search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 07:54
MENU CLOSE

Μπουρέκι με σπανάκι, φέτα, ελιές και μίγμα – χυλό για τέλειο φύλλο

27.09.2022 06:00
Spinach-and-Feta-Borek-Recipe-Image-4461-1

Το μπουρέκι είναι αρτοσκεύασμα με λεπτό φύλλο ζύμης και κάθε λογής γέμιση. Στη συγκεκριμένη συνταγή τα φύλλα θυμίζουν σπιτικά καθώς εμπλουτίζονται με ένα μίγμα από γιαούρτι, λάδι, γάλα και αυγό και η πεντανόστιμη γέμιση ετοιμάζεται με σπανάκι, φέτα και ελιές.

Υλικά για τη Συνταγή

10 φύλλα κρούστας

Για το μίγμα

1,5 κουταλιά της σούπας σπορέλαιο

60ml γάλα πλήρες

1 μεγάλο αυγό

1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι πλήρες στραγγιστό

Αλατοπίπερο κατά βούληση

Για τη γέμιση

400 γραμμάρια σπανάκι φρέσκο, πλυμένο και στεγνωμένο

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

1 χούφτα πράσινες ελιές, ψιλοκομμένες

Φέτα θρυμματισμένη

Αλατοπίπερο κατά βούληση

Για επάλειψη

1 κρόκο αυγού, χτυπημένο με λίγο γάλα ή νερό

Σουσάμι ή παπαρουνόσπορο

Εκτέλεση

1.Αρχικά σε ένα μπολ χτυπήστε με το πιρούνι όλα τα υλικά (λάδι, γάλα, αυγό, γιαούρτι και λίγο αλατοπίπερο), μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο χυλό και αφήστε το στην άκρη.

2.Στη συνέχεια ζεστάνετε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 3-5 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει και να γίνει διάφανο.

3.Προσθέστε το σπανάκι και αλατοπίπερο και σοτάρετέ το σε μέτρια φωτιά μέχρι να χάσει τα υγρά του. Μπορείτε να το αφήσετε μόνο για 5 λεπτά, θα πρέπει σε αυτή την περίπτωση όμως να το τοποθετήσετε σε στραγγιστήρι για να αποβάλλει όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά.

4.Βάλτε το σε ένα μπολ και ρίξτε τη θρυμματισμένη φέτα και τις ελιές κομμένες σε λεπτές φέτες. Ανακατέψτε και αφήστε το στην άκρη.

5.Λαδώστε ένα ταψί ή καλύτερα στρώστε το με αντικολλητικό χαρτί, απλώστε 2 φύλλα κρούστας και αλείψτε τα με το μίγμα – χυλό που έχετε κρατήσει στην άκρη.

6.Επαναλάβετε την διαδικασία με 2 ακόμα φύλλα αλειμμένα με το χυλό λαδιού-γάλακτος-αυγού-γιαουρτιού.

7.Τοποθετήστε από πάνω 1 φύλλο κρούστας και απλώστε όλη τη γέμιση σπανακιού, στρώνοντάς την ομοιόμορφα και προσέχοντας να αφήσετε κενό ένα περιθώριο ενός εκατοστού περιμετρικά στις άκρες.

8.Καλύψτε με 2 φύλλα, αλείψτε τα με το μίγμα – χυλό και επαναλάβετε το ίδιο με άλλα 2 ακόμα φύλλα κρούστας.

9.Τοποθετήστε το τελευταίο φύλλο και αλείψτε το κι αυτό με το χυλό, ομοιόμορφα.

10.Καλύψτε την πίτα με πλαστική μεμβράνη στην επιφάνειά της και βάλτε την στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. 11.Λίγο πριν το ψήσιμο, προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C και αλείψτε την επιφάνεια με τον χτυπημένο κρόκο. Πασπαλίστε με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο, χαράξτε σε τετράγωνα κομμάτια και ψήστε για 30-35 λεπτά μέχρι να χρυσίσει όμορφα από πάνω.

Διαβάστε επίσης:

Κέικ με μπανάνες, καρύδια και γλάσο σοκολάτας

Μαλτέζικη συνταγή για ομελέτα με φιδέ

Παραδοσιακά συκοπιτάκια για το καλοσώρισμα του φθινοπώρου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 07:52