search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 03:41
MENU CLOSE

Βιβλίο: Ένας σκυλίσιος οδηγός για την ανθρώπινη ευτυχία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2248
22/9/2022
25.09.2022 06:00
MATHIMATAZOIS_VIVLIO

Τα «Μαθήματα ζωής από τον σκύλο μου» είναι ένα αναπάντεχο βιβλίο.

Δεν είναι μυθιστόρημα, δεν είναι ένα… manual για το πώς να ζούμε καλύτερα μαζί με ένα κατοικίδιο (όπως τα προηγούμενα δύο του συγγραφέα από τον Κλειδάριθμο: «Πήραμε σκύλο» και «Πήραμε γάτα»), αλλά ένας οδηγός προσωπικής βελτίωσης, το είδος εκείνο των βιβλίων δηλαδή που μας προτείνουν λιγότερο ή περισσότερο εύκολους τρόπους για να γινόμαστε «καλύτεροι». Οι τρόποι που μας προτείνει ο Κυριάκος Αθανασιάδης στο τελευταίο του αυτό εγχειρίδιο δεν προέρχονται ακριβώς από τον ίδιο, αλλά από τον σκύλο του. Ή, για την ακρίβεια, από τα τρία σκυλάκια που έχει.

Μπορεί όμως στ’ αλήθεια ένας σκύλος να μας αλλάξει τη ζωή; Να την κάνει καλύτερη; Όλοι θα απαντούσαν θετικά σε μία τέτοια ερώτηση, καθώς όλοι ξέρουν – είτε από προσωπική πείρα είτε από την κοινή γνώση – ότι ο ιδιοκτήτης ενός σκύλου ή, καλύτερα, ο «κηδεμόνας» του γίνεται πιο ευτυχής από την πρώτη κιόλας ημέρα της συμβίωσής τους. Όμως ο συγγραφέας δεν εννοεί αυτό. Μιλά για κάτι άλλο. Μιλά για τα παραδείγματα που μπορούμε να αντλήσουμε από έναν σκύλο, στην αρχή παρατηρώντας τον και στη συνέχεια με το να τον μιμηθούμε σε ένα, δύο ή περισσότερα από αυτά.

Αλήθεια όμως, θα ρωτήσει κάποιος, μπορεί ένα σκυλάκι να μας μάθει πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι; Πιο παραγωγικοί; Πιο δημιουργικοί; Πιο ευτυχισμένοι; Ο συγγραφέας είναι κατηγορηματικός: Ναι. Το μπορεί, απολύτως. Και το αποδεικνύει στα 50 μικρά κεφάλαια στα οποία χωρίζει το βιβλίο του, που όλα τους έχουν την ίδια, πολύ πρωτότυπη δομή.

Όμως ας δούμε αρχικά ένα απόσπασμα από τον πρόλογό του:

«Ένας σκύλος, οποιοσδήποτε σκύλος, θα σου μάθει ούτως ή άλλως κάποια πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Απλώς και μόνο με την παρουσία του, απλώς και μόνο με τον τρόπο που έχει για να περπατά στη ζωή. Αυτό είναι αναπόδραστο. Και συμβαίνει με όλους τους σκύλους που ζουν μαζί μας, στο σπίτι μας. Όλοι τους είναι μεγάλοι, σοφοί δάσκαλοι. Έτσι συνέβη και με εμένα και τον Αρσέν. Μου έμαθε πολλά, εξακολουθεί να μου μαθαίνει πολλά, και, όσο μπορώ, εξακολουθώ και εγώ να μαθαίνω από αυτόν. Ο Αρσέν και οι αδελφές του – όπως και όλα τα σκυλιά, επαναλαμβάνω, όπου γης – μας προσφέρουν καθημερινά λίγη από τη σοφία τους. Η υπομονή και η ευγνωμοσύνη τους, η τάση τους για αυτοθυσία και η ευγένειά τους, και φυσικά η άνευ όρων αγάπη που προσφέρουν, μαζί και με όλες τις υπόλοιπες αρετές που τα χαρακτηρίζουν, είναι μαθήματα από τα οποία μπορούμε να εμπνευστούμε όλοι μας. Και όχι μόνο να εμπνευστούμε: είναι αρετές, διδάγματα, μαθήματα ζωής που μπορούμε να τα εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας. Γίνεται; Ναι, γίνεται. Οι άνθρωποι το ξέρουν από πάντα αυτό. Αν από τον πρόγονο του σκύλου, τον λύκο, διδαχτήκαμε πολλά για το κυνήγι και την επιβίωσή μας την Εποχή των Παγετώνων, από τους σκύλους έχουμε μάθει, στη σύγχρονη εποχή, πώς να είμαστε πιο ανθρώπινοι. Αλλά και πιο δημιουργικοί. Πιο παραγωγικοί. Και πιο ευτυχισμένοι. Αρκεί να έχουμε τα αυτιά, τα μάτια και την καρδιά μας ανοιχτά».

