search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 13:28
MENU CLOSE

Έκρηξη: Η μαντήλα στις φλόγες στο Ιράν (Photos/Videos)

21.09.2022 18:53
iran-new

Οι νέες στο Ιράν βγαίνουν στους δρόμους, κλιμακώνοντας τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, με αφορμή τον θάνατο της Μάσα Αμίνι, η οποία – σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή – πέθανε από καρδιακή προσβολή ενώ βρισκόταν προφυλακισμένη επειδή παραβίασε τον αυστηρό ισλαμικό νόμο για την μαντήλα.

Οι σκηνές που εκτυλίσσονται τις τελευταίες μέρες στους δρόμους ιρανικών πόλεων είναι συγκλονιστικές, με χιλιάδες νέους να διαδηλώνουν κατά του θεοκρατικού συστήματος και νεαρά κορίτσια να παραδίδουν στην πυρά τις μαντήλες τους.

Εκατοντάδες νέοι και νέες ζητωκραύγαζαν χθες στο Σάρι, βλέποντας τα κορίτσια να βγάζουν τις μαντήλες και να τις πετούν στη φωτιά που είχαν ανάψει στην κεντρική πλατεία.

Στην Τεχεράνη, όπως φαίνεται σε βίντεο που κυκλοφορούν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, δεκάδες γυναίκες έβαλαν φωτιά στις μαντήλες τους φωνάζοντας «θάνατος στον δικτάτορα», ένα σύνθημα που αναφέρεται στον ανώτατο πολιτικο-θρησκευτικό ηγέτη της χώρας. Άλλοι διαδηλωτές φώναζαν «Δικαιοσύνη – Ελευθερία – Όχι στην υποχρεωτική μαντήλα».

Διαδηλώσεις έγιναν στην Ούρμια, την Πιρανσάρ, την Σιράζ και το Κερμανσάχ, όπου αστυνομικοί που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτες επενέβησαν ανοίγοντας πυρ για να διαλύσουν τους συγκεντρωθέντες. Τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών και ένα κορίτσι.  Οι αρχές από την άλλη πλευρά ισχυρίζονται ότι διαδηλωτές σκότωσαν δύο πολίτες στο Κερμανσάχ και έναν αστυνομικό στη Σιράζ.

Στις πέντε μέρες που διαρκούν οι διαδηλώσεις έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 7 άνθρωποι.

Συνωμοσία βλέπει το καθεστώς

Ο κυβερνήτης της Τεχεράνης, Μοσέν Μανσούρι, έγραψε στο Twitter ότι οι διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα ήταν «απολύτως οργανωμένες με ατζέντα την πρόκληση αναταραχών» και πρόσθεσε ότι ο θάνατος της Αμίνι χρησιμοποιείται ως αφορμή από Κούρδους αυτονομιστές και επικριτές της ιρανικής κυβέρνησης.

Αφορμή για το ξέσπασμα των νέων ήταν ο θάνατος της 22χρονης Μάσα Αμίνι, Κουρδικής καταγωγής, από την πόλη Σακέζ του βορειοδυτικού Ιράν. Πέθανε την Παρασκευή, έχοντας πέσει σε κώμα τρεις μέρες, μετά την κράτησή της επειδή την συνέλαβε η αστυνομία ηθών να φορά με απρεπή τρόπο την μαντήλα και να μην έχει καλυμμένο όλο το σώμα της. Η Μάσα Αμίνι κατέρρευσε στη φυλακή, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, έπεσε σε κώμα και τελικά υπέκυψε.

Ανεξάρτητη έρευνα απαιτεί ο ΟΗΕ

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάντα αλ-Νασίφ ανέφερε ότι υπάρχουν πληροφορίες πως η Μάσα Αμίνι είχε ξυλοκοπηθεί στο κεφάλι, κάτι που αρνείται η αστυνομία.

Η αρμοστής του ΟΗΕ ζήτησε «ανεξάρτητη έρευνα» για τον θάνατο της Μάσα Αμίνι, προσθέτοντας ότι έχει λάβει «πολλά και επιβεβαιωμένα βίντεο που δείχνουν την βίαιη συμπεριφορά της αστυνομίας ηθών εναντίον γυναικών».

Το καθεστώς προσπαθεί να προλάβει τα χειρότερα

Η υπόθεση έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις ώστε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι, έστειλε προσωπικό του σύμβουλο στην οικογένεια της Μάσα Αμίνι για να διαβεβαιώσει τους συγγενείς της ότι «όλες οι υπηρεσίες θα αναλάβουν δράση για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα που παραβιάζονται», όπως μετέδωσαν τα κρατικά ΜΜΕ.

Ο βουλευτής Τζαλάλ Ρασίντι Κούτσι άσκησε επίσης δημόσια κριτική στην αστυνομία ηθών, επισημαίνοντας ότι η επίδειξη δύναμης «ήταν λάθος» και προκάλεσε μόνο «απώλειες και ζημιά» στο Ιράν.

Οι Anonymous στο πλευρό των διαδηλωτών

Στο μεταξύ αρκετές ιρανικές κυβερνητικές ιστοσελίδες δέχτηκαν τις τελευταίες ώρες επιθέσεις, για τις οποίες διεκδικούν την ευθύνη οι «Anonymous», που έγραψαν σε λογαριασμό στο Twitter ότι εξαπέλυσαν τις κυβερνοεπιθέσεις σε ένδειξη συμπαράστασης προς τις γυναίκες που διαδηλώνουν στο Ιράν.

«Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο ιρανικός λαός δεν είναι μόνος του», ακούγεται να λέει κάποιος, στο βίντεο που υπογράφουν οι Anonymous στο Twitter.

Διαβάστε επίσης:

Διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb: Οι πιο καθαρές φωτογραφίες του Ποσειδώνα εδώ και 30 χρόνια (Photos)

Πανικός στη Ρωσία με την επιστράτευση που ανακοίνωσε ο Πούτιν – «Κήρυξε τον πόλεμο στην ίδια του τη χώρα» (Videos)

Αλαζονικός ο Τούρκος πρόεδρος: «Αν αυτός είναι ο Μπάιντεν, εγώ είμαι Ερντογάν» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 13:28