search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 18:39
MENU CLOSE

Διολισθαίνουν στην ύφεση οι ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου – Οι προβλέψεις για το 2023

27.09.2022 14:54
fysiko-aerio-gaz-1-new

Διολισθαίνουν στην ύφεση οι ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, εξαιτίας των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).

Οι συνέπειες στον ενεργειακό τομέα και στον πληθωρισμό είναι πιο σοβαρές απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά, διαπιστώνουν οι αναλυτές του ΟΟΣΑ, που βλέπουν ότι η περιοχή που εκτίθεται περισσότερο στους κινδύνους είναι η Ευρώπη.

Η εξάρτηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και κυρίως της βιομηχανίας από το ακριβό φυσικό αέριο, όπως και η αύξηση του κόστους θέρμανσης των σπιτιών θα οδηγήσουν τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Βρετανία σε μία μακρά περίοδο ύφεσης, ενώ και ο ρυθμός της παγκόσμιας ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί στο 2,2% το 2022, ενώ η πρόβλεψη τον Ιούνιο ήταν για ρυθμό ανάπτυξης 2,8%.

Καθώς η παγκόσμια οικονομία θα έπρεπε να αυξάνεται με ρυθμό περίπου 4% για να καλυφθούν οι ανάγκες από την αύξηση του πληθυσμού, ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει ότι το κατά κεφαλή εισόδημα σε πολλές χώρες θα μειωθεί εξαιτίας των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού, Άλβαρο Περέιρα, δήλωσε ότι ο κόσμος πληρώνει βαρύ τίμημα για τον πόλεμο και την ρωσική απόφαση να περιορίσει την πρόσβαση στο φυσικό αέριο. Κατά την εκτίμηση του κ. Περέιρα οι κυβερνήσεις πρέπει να ενθαρρύνουν τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία να περιορίσει την κατανάλωση φυσικού αερίου και πετρελαίου για να ξεπεραστούν οι προκλήσεις τον επερχόμενο χειμώνα.

Ο Περέιρα υποστήριξε επίσης την αποφασιστικότητα που δείχνουν οι κεντρικές τράπεζες για μείωση του πληθωρισμού μέσω της αύξησης των επιτοκίων. «Πρέπει να περιορίσουμε τη ζήτηση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι αυτό. Και οι νομισματικές αρχές πρέπει να συνεργαστούν για να το επιτύχουμε αυτό», δήλωσε.

Ο ρυθμός ανάπτυξης στην Κίνα αναμένεται ότι θα πέσει στο 3,2% φέτος, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από τη δεκαετία του 1970, προκαλώντας μεγάλη μείωση των εμπορικών συναλλαγών με τις γειτονικές χώρες –Νότια Κορέα, Βιετνάμ και Ιαπωνία– γεγονός που θα συμπαρασύρει αρνητικά και τη δυνατότητά τους για ανάπτυξη. 

Η ανάκαμψη στην Κίνα, τον επόμενο χρόνο, εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 4,7%, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, που επισημαίνει ότι πρόκειται για μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον αναμενόμενο.

Η ανησυχία του οργανισμού είναι μεγαλύτερη για την Ευρώπη, που πλήττεται περισσότερο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ στη Βρετανία το ΑΕΠ θα είναι στάσιμο κατά το 2023, ενώ στην Ευρωζώνη ο ρυθμός ανάπτυξης από το 3,1% φέτος θα περιοριστεί στο 0,3% τον επόμενο χρόνο. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι πολλές από τις 19 χώρες της Ευρωζώνης θα περάσουν τουλάχιστον κάποιους μήνες του 2023 σε συνθήκες ύφεσης.

Η Γαλλία μπορεί να αποφύγει την ύφεση αν επιτύχει τον στόχο για αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 0,8% τον επόμενο χρόνο, όπως προβλέπει ο ΟΟΣΑ, αλλά θα υποστεί κι αυτή τις συνέπειες της μείωσης του ΑΕΠ κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Η εξάρτηση του Βερολίνου από το ρωσικό φυσικό αέριο σημαίνει ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,7% το 2023, ενώ τον Ιούνιο υπήρχε πρόβλεψη για άνοδο 1,7%. Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι η περαιτέρω μείωση των ενεργειακών προμηθειών θα πλήξει την ανάπτυξη και θα ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρώπη, όπου υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί ο πληθωρισμός κατά 1,5%, βυθίζοντας πολλές χώρες στην ύφεση για το σύνολο του επόμενου έτους.

«Η παγκόσμια οικονομία έχει χάσει τον ρυθμό της στον απόηχο του απρόκλητου, αδικαιολόγητου και παράνομου πολέμου εναντίον της Ουκρανίας. Το ΑΕΠ έχει σταματήσει να αυξάνεται σε πολλές οικονομίες και οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν μία παρατεταμένη καθυστέρηση», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, Ματίας Κόρμαν.

Για τις ΗΠΑ η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ προβλέπει ότι θα υπάρχει ισχνή ανάπτυξη φέτος, αλλά για κάποιους μήνες του 2023 θα παρατηρηθεί ύφεση. Όμως η μικρότερη εξάρτηση των ΗΠΑ σε σύγκριση με άλλες χώρες για ενέργεια από τη Ρωσία, θα επιτρέψει στην αμερικανική οικονομία να επιστρέψει σε ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης το 2024. Συγκεκριμένα η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα περιοριστεί φέτος σε ρυθμό ανάπτυξης 1,5%  και τον επόμενο χρόνο θα πέσει στο 0,5%, ενώ στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ υπήρχε η εκτίμηση ότι ο φετινός ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωνόταν στο 2,5% και το 2023 στο 1,2%.

Διαβάστε επίσης:

Υπουργείο Οικονομικών: Έρχεται υποχρεωτικό POS σε ταξί και περίπτερα

Συντάξεις Οκτωβρίου: Ξεκινούν σήμερα οι πληρωμές – Αναλυτικά οι ημερομηνίες (Video)

Ηλεκτρικές κουβέρτες : Ανάρπαστες από τώρα και με τιμές «στο θεό» – Θα τις βάζουν μέχρι και στους… καναπέδες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 18:39