Αντιγράφουμε εδώ μερικούς από τους μονολεκτικούς τίτλους των 50 κεφαλαίων, για να δώσουμε μια εικόνα του εύρους υπό το οποίο εξετάζονται οι εγγενείς ιδιότητες του σκύλου: Αγάπη, Αισιοδοξία, Αλλαγή, Αποδοχή, Άσκηση, Αφοσίωση, Βόλτα, Γενναιοδωρία, Εμπιστοσύνη, Ενθουσιασμός, Ευγνωμοσύνη, Ήλιος, Καλοσύνη, Μικροπράγματα, Νερό, Ξεκούραση, Ξένοι, Οικογένεια, Παιχνίδι, Περιέργεια, Περιπέτεια, Περπάτημα, Προτεραιότητες, Στόχοι, Στρέτσινγκ, Συγχώρεση, Συμπόνια, Ύπνος, Υπομονή, Χαλάρωμα, Χαρά. Όλα αναλύονται ένα – ένα προσεκτικά, για να μας δείξουν πώς μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε με τον επωφελέστερο τρόπο.

Το βιβλίο δεν αφορά μόνο τα συναισθήματά μας. Είναι εντελώς πρακτικό. Και αυτό είναι που το ξεχωρίζει. Γιατί είναι χρήσιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον καθένα μας.

Κλείνουμε το σύντομο αυτό σημείωμα με ένα ακόμα απόσπασμα, αυτή τη φορά από τον επίλογο:

«Ας μείνουμε στα θετικά. Στα διδάγματα που μας μαθαίνουν οι σκύλοι μας, στα “μαθήματα ζωής για την καθημερινότητα, που σε βελτιώνουν σαν άνθρωπο”. Κι αν κάποιοι τα μετρούν και τα βρίσκουν πενήντα ή σαράντα ή εκατό, και πάλι δεν έχει σημασία: σημασία έχει να μιμηθούμε τον σκύλο μας έστω και σε ένα από όλα αυτά. Ή σε δύο. Ένα βήμα τη φορά. Ας κάνουμε έστω και ένα μόνο από όλα αυτά. Ας κάνουμε αυτό το μικρό βήμα. Ας μιμηθούμε τον σκύλο μας».

Συνολικά, μια πολύ όμορφη, χαμογελαστή έκδοση, που αποκλείεται να μην ευχαριστήσει οποιονδήποτε τη διαβάσει, είτε έχει είτε δεν έχει συνδέσει τη ζωή του με έναν σκύλο.

Μαθήματα ζωής από τον σκύλο μου: 

Πώς να γίνετε δημιουργικοί, παραγωγικοί και ευτυχισμένοι

Κυριάκος Αθανασιάδης

Εκδόσεις: Κλειδάριθμος

Σελ.: 238

Μια ιστορία σε πενήντα μία βαλίτσες

Έλενα Μαρούτσου

Εκδόσεις: Κίχλη

Σελ.: 344

Ένα ζευγάρι σε κρίση αναλαμβάνει την αναδοχή ενός ασυνόδευτου προσφυγόπουλου. Ο ερχομός του νεαρού Σομαλού θα ανακινήσει το παρελθόν του καθενός, φέρνοντας στην επιφάνεια τραύματα εκτοπισμού τόσο του άνδρα όσο και της γυναίκας, και συγχρόνως θα δράσει ως καταλύτης στη σχέση τους. Η δεκαεπτάχρονη κόρη τους θα νιώσει έλξη προς το νέο μέλος της οικογένειας, ενώ η δεκατριάχρονη αδελφή της θα βιώσει αντιφατικά συναισθήματα, που θα καταγράψει στο προσωπικό της ημερολόγιο. Οι εξελίξεις σύντομα θα πάρουν μορφή χιονοστιβάδας.

