search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 04:43
MENU CLOSE

«Ανασκουμπώνεται» ο ΣΥΡΙΖΑ για την προεκλογική προετοιμασία – Εβδομάδα κομματικών συνεδριάσεων

10.10.2022 12:25
5694053

Με την ΔΕΘ, η ενασχόληση με την οποία καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του Σεπτεμβρίου και με την Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές μια ανάσα πριν την αυλαία, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συγκαλεί τα όργανά του με αντικείμενο τον άμεσο και πιο μεσοπρόθεσμο – εν όψει εκλογών – σχεδιασμό του.

Αύριο συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία προκειμένου να προετοιμάσει την Κεντρική Επιτροπή η οποία συνέρχεται Παρασκευή και Σάββατο με αντικείμενο την συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις, την ανασυγκρότηση των τμημάτων και την ανάθεση των κομματικών χρεώσεων σε αυτά, και την προετοιμασία για τις εθνικές αλλά και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Όσον αφορά τις τελευταίες, αναμένεται να συζητηθεί το πολιτικό προγραμματικό πλαίσιο στη βάση του οποίου θα αναζητηθούν υποψηφιότητες ενώ όσον αφορά τις εθνικές εκλογές, όπως εξηγεί αρμόδια πηγή η προετοιμασία για τα ψηφοδέλτια έχει γίνει ωστόσο δεν είναι ακόμη ώρα για ανακοινώσεις, ένα σχετικό χρονοδιάγραμμα θα συζητηθεί στις συνεδριάσεις των οργάνων.

Από εκεί και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα συζητήσει για την ανάγκη προβολής του προγράμματός του και ζύμωσής του στην κοινωνία (με εξορμήσεις, περιοδείες, εκδηλώσεις, κλπ), ώστε να γίνει κατανοητό τι λέει για τα κρίσιμα ζητήματα, αλλά και ότι, όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη, δεν αποτελεί πλειοδοσία, αλλά προτείνει άλλη διαχείριση των εθνικών και κοινοτικών πόρων, τέτοια που να κατευθύνεται στους «πολλούς» και να αποκαθιστά τις πληγές και τις αδικίες του πρόσφατου παρελθόντος.

Στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εκτιμούν ότι δεν αρκεί η καθημερινή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση η οποία αναγκαστικά περιορίζεται σε διαπιστώσεις και κριτική, αλλά χρειάζεται προγραμματικός λόγος και πρόταση θετικής διεξόδου.

Ενδεικτική της συλλογιστικής αυτής πάνω στην οποία η Κουμουνδούρου επιχειρεί να χαράξει τα επόμενα βήματά της, είναι η αναφορά του αρμόδιου  τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων και βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξη Χαρίτση, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή».

Ο ΣΥΡΙΖΑ  σημειώνει, έκανε «μια σοβαρή προγραμματική προσπάθεια τα τελευταία δύο χρόνια και παρήγαγε ένα πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες των πολλαπλών κρίσεων», όμως «εκεί όπου χρειάζεται τώρα πολύ περισσότερη δουλειά, είναι στο πώς όλο αυτό συναντά, για να κριθεί, την κοινωνία. 

Υπερβαίνοντας τις μιντιακές δυσκολίες, οφείλουμε να ενημερώσουμε, να συζητήσουμε, να πείσουμε τον κόσμο ότι έχουμε σχέδιο εξόδου από την κρίση που είναι και ρεαλιστικό και ριζοσπαστικό. Εκεί ενδεχομένως πρέπει να δοθεί περισσότερο βάρος, εκεί θα κριθούν εν τέλει και οι εκλογές.

Δεν θα κριθούν μόνο παρουσιάζοντας τις καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά από το κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα εμπνεύσει γύρω από ένα αριστερό προοδευτικό πρόγραμμα της επόμενης μέρας. Χρειάζεται ο θετικός μας λόγος για να πείσουμε».

Εντός της μέρας το πόρισμα

Στο μεταξύ σήμερα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα πορίσματα των κομμάτων επί της Εξεταστικής για τις υποκλοπές, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει δηλώσει ότι δε θα πειθαρχήσει σε σχεδιασμούς χαρακτηρισμού των πορισμάτων ως «απόρρητων».

Οι σχεδιασμοί αυτοί περιλαμβάνουν τις προθέσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μην είναι ανοιχτή η συνεδρίαση της Ολομέλειας που θα συζητήσει το πόρισμα της ΝΔ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για «ακραία και πρωτοφανή μεθόδευση φίμωσης των Ελλήνων βουλευτών, που δεν έχει τολμήσει κανείς στην Μεταπολίτευση».

Επισημαίνουν ωστόσο ότι αποτελεί άλλη μια κίνηση συγκάλυψης με την οποία ο Κ. Μητσοτάκης «επιβεβαιώνει την ενοχή του για το σκάνδαλο».

«Απόρρητη Δημοκρατία δεν υπάρχει, υπάρχουν θεσμοί και Σύνταγμα, όσο και αν τα κουρελιάζει το καθεστώς του» διαμηνύουν από την Κουμουνδούρου, καθώς προτίθενται να δώσουν συνέχεια μέσα από τις εργασίες της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ώστε «να μην μείνει τίποτα στο σκοτάδι».

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης για την επέκταση του Μετρό: «Η κυβέρνηση κάνει πράξη το σύνθημα συνέπεια, συνέχεια, σταθερότητα» (video)

Υποκλοπές: Πολιτική θύελλα για τα κυβερνητικά σενάρια περί απόρρητων πορισμάτων – Πώς αντιδρούν οι βουλευτές της ΝΔ

Γιώργος Τσίπρας: Η απάντηση στη ΝΔ για το άρθρο των FT – Μπορεί να «μπέρδεψε την Ελλάδα με κάποια άλλη χώρα»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:20