

20.09.2022 18:01
Israil opio- new
Photo: Israel Antiquities

Το όπιο ήταν γνωστό για τις ιδιότητές του από την αρχαιότητα και μάλιστα αυτό πλέον αποδεικνύεται από την αρχαιολογική σκαπάνη.

Photo: Israel Antiquities

Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ίχνη οπίου σε κεραμικά που χρονολογούνται πριν από 3.500 χρόνια, γεγονός που τεκμηριώνει τη θεωρία ότι το παραισθησιογόνο ναρκωτικό χρησιμοποιείτο σε αρχαίες ταφικές τελετές.

Photo: Israel Antiquities

Η κοινή αρχαιολογική έρευνα της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων και του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann άρχισε το 2012, όταν οι ανασκαφές στην πόλη Γεχούντ, στο κεντρικό Ισραήλ, σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από το Τελ Αβίβ, έφεραν στο φως μια σειρά τάφων της ύστερης Εποχής του Χαλκού. Η περιοχή αυτή κατά την αρχαιότητα αποκαλείτο Χαναάν.

Οι ερευνητές βρήκαν στους τάφους κεραμικά αγγεία, τα οποία μάλιστα έμοιαζαν με λουλούδια παπαρούνας, από την οποία παράγεται το όπιο, που διαπιστώθηκε ότι ήταν του 14ου αιώνα π.Χ.

Photo: Israel Antiquities

Εκτιμάται ότι το όπιο παραγόταν στην σημερινή Τουρκία και μεταφερόταν στη Γη Χαναάν έσω της Κύπρου. Τα αγγεία κατασκευάζονταν σε κυπριακά εργαστήρια και χρησιμοποιούνταν ως κτερίσματα σε τάφους, ώστε να μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν οι νεκροί στη μεταθανάτια ζωή τους.

Οι αρχαιολόγοι εξέτασαν κατά πόσο τα αγγεία αυτά ήταν δοχεία φύλαξης του οπίου και εντόπισαν «ίχνη οπίου σε οκτώ αγγεία», όπως αναφέρουν οι ερευνητές σε έκθεσή τους. Προσθέτουν δε,  ότι τα συγκεκριμένα αγγεία πιθανώς «είχαν τοποθετηθεί στους τάφους για τελετουργικά γεύματα, τελετές και τελετουργίες που έκαναν οι ζωντανοί για τα νεκρά μέλη της οικογένειάς τους», σύμφωνα με τον Ρον Μπέερι, μέλος της ισραηλινής αρχαιολογικής αποστολής.

Photo: Israel Antiquities

Στη διάρκεια αυτών των τελετουργιών «συγγενείς του νεκρού, ή κάποιος ιερέας δρώντας αντί αυτών… προσπαθούσε να ανακαλέσει τα πνεύματα των νεκρών συγγενών και να περάσει σε κατάσταση έκστασης, κάνοντας χρήση οπίου», τόνισε ο Ρον Μπέερι.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι πολλά πράγματα παραμένουν άγνωστα για την χρήση του παραισθησιογόνου κατά την αρχαιότητα. «Μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε για την χρήση του οπίου», τόνισε ο ισραηλινός αρχαιολόγος.

Photo: Israel Antiquities

Πριν από δύο χρόνια αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ίχνη κάνναβης σε ερείπια ναού ηλικίας 2.700 ετών, στο Τελ Άραντ του νοτιο-ανατολικού Ισραήλ και διατύπωσαν την εκτίμηση ότι η ναρκωτική ουσία χρησιμοποιείτο σε θρησκευτικές τελετές από τους κατοίκους της περιοχής κατά την αρχαιότητα.

Διαβάστε επίσης:

Μέγκαν Μαρκλ: Η κίνηση-έκπληξη προς τον βασιλιά Κάρολο

Ερντογάν: «Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία – Στο άμεσο μέλλον θα γίνει ένα σημαντικό βήμα»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δημοψήφισμα για ένταξη του Ντονμπάς στη Ρωσία – Με «εξάλειψη δια της ισχύος» απειλεί το Κίεβο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 17:01