Η υπέρβαση της βαρύτητας

Heinz Helle

Μετάφραση: Λένια Μαζαράκη

Εκδόσεις: Gutenberg

Σελ.: 206

Μερικά ποτά σ’ ένα μπαρ αρκούν ώστε δύο αδέλφια να αναθερμάνουν τη σχέση τους. Μιλούν για την οικογένεια, τις ενοχές που κουβαλούν ως Γερμανοί, για έναν πασίγνωστο δολοφόνο, για τις χαρές της πατρότητας, την τέχνη και τη φιλοσοφία. Ο μεγαλύτερος αδελφός είναι ιδεαλιστής, αλκοολικός και καταθλιπτικός. Ο μικρότερος, πιο πραγματιστής. Μετά τον θάνατο του μεγάλου αδελφού, ο μικρότερος θυμάται τη νυχτερινή βόλτα και προσπαθεί να καταλάβει πώς δύο αδέλφια ακολουθούν αντίθετους δρόμους.

Κάνε τα στραβά μάτια

Jeffrey Archer

Μετάφραση: Μαρία Παπανδρέου

Εκδόσεις: Bell

Σελ.: 382

Η νέα επικίνδυνη αποστολή που καλείται να φέρει εις πέρας ο Γουίλιαμ Γουόρικ, επιθεωρητής μετά την πρόσφατη προαγωγή του, είναι να συντονίσει μια μυστική επιχείρηση που θα ξεσκεπάσει ένα διαφορετικό είδος εγκλήματος: τη διαφθορά στους κόλπους της Μητροπολιτικής Αστυνομίας. Η ομάδα του, ενισχυμένη από τις αστυνομικούς Ρεμπέκα Πάνκχερστ και Νίκι Μπέιλι, αναλαμβάνει να παρακολουθήσει τον Τζέρι Σάμερς, έναν νεαρό αρχιφύλακα που ο πολυτελής τρόπος ζωής του δεν συμβαδίζει με τα οικονομικά του. Όμως η έρευνα παίρνει απρόσμενη τροπή όταν η Νίκι γοητεύεται από τον Σάμερς.

Πέθανε με τα μάτια ανοιχτά

Derek Raymont

Μετάφραση: Βίκυ Λιακοπούλου

Εκδόσεις: Έρμα

Σελ.: 296

Δυτικό Λονδίνο, 1984. Δεύτερη τετραετία της Μάργκαρετ Θάτσερ και οι πολιτικές της λιτότητας οδηγούν στην εξαθλίωση ολοένα και περισσότερα κοινωνικά στρώματα. Η βία, η εγκληματικότητα και ο ρατσισμός αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Ένας μεσήλικας αλκοολικός και αποτυχημένος συγγραφέας βρίσκεται άγρια δολοφονημένος στην άκρη ενός δρόμου. Αιτία θανάτου: εξαιρετικά βίαιος ομαδικός ξυλοδαρμός. Την υπόθεση αναλαμβάνει ο αρχιφύλακας του Τμήματος Ανεξιχνίαστων Υποθέσεων. Ο Ρέιμοντ καταβυθίζεται στις αχανείς αβύσσους της ανθρώπινης ύπαρξης για να φέρει στην επιφάνεια ένα από τα πιο σκοτεινά δείγματα της brit noir λογοτεχνίας.

Διαβάστε επίσης:

Ιστορίες ανάγνωσης

Πρόταση βιβλίου: H ελληνική λογοτεχνία τα τελευταία σαράντα χρόνια

Βιβλίο: Το 1821 δια χειρός αγωνιστών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50