search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:27
MENU CLOSE

Πώς θα βγούνε όλα στο φως αν δεν γίνει το σκοτάδι φως;

15.10.2022 06:00
kiriakos_new

Σφίγγεται το στομάχι, καθηλώνεσαι στον καναπέ παρακολουθώντας τα νέα ή αλλάζεις κανάλι γιατί άλλο δεν αντέχεις. Ούτε να σκεφτώ να ήταν το παιδί μου… Να βγουν όλα τα ονόματα στη φόρα…

Ίσως αυτά να νιώθει ο περισσότερος κόσμος, ίσως και άλλα.

Αυτονόητη απαίτηση να διερευνηθεί η έκταση του εγκλήματος, να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία όσων εμπλέκονται και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι.

Απαραίτητη η καταδίκη της ανθρωποφαγίας ΜΜΕ που δεν έχουν τσίπα και εκθέτουν το παιδί.

Αναγκαίο να μην ξεχάσουμε. Να μη συνηθίσουμε στο έγκλημα, να μη βάλουμε στο αρχείο όλα αυτά που παίζουν για “να γίνονται νούμερα στην τηλεθέαση” αλλά μετά ξεχνιούνται.

Σωστό και δίκαιο λαϊκό συναίσθημα που δεν αντέχει άλλη σαπίλα, που δεν αντέχει άλλη επανάληψη φρικτών ειδήσεων. Αιτήματα που πρέπει να γίνουν πραγματικότητα.

Ο Μπρεχτ μας προειδοποιεί: «Μα ο κόσμος έτσι δε θ’ αλλάξει. Δε θα καλυτερέψουνε ανάμεσα στους ανθρώπους οι σχέσεις. Δε συντομεύει έτσι η εποχή της εκμετάλλευσης!»

Εκμετάλλευση! Μήπως δεν είναι αυτό το έδαφος της κακοποίησης, των βιασμών και της μαστροπείας και άλλων κοινωνικών φαινομένων που εκφράζουν τη σήψη της κοινωνίας που ζούμε, της απάνθρωπης και αρρωστημένης λογικής του “όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται”, ακόμα κι αυτό το ανθρώπινο σώμα, ειδικά το γυναικείο.

Μήπως δεν είναι αλήθεια ότι το εμπόριο ανθρώπων (ναι ανθρώπων!) αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο οργανωμένο έγκλημα μετά την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και το λαθρεμπόριο όπλων. Αυτή η πιο χυδαία μορφή της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, η σεξουαλική, με το 80% των θυμάτων να είναι γυναίκες και το 1/3 να είναι παιδιά.

Και αυτή η εκμετάλλευση φέρνει κέρδος. Το κέρδος των λίγων που κυριαρχούν. Και έτσι: όσο η κυρίαρχη τάξη σαπίζει, η σαπίλα κυριαρχεί.

Αυτός είναι ο ελεύθερος υπέροχος αγγελικά πλασμένος κόσμος του καπιταλισμού! Που ονομάζει την πορνεία επάγγελμα και αναζητά συναίνεση σε ένα κοινωνικό φαινόμενο που μαρτυρά την αποκτήνωση του ανθρώπου.

Μια κοινωνία που ζει από το εμπόριο του ανθρώπου, που η βία κυλά στο αίμα της. Γιατί ένα παιδί που αναγκάζεται να δουλεύει στα 11 του χρόνια είναι ήδη «βιασμένο». Γιατί αυτό είναι το πλαίσιο της βίας: της πείνας, της απομάκρυνσης από το σχολείο, της ανήλικης εργασίας, της κακοποίησης, του βιασμού.

Και για να συντομεύσει η εποχή της εκμετάλλευσης, της απανθρωπιάς, της μετατροπής του ανθρώπου σε μέσο κερδοφορίας, σε σκεύος πληρωμένης ηδονής, σήμερα παλεύουμε, σήμερα διεκδικούμε να γίνουν αυτά που δεν έγιναν, αυτά που δεν έχουν γίνει, γιατί οι κυβερνήσεις θέλουν να επεκτείνουν την εποχή της εκμετάλλευσης. Και ενώ δισεκατομμύρια ευρώ καταλήγουν σε επιχειρηματικούς ομίλους, κάτι πενταροδεκάρες πηγαίνουν σε αυτό που ονομάζεται κοινωνική πολιτική.

Γι’ αυτό απαιτούμε:

Να εξασφαλιστεί ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός και νοσηλευτής σε κάθε σχολείο και δήμο.

Ενημερωτικά προγράμματα στα σχολεία από επιστημονικούς κρατικούς φορείς για το φαινόμενο της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των παιδιών και των γυναικών, καθώς και για τη στήριξη τους.

Μέτρα στήριξης των άνεργων οικογενειών και ιδιαίτερα των άνεργων γυναικών, των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες. Αξιοπρεπείς μισθοί, συνθήκες κατοικίας, κ.α. ως βάση για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών.

Να επεκταθεί παντού το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ώστε κανένα παιδί να μην πεινάει.

Να οργανωθούν δωρεάν προγράμματα αθλητικής και πολιτιστικής δράσης στα σχολεία τις απογευματινές ώρες, για να συμμετέχουν όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας σε δημιουργικές δραστηριότητες.

Επαρκείς δημόσιες δομές παιδικής προστασίας, με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων που απαιτούνται για την ομαλή και σωστή ανάπτυξη των παιδιών.

Όλα αυτά τα απολύτως αναγκαία πρέπει να γίνουν άμεσα. Τώρα.

Για να γλιτώσει το παιδί και να υπάρξει ελπίδα.

Και η ελπίδα για τον λαό μας είναι να ανοίξει τον δρόμο για μια κοινωνία που θα έχει απαλλάξει τους ανθρώπους από την εκμετάλλευση. Και έτσι -παραφράζοντας τον κομμουνιστή ποιητή Ναζιμ Χικμετ- εδώ πάνω στη Γη μας κανένας πια δεν θα πεινά. Κανένας άλλον δεν θα φοβάται. Κανείς κανέναν δεν θα υποβαθμίζει. Κανείς ελπίδα δεν θα κλέβει κανενός.

Κι έτσι θα προβάλλουν γενιές ανθρώπων «που ποτέ στη ζωή τους δεν έχουν βρεθεί στην ανάγκη ν’ αγοράσουν με λεφτά ή με άλλα κοινωνικά μέσα το δόσιμο μιας γυναίκας και μια γενιά από γυναίκες, που ποτέ δεν θα έχουν βρεθεί στην ανάγκη να δοθούν σ’ έναν άντρα για κανένα άλλο λόγο εκτός από την αληθινή αγάπη, ούτε ν’ αρνηθούν το δόσιμο στον αγαπημένο τους από το φόβο μπρος στις οικονομικές συνέπειες. (…) Γενιές ανθρώπων [που] θα φτιάξουν τη δική τους ζωή και τη δική τους αντίστοιχη κοινή γνώμη για τις πράξεις του καθενός και- τελεία και παύλα». (Φ.Ένγκελς)

*Ο Κυριάκος Ιωαννίδης, είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Έρευνας της ΚΕ του ΚΚΕ

Διαβάστε επίσης:

Παζαρεύοντας με τον Ερντογάν

Η κυβέρνηση να πάρει την κατάσταση στα χέρια της

Κρίσεις και σταθερότητα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:27