search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 05:41
MENU CLOSE

Βασίλισσα Ελισάβετ: Οι σημαντικότερες στιγμές από το τελευταίο ταξίδι της μακροβιότερης μονάρχη της Βρετανίας (videos)

20.09.2022 12:37
queen_elizabeth_new

Οι Βρετανοί αποχαιρέτισαν την Ελισάβετ σε μία ιστορική τελετή που σημαδεύτηκε από στιγμές γεμάτες ένταση και συγκίνηση. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ταξίδεψαν στο Λονδίνο και στο Ουίνδσορ για να παρακολουθήσουν την κηδεία και εκατομμύρια την είδαν από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις.

Όλοι παρατήρησαν την ανθοδέσμη που ήταν τοποθετημένη στο φέρετρο, με λουλούδια σε διάφορες αποχρώσεις του ροζ. Ήταν μια επιλογή του βασιλιά Καρόλου και τα λουλούδια κόπηκαν από τους κήπους του Μπάκινγχαμ, του Κλάρενς Χάους και του Χάιγκροουβ. Στην ανθοδέσμη αυτή υπήρχαν άνθη δεντρολίβανου, που συμβολίζει την ανάμνηση και μυρτιάς, που συμβολίζει τον ευτυχισμένο γάμο. Μάλιστα η μυρτιά ήταν κομμένη από ένα φυτό που αναπτύχθηκε από ένα κλαδάκι, από τη γαμήλια ανθοδέσμη της Ελισάβετ, δηλαδή από τον Νοέμβριο του 1947! Στα λουλούδια περιλαμβάνονταν επίσης κλαδιά βελανιδιάς, σύμβολο της δύναμης και της αγάπης, τριαντάφυλλα, ορτανσίες και ντάλιες, σε αποχρώσεις ροζ και μπορντό, με πινελιές λευκού, αποδίδοντας συμβολικά την προσωπικότητα της Ελισάβετ στο πλαίσιο του βασιλικού θεσμού.

Πάνω στην ανθοδέσμη ήταν τοποθετημένη μία κάρτα του βασιλιά, με το αποχαιρετιστήριο μήνυμα στη μητέρα του: «στην αγαπημένη και αφοσιωμένη μνήμη»

Εντύπωση προκάλεσε η εμφάνιση του πρίγκιπα Άντριου, που συνόδευε το φέρετρο και ο οποίος κάποια στιγμή έκανε προσπάθεια για να συγκρατήσει τα δάκρυα.

Αντιθέτως δάκρυσε ο πρίγκιπας Έντουαρντ, στον οποίον η σύζυγός του, Σόφι, έδωσε ένα μαντήλι για να σκουπίσει τα δάκρυα.

Εντύπωση προκάλεσε η παρουσία των δισέγγονων της βασίλισσας, του εννιάχρονου πρίγκιπα Γεωργίου και της επτάχρονης πριγκίπισσας Σάρλοτ, που ήταν μαζί με τους γονείς τους και έβλεπαν σιωπηλά την κηδεία της γιαγιάς τους, που την φώναζαν «Γκαν-Γκαν». Ο μικρός Γεώργιος, που κάποια στιγμή θα στεφθεί βασιλιάς, όπως ο πατέρας του, είχε την συμπαράσταση της μητέρας του, η οποία κρατούσε από το χέρι και την μικρή Σάρλοτ.

Από την παρουσία των ξένων ηγετών στην κηδεία προκάλεσε σχόλια το γεγονός ότι ο μόνος που δεν μετακινήθηκε με λεωφορείο ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του, Τζιλ, που προτίμησαν την θωρακισμένη λιμουζίνα, που είναι γνωστή ως «Το Θηρίο». Παρά το αξίωμά του, όμως, ο Τζο Μπάιντεν πήρε μια καλή γεύση από το μποτιλιάρισμα στους δρόμους του Λονδίνου, μετακινούμενος με «Το Θηρίο», σε μία αυτοκινητοπομπή έξι οχημάτων. Όλοι οι υπόλοιποι ξένοι ηγέτες μετακινήθηκαν με λεωφορείο, περιμένοντας μάλιστα υπομονετικά για να έρθει η σειρά τους για επιβίβαση.

Η πολύωρη τελετή έκλεισε με μία πολύ φορτισμένη εικόνα, όταν το στέμμα και το σκήπτρο της βασίλισσας αφαιρέθηκαν από το φέρετρο πριν τοποθετηθεί στην βασιλική κρύπτη.

Την στιγμή εκείνη, η βασιλική οικογένεια επέλεξε να δώσει στη δημοσιότητα μία φωτογραφία της βασίλισσας, που απαθανατίστηκε να κάνει περίπατο στο Μπαλμόραλ, το 1971. Αυτή η συγκεκριμένη φωτογραφία δόθηκε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα.

Τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στο βάρους 226,79 κιλών φέρετρο, το οποίο μετέφεραν δέκα στρατιώτες από την 1η Ταξιαρχία της Φρουράς των Γρεναδιέρων. Έκανε εντύπωση ο απόλυτος συντονισμός των κινήσεών τους, ιδιαιτέρως όταν το κρατούσαν για να το ανεβάσουν στα σκαλιά της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, που είναι ένας ναός χτισμένος πριν από 450 χρόνια.

Ακριβώς αυτή τη φωτογραφία επέλεξαν ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον για να συνοδεύει το προσωπικό τους αντίο, που δημοσιοποίησαν μέσω Twitter: «Αντίο μητέρα, γιαγιά και προγιαγιά», έγραψαν.

Όταν έκλεισαν οι κάμερες και το φέρετρο βυθίστηκε αργά στην κρύπτη του ναού, οι δέκα στρατιώτες είχαν άλλη μία αποστολή να εκπληρώσουν. Ίσως ήταν και η πιο σημαντική της μέρας: να μετακινήσουν το φέρετρο με την σορό της βασίλισσας δίπλα στο σημείο όπου αναπαύεται ο αγαπημένος της σύζυγος, πρίγκιπας Φίλιππος. Τότε ολοκληρώθηκε το διάρκειας 11 ημερών τελευταίο ταξίδι της Ελισάβετ.

Διαβάστε επίσης:

Μυρμήγκια: Πόσα υπάρχουν στον πλανήτη; Οι έξι επιστήμονες που τα μέτρησαν (Photos)

Αμαζόνιος: Ο αριθμός των πυρκαγιών φέτος ξεπέρασε ήδη το σύνολο του 2021

Mεξικό: Σεισμός 7,4 Ρίχτερ συγκλόνισε τη χώρα – Εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι (Videos/Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06