search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 09:46
MENU CLOSE

Τρέχουν ποτάμι τα κροκοδείλια δάκρυα για τη Siemens

30.09.2022 19:17
XRISTOFORAKOS267_new

Ανάμεικτα συναισθήματα λύπης και πικρού γέλιου προκαλεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας για τη Siemens.

Η ίδια η εταιρεία έχει ομολογήσει το σκάνδαλο και κάποιες δωροδοκίες προσώπων και έχει συνάψει συμφωνία με το Ελληνικό Δημόσιο για αποζημίωση για τη ζημία που έχει επιφέρει στο δημόσιο συμφέρον! Θυμόμαστε, για παράδειγμα, τη χορηγία 1.000.000 μάρκων που δόθηκε στο ΠΑΣΟΚ επί Κώστα Σημίτη χωρίς ποτέ να μάθουμε τον λόγο.

Η ελληνική Δικαιοσύνη τους κήρυξε όλους αθώους λόγω παραγραφής, παρά τις πρωτόδικες καταδίκες. Το μεγάλο ερώτημα βεβαίως είναι γιατί χρειάστηκαν πάνω από 20 χρόνια για να τελεσιδικήσει μια τέτοια σκανδαλάρα. Τώρα, αφού το κακό έγινε και η απόφαση δεν αλλάζει, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος διέταξε προκαταρκτική έρευνα προς κάθε κατεύθυνση για να βρεθεί πώς και γιατί η υπόθεση δεν εκδικάστηκε στην ώρα της.

Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το τι μπορεί ή δεν μπορεί να βρεθεί γύρω απ’ αυτή τη βρόμικη ιστορία, ούτε αν θα βρεθούν κάποιοι υπεύθυνοι που θα πληρώσουν. Αυτό όμως που ξέρουμε είναι ότι ουδείς ενδιαφέρθηκε – ούτε στο πολιτικό ούτε στο δικαστικό επίπεδο – για την οριστική εκκαθάριση μιας υπόθεσης που προκάλεσε τόσο μεγάλο πολιτικό ντόρο και σχετιζόταν με μαύρα ταμεία που επηρέασαν μεγάλες προμήθειες του Ελληνικού Δημοσίου βλάπτοντας το δημόσιο συμφέρον.

Τώρα τρέχουν ποτάμι τα κροκοδείλια δάκρυα, αλλά η ουσία είναι ότι και το πολιτικό σύστημα και η Δικαιοσύνη βγαίνουν σοβαρά τραυματισμένα, και μάλιστα σε μια εποχή που πανευρωπαϊκά επιταχύνεται η διάβρωση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς. Η κατάσταση για την Ελλάδα είναι ακόμα σοβαρότερη για άλλον έναν λόγο: είναι μια χώρα που αντιμετωπίζει σοβαρότατα εθνικά προβλήματα, που απειλείται με πόλεμο και έχει ανάγκη από τη μέγιστη ενότητα στο εσωτερικό της.

Κάθε τραύμα στη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ θεσμών και πολιτών μπορεί να είναι μοιραίο. Αλλά αυτά είναι μάλλον ψιλά γράμματα, ε;

Διαβάστε επίσης:

Αλλαγή σχεδίων για την πανεπιστημιακή αστυνομία;

Γενέθλια για τη Μαργαρίτα Παπανδρέου:  Κλείνει τα 99 της χρόνια – Η ανάρτηση του γιου της Γιώργου (Photo)

Οικονόμου «αδειάζει» Κυρανάκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 09